Sfântul Ioan Gură de Aur, Cuvânt la Calende (însemnări)

Însemnări din data de 23 noiembrie 1999. După trad. Pr. Prof. Dr. Dumitru Fecioru, editată în rev. Glasul Bisericii (1976), nr. 9-12.

*

„de cum s-a luminat de ziuă, femei și bărbați, își umplu sticlele și paharele cu vin și beau fără cumpătare”. O situație trasă la xerox în contemporaneitate, când vine vorba de nunți, zile onomastice sau zile de sărbătoare.

*

„O zi este bună sau rea, nu datorită zilei [după cum spune horoscopul]; că o zi nu se deosebește de alta; ci datorită râvnei sau trândăviei noastre”.

Adică nu vă mai uitați după cei care ghicesc cu horoscopul, pentru că ziua e așa cum ți-o faci tu: dacă păcătuiești e o zi rea pentru tine, dacă faci lucruri bune e o zi plină de har.

*

„Dacă ai cugetul curat [adică conștiința curată], ai totdeauna sărbătoare” la tine în suflet. Ești într-un paznic continuu pentru că ești plin de bucurie duhovnicească.

*

„La ce-mi folosește sărbătoarea, când mă știu cu sufletul întunecat?”. Pentru că nu mă pot bucura de păcate, ci numai de harul lui Dumnezeu venit în viața mea.

*

Podoaba și bogăția noastră nu sunt slugile [pe care le avem], hainele și caii [din posesia noastră], ci virtutea sufletului [nostru], bogăția faptelor bune și îndrăznirea către Dumnezeu”.

Iar ca să avem îndrăzneală de fii către Dumnezeu trebuie să fim plini de slava Sa, de curăție și sfințenie.

*

Împodobirea încălțămintei, la modă și astăzi, „e o dovadă și un semn de mare ruină sufletească [de mare decadență] și la bărbați și la femei”. Era vorba să pună podoabe scumpe pe încălțăminte sau pe haine.

*

Despre căsătorie: „să ne luăm însoțitor în viață [tovarăș de drum și de nevoință], nu tovarăș de afaceri”. Pentru că și atunci, ca și astăzi, se produceau căsătorii din interes financiar sau sexual și mai puțin cu scop duhovnicesc și împlinitor.

*

„când faci o faptă pentru Dumnezeu, chiar de-ar fi lumească fapta aceea, îți aduce foarte mare folos, pentru că o faci cu gând iubitor de Dumnezeu”. Și aici putem integra tot efortul nostru de la locul de muncă și tot ceea ce facem pentru societatea în care trăim.

***

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *