Despre cum Îl iubesc pe Dumnezeu cei care Îl înjură

Cunosc vreo 10 creatori de online (dintre cei mai celebri…de aceea nu mă mai spetesc să dau nume)…care mai stau ce mai stau și mai scriu un articol despre „popi”, despre cum nu cred ei în Dumnezeu, despre ce curvari și hoți sunt „popii” și de cât de proști sunt ei.

Și au rating cu el…

Curg comentariile…

Nu e greu să observi că cei 10…și alții ca ei sunt troscot de Veneția la teologie…și că nu au nicio tangență cu Biserica sau trec pe-acolo ca să mai găsească vreun nod în papură.

Însă ei scriu despre lumea și teologia Bisericii așa cum se uită Azorel la bomba atomică, tocmai pentru că îi intrigă, nu îi lasă indiferenți.

Se simt proști în fața ei…și caută să își scuze prostia și păcatele…înjurând niște preoți, care pe bune sau închipuit, dau motive de „înjurat”.

Adică…ce vreau să spun până la urmă?

Eu nu sunt tentat să înjur toți chelnerii, toți medicii, toți filosofii, toți artiștii, toți politicienii pentru că eu am un diferend, mă enervează, nu îl suport pe unul.

Dacă nu îmi place unul…pot să motivez pentru ce anume. Iar dacă el, din întâmplare, e medic sau jurist…nu mă cert cu tagmele lor…ci doar cu unul…

Însă cei 10, când vine știrea  în online sau pe TV despre un preot care „a deschis cartea” (habar au care carte) sau despre unul care a întrebat-o pe una despre curviile ei la Spovedanie și aceleia i s-a părut aiurea întrebările (ca și când s-ar spune altceva la Spovedanie, decât păcate)…îi dau în mă-sa pe toți, la grămadă, desființează Biserica în trei fraze, găsesc că e o chestie fără sens.

Eu, care îi urmăresc, așa, în treacăt, îmi dau seama că un Zoso, Piticu, Arhi, Vis urât et comp., n-au mutră de oameni serioși, darămite cu cultură vastă…Și de aceea nici nu îmi bat capul să polemizez cu înjurăturile lor…pentru că sub ele se ascunde o profundă și deloc neinspirată prostie.

Însă mi-a plăcut să remarc adevărul de sub prostia lor vizavi de Biserică: sunt fascinați de ceea ce nu înțeleg.

Și așa cum un copil ranchiunos nu vrea să accepte că a fost mitocan atunci când i-a dat una peste față Mirunei, fiica vecinei…și, în consecință, nici dacă-l omori nu vrea ca să își ceară scuze, tot la fel sus numiții și alții ca ei…nu pot să accepte că nu știu nimic despre teologie și viața Bisericii (ca și despre politică, economie, finanțe, litere…pentru că nu au specializări mai deloc).

Înjurăcurioși fiind…

Ca un tânăr imberb, căruia încep să îi joace feste organele sexuale, care spune că nu îi plac curvele…dar moare după ele

Așa că insultele, măgăriile, obscenitățile la adresa Bisericii trebuie văzute ca ratări în credință sau ca o credință negativă în Dumnezeu.

Și asta pentru că încă nu știi (sau nu vrei să accepți) că Îl iubești pe Dumnezeul pe care Îl înjuri.

La unii poate dura 10, 20, 30 de ani…ca să își dea seama că dădeau cu piciorul în țepușă

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *