Un comentariu la „Doxologia cosmosului”

 1. Interesanta inregistrare!

  NASA! Extraordinare peripetii!

  Am intilnit descrieri ale experimentului cu masina timpului in Philadelphia pe pagina netlogului la romanul „Un simplu om” (mi se pare ca e profesor de chimie sau fizica, daca nu ma insel).

  Nu stiu cit de mult sau de putin ni s-a impartasit dupa acel experiment.

  Abia acum m-am intors de la Liturghie, Parinte, si ascult ceea ce-ati postat.

  Am mai gasit, deasemenea, referire la invazia pe care o facem in inima din afara a kosmosului, fara sa stim prea mult cum sa echilibram din ceea ce purtam ca trup, suflet, duh, inlauntrul nostru.

  Dar e bine sa stim de liturghisirea creatului.

  La fel de mult ma bucura comentariile si lecturile din Sf. Dionisie Areopagitul pe care le aveti on video online. Simt ca teologia Sf. Dionisie infringe toate filosofiile si metafizicile create de om dinainte si dupa Hristos;-(ma gindeam, de pilda, la incercarea omului de stiinta si iezuitului Theillard de Chardin care, prin intermediul ideii de Omega si evolutie, transfera totul in sintagma(imposibila!) a unui „evolving Christ”, ca si cum lucrarea lui Hristos ca Dumnezeu si om n-ar fi intregit nimic, ca si cum Hristos ar astepta de la noi mintuirea omului (v. Paul Sherrard in comentariul lui Theillard de Chardin, p. 130).

  Acesta e doar un exemplu, dar exista o intreaga paradigma a violentei textuale in filozofia, teologia, beletristica de ieri si de azi.

  Exegeza facuta de pr. Staniloae la textul Sf. Dionisie a fost citita pina si de John Sanidopoulos pe blogul sau Mystagogy.

  Acest lucru ma preocupa in ultimul timp: echilibrarea noastra prin porunci si asceza dialecticii aflarii a ceea ce vrea Dumnezeu de la noi.

  De pilda, de la Sf. Isaac Sirul, bogatia nu-i rea, ci daca-ti lipesti inima de ea, etc.( azi a fost evanghelia cu bogatul si Lazar), si tot asa.

  O intreaga asceza a mintii si inima,in privinta oricarei miscari sufletesti.

  La fel, am urmarit cresterea intru intelegere duhovniceasca din Jurnalul de scriitor al Sf-Voastre. M-ati ajutat mult in perceperea a ceea ce-i esential intru intelegere.

  Si nu pot umple potirul multumirii decit lucrind spre-acelasi tzel.

  Sa ne traiti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *