Crucea memorială a vechii Biserici

S-a ridicat pe locul Sfintei Mese a altarului fostei Biserici, iată, construită de stolnicul Constantin Cantacuzino în anul 1710, cu puțin înainte de moartea sa, care avea, fără doar și poate, moșie aici.

Nu știu din ce motive s-a dărâmat fosta Biserică și s-a desființat cimitirul din jurul ei (și acum, proprietarii de pe fostul cimitir, găsesc oase…dacă sapă vreo groapă în curte), atâta timp cât noua Biserică, terminată în primul deceniu al secolului al XX-lea, este la câțiva zeci de metri mai încolo.

Comuniștii însă, din „mare respect” pentru fosta Biserică, au construit veceul Grădiniței comunale la doi metri…de crucea memorială de față.

Veceul educatoarelor (așa cum mi-l amintesc eu) dădea nas în nas cu…crucea. De aceea, această cruce, când eu eram la grădiniță, era locul insolit al acestei curți, în care noi ne zbenguiam…și pe care o priveam cu uimire…pentru că nu își găsea locul acolo.

Ea a fost adusă, în cele din urmă, în stânga noii Biserici de astăzi…

Pentru că ușa actualei Grădinițe, refăcută recent, era închisă cu lacătul, nu am putut să merg în spate și să văd dacă mai e ceva pe locul fostului amplasament al Sfintei Mese. Probabil că nu…

Și așa moare istoria unei localități, din inconștiență sau din indiferență, pentru că nu ne îngrijim de posteritatea celor care ne-au precedat!

Dacă nu se făcea această cruce din subscripție publică…și dacă…comuniștii o dărâmau din imbecilitate proletară nu mai exista niciun alt semn actual, care să ateste faptul că această comunitate a avut Biserică înainte de secolul al XX-lea.

E ca inexistența cărților în limba română timp de câteva veacuri…deși limba română s-a păstrat nealterată. Cum să se păstreze ceva atât de bine, dacă nu existau cărți…și oameni care să o vorbească și să o predea altora?

La fel cu istoria noastră națională și religioasă. Pentru că strămoșii noștri mai vechi sau mai noi au fost netrebnici și nu au păstrat istoria lor sau alți netrebnici le-au distrus-o sau le-o ascund, asta nu înseamnă că nu avem o istorie religioasă și națională cu foarte multe evenimente importante.

Însă, dacă nu o putem dovedi…pare a nu fi existat niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *