Monumente liturgice românești
vol. I
Transliterare, adaptare a textelor și note
de
Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș
***
Ultima rugăciune către Domnul Hristos de la finalul Ceasului întâi în Ceaslovul de la Râmnic [1781][1]
Hristoase, Lumina cea adevărată, Carele luminezi și sfințești pre tot omul ce vine în lume; să se însemneaze preste noi lumina feații Tale, ca într-însa să vedem lumina cea ne apropieată.
Și îndreptează pașii noștri spre lucrarea poruncilor Tale; pentru rugăciunile prea Curatei Maicii Tale, și ale tuturor Sfinților Tăi. Amin.
*
Hristoase, Lumina cea adevărată, Care luminezi și sfințești pe tot omul care vine în lume; să se însemneze peste noi lumina feței Tale, ca într-însa să vedem lumina cea neapropiată.
Și îndreptează pașii noștri spre lucrarea poruncilor Tale; pentru rugăciunile Prea Curatei Maicii Tale și ale tuturor Sfinților Tăi. Amin!
*
Apărătoare Doamnă în Ceaslovul de la Râmnic [1781][2]
Apărătoarei Doamnei, pentru biruință mulțămiri, izbăvindu-ne din nevoi aducem ție Născătoare de Dumnezeu noi robii tăi.
Și ca ceea ce ai stăpânire ne biruită, slobozeaște-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te Mireasă carea nu știi de Mire.
*
Apărătoare Doamnă, pentru biruință, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi.
Și ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne [pe noi] din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, [cea] care nu știi de mire.
*
Apărătoare Doamnă, aducem ție mulțumiri pentru biruință, că ne-ai izbăvit din nevoi, Născătoare de Dumnezeu, pe noi, robii tăi.
Și ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne/eliberează-ne din toate nevoile, pentru ca să îți strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, ceea ce nu știi de mire/de bărbat.
[1] Cf. *** Ceaslov, Râmnic, 1781 [BAR, CRV 446], p. 86-87.
[2] Idem, p. 87.