Teologie pentru azi

O platformă ortodoxă pentru o reală postmodernitate

„Teologie pentru azi” la 4 ani

În finalul predicii de ieri am ținut să vorbesc despre acest moment aniversar…pentru că ne bucurăm pentru lucrurile pe care, cu harul lui Dumnezeu, le-am făcut pentru întreaga comunitate online.

Și asta în mod asumat, responsabil, gratuit și aproape zilnic.

Pentru că, mai înainte de toate, nu ne-a interesat o excelență abstractă, în care să creăm doar pentru noi și numai noi să fim împliniți, ci ne-a interesat o muncă de excelență care să inițieze, să instruiască, să conducă și să dinamizeze oameni.

Iar după modul în care evoluează onlineul românesc și, în special, cel ortodox, aportul nostru la geografia estetică și la modul în care se alege, se redactează și se propune conținut editorial este determinant, fiindcă cei care s-au angajat în proiecte de durată sunt atenți la modul în care se prezintă și la conținutul pe care îl bifează, luând, în mod tacit sau explicit, drept reper la nivel online: Teologie pentru azi.

Perioada 2006-2010 a însemnat, din acest motiv, implementarea paradigmei hipertextuale în modul de prezentare și de comentare ale Tradiției și ale vieții bisericești, fiecare nou articol fiind o rămurică a coroanei unui copac abia întrevăzut iar fiecare nou proiect personal sau de grup o ramură mai groasă, pe care au putut să adaste gândurile altor proiecte.

Totodată a însemnat și o perioadă de

entuziasm juvenil

(mulți au crezut că e ușor…și apoi au abandonat blogurile, nefăcând față dinamismului pe care ți-l cere onlineul),

de replieri nonproductive

(s-au transmutat prieteniile din social la nivel online, cât și interesele de grup și de clan)

și de extremism facil

(s-a ridicat la nivel de singură discuție o problemă falsă sau adevărată, tocită până la exasperare, în detrimentul întregului conținut al credinței și al vieții bisericești și sociale).

Au ieșit la lumină carențe de comunicare

(o grabă prea mare în a da replici…de care, mai apoi, te rușinezi),

impostura a devenit și mai evidentă

(cine nu a putut să fie extraordinar în foaie nu a fost nici în online sau a fost și mai lamentabil decât în postura de scriitor de cărți fără feedback)

iar asumarea paternității textelor și a proiectelor e încă o misiune prea dificilă pentru mulți.

În schimb însă, la punctele pozitive ale onlineului ortodox românesc, remarcăm faptul, că

apetența pentru online

a crescut în mod exponențial, de la an la an și

s-a produs, în mod gradual, credibilizarea creatorilor de online.

Credincioșii ortodocși români caută să se informeze tot mai mult la nivel online, caută surse teologice de tot felul, sunt interesați de noutăți editoriale și predicatoriale cât și de evenimente la zi.

Iar cei care oferă în mod constant conținut de online de calitate sau de mare calitate devin niște branduri/iconuri/mărci reperabile, lucru de altfel normal în online, pentru că face parte din procesul de decantare valorică.

Persistă însă reticența pentru noutate cât și cea pentru discursul organic în spațiul românesc.

Noutatea e văzută doar cu amprentă negativă, corupătoare iar discursul organic, sistematic, venit dintr-o specializare imensă e considerat drept un discurs amenințător, preferându-se, în mod impardonabil, frazeologia dezlânată și limbajul necontextualizat.

De asemenea, onlineul românesc înregistrează o sumă importantă de căutări consumiste la nivel online și tendința acaparantă spre conținut distractiv.

În loc să se încurajeze căutările speciale, oferite de brandurile ortodoxe românești, o anume categorie de cititori de online caută, mai degrabă, nu produsul românesc, pe gustul său și care vorbește despre sine, ci produse serbede și fără gust…dar livrate la tonă.

Acesta e motivul pentru care, din indiferență față de creația online sau pentru că nu concepe faptul că noi deja am implementat multe din dorințele sale reale și am vorbit despre ele în mod asumat, nu se caută lucruri de amănunt, ci, cu precădere, lucruri, persoane și subiecte tabloidizate, prezentate și prezente peste tot.

Însă, după 4 ani de zile, acalmia existentă în online e semn de maturizare și a creatorilor de online și a cititorilor de online, pentru că s-a înțeles, probabil, faptul, că nu toate lucrurile se pot spune într-o zi și că e nevoie de timp și de persuasiune constantă pentru ca lucrurile să fie explicite și pentru ca oamenii să se cunoască și mai profund.

La 4 ani de la ființare, arborele Teologie pentru azi vă îmbie cu roadele sale:

1. 7566 articole, aici, pe pagina pe care sunteți, până în clipa de față;

2. 45 cărți personale editate online în mod gratuit;

3. canale audio-video (Chirbit; Trilulilu; Viddler; Vimeo; You Tube);

4. comunități online (Facebook; Twitter; HI 5; Google Buzz);

5. resurse gratuite (4shared; eSnips; Scribd; Internet Archive);

6. arhive de fotografie (Picasa Web; Zorpia; Ipernity; Flickr 1 și 2),

alături de multe cărți, programe, scrisori, linkuri și discuții online cu diverși oameni, care ne-au devenit mai aproape decât cei de aproape ai noștri…deși sunt atât de departe unii dintre ei.

Și, da, se poate și mai mult și mai bine decât atât!

Le mulțumim tuturor celor care ne citesc, se roagă pentru noi, ne sprijină în chip și fel și au colaborat, colaborează sau vor colabora cu noi!

Și, pe toți, cei care ne iubesc sau nu, îi asigurăm de faptul că vom fi aici, în continuare, cu harul și cu voia lui Dumnezeu, pentru ca să învățăm unii de la alții cât de bine și de frumos e ca frații să fie în unire interioară!

Did you like this? Share it:

Previous

Dorin Streinu, Despre mine însumi. Jurnal de scriitor [37]

Next

Fostul Constantinopol, actualul Istanbul

4 Comments

 1. Părinte Dorin, felicitări pentru ceea ce aţi reuşit la nivel online în toţi aceşti ani.
  „La Mulţi Ani!” Teologie pentru azi!

 2. La mulţi ani Teologie pentru Azi !

  Ce repede a mai trecut timpul.

  Aveti dreptate, s-a instaurat o acalmie la nivelul online ortodox, ca si cum cititorii si creatorii ari fi plictisiti, sau cel putin saturati partial.

  E bine ca se intampla asta, pentru ca sesizam si limitarile online-ului, nu numai oportunitatile lui.

  Spor in tot ceea ce faceti.

  V-am mai spus-o, si stiti asta prea bine, Ortodoxia Tinerilor a aparut si exista astazi, pentru ca am apreciat mult ravna sfintiei voastre de a publica zilnic articole, si nu copy-paste-uri, ci produse ale muncii si gandirii proprii.

  Si sigur mai sunt si altii care au venit la nivel online dupa ce v-au vazut munca.

  Daca ne gandim acum, n-aţi creat doar un site ci un trend ortodox de calitate.

  Slava lui Dumnezeu pentru lucrarea pe care o face si la nivel online!

  Dumnezeu sa va ajute!

 3. Dan Tudorache

  La multi ani platformei Teologie pentru azi si a tuturor oamenilor din spatele ei!

  Domnul sa va dea ravna de munca in continuare, dreapta socoteala si smerenie in tot ceea ce faceti parinte.

  Chiar ma gandeam in ultimul timp la faptul ca predicile sfintiei voastre s-au inbunatatit semnificativ (cel putin din punctul meu de vedere), de cel putin jumatate de an, ceea ce denota o aprofundare si mai mare a trairii crestin-ortodoxe.

  Totusi, nu pot sa nu ma gandesc si la cat de mult v-a ajutat si va ajuta doamna preoteasa. Sunt convins ca ii sunteti recunoscator pentru cat de mult va sustine si pe aceasta cale as dori sa-mi exprim si eu recunostinta fata de dansa.

  Poate ca aceste cuvinte nu inseamna mult pentru doamna preoteasa, insa sustinerea si sprijinul pe care vi-l acorda inseamna foarte mult pentru noi, cei care ne folosim duhovniceste de scrierile dumneavoastra, deci indirect de truda doamnei Gianina.

  Multumim si pentru radiografia facuta onlineului romanesc.

  Consider ca ati fost diplomat si echilibrat prin ceea ce ati spus.

  Este loc de mult mai bine.

 4. Camelia

  Frumos spus: un trend ortodox de calitate!

  La Multi si binecuvantati Ani, Teologie Pentru Azi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

ücretsiz porno