Despre brânză în zi de miercuri

RSS-uri de la Adi Hădean…Deschid articolul și dau peste Năsal

Caut…și găsesc satul, în jud. Cluj.

A doua referință în Google este despre cașul despre care vorbim.

A treia referință e articolul acesta. Prima propoziție din articol: „Brânza Năsal se maturează în grota naturală de la Ţaga (judetul Cluj)” a fost preluată de Hădean la el în articol fără citare, ca și când ar fi știut-o de când lumea:

Thumbnail

La fel scriu unii articole, alții cărți…iar alții cunosc orice știință a lumii: prin copy paste.

Nu îl moralizez pe Hădean. El e o paradigmă de lucru.

Pentru că așa nu mai știi cine de la cine a preluat informația, cine a zis-o primul și câți au copiat-o de la primul.

În munca de cercetare, în jurnalism, în creația online e cel mai neproductiv mod de a te propune.

Nu copia…ceea ce nu înțelegi!

32 de comentarii la „Despre brânză în zi de miercuri”

 1. Cu tot respectul, propoziția subliniată e, între altele, o afirmație a producătorului acestui tip de brânză și în același timp o informație de bun simț și de interes general, nu cred că e cazul să cer aprobare pentru utilizarea ei, ca și cum ar fi o creație originală.

  Pe cine ar trebui să citez pentru o informație care circulă liber în societate? O acuzație de „copy/paste” e un lucru destul de serios și cred că ar trebui făcută cu ceva mai multă grijă, altfel demersul cade în ridicol și derizoriu.

  Mai sus m-ați certat pentru un lucru care înseamnă la fel de mult cu „portocala e un fruct care crește în portocal”, afirmație pentru utilizarea căreia ar trebui să cer cuiva drept de utilizare. Așa văd eu lucrurile, poate greșesc, caz în care îmi cer iertare.

  1. E scrisă pe produs, domnule Adi Hădean? Dacă da, aveți dreptate…Dacă nu, ați cumpărat produsul, v-ați uitat pe net…ați găsit articolul, ați luat o frază din el…sau ați dat cu ochiul printr-un articol al altuia…și ați format, reformulat…

   Dumneavoastră sunteți un exemplu de lucru…și nimic personal…

   De altfel ne plac măncărurile dumneavoastră…și felul în care le promovați…

   Pot să fac asta și cu alții…

  1. Noi creăm online din decembrie 2006, domnule Cristian…Dumneavoastră din 2008, dacă nu mă înșel…

   CV-ul, cărțile noastre sunt la vedere…și pentru download…

   Și noi vă urmărim platforma dumneavoastră online…

 2. Pr. Dorin,

  raspunsul dumneavoastra la chestiunea in cauza seamana pana la identificare cu superba vorba populara ”fa ce zice popa, nu ce face el”.

  Legatura dintre subiectul in cauza si momentul in care am inceput sa ne penibilizam pe net (unii mai cu prinos decat altii, dupa cum se vede) imi scapa profund…

  Dar bine ca o vedeti dumneavoastra, caci altfel, Doamne fereste!, ce mi s-ar intampla, desigur…

  1. Domnule Cristian,

   în comparație cu dumneavoastră…noi știm cât valorați, ce scrieți, cum scrieți, care vă e potențialul…

   Cred că trebuie să vă opriți pentru o jumătate de oră peste câteva zeci de pagini ale noastre…ca să observați diferența dintre platforma aceasta și a dumneavoastră…

   Eu cred că e cazul…

   Scrieți îngrijit, atent, fără grabă…Citiți la fel!

   Noi vă vom citi prin RSSuri mai departe. Și cred că conjuncția dumneavoastră cu prietenii cu care creați online, pentru care v-aț făcut tricouri…e una interesantă…dacă sunteți mai atenți la detalii…

  1. Ba, da: în viitorul apropiat!

   Ne vom ocupa și de mulsul oilor, de cum se poartă perciunii, despre cum se scrie cu cratimă și fără cratimă…despre cum îți poate cădea o rază pe nas…etc.

 3. Părinte, haideți s-o luăm așa: am citit peste 1000 de volume care au ca subiect mâncarea în diferitele ei forme(asta ca să fiu pe subiect). Apoi, s-a întâmplat să mă duc vreo 20 de ani la școală. Aceste două afirmații trebuie să arate că am acumulat destul de multe informații, din diverse domenii. Logica dumneavoastră susține că ar trebui să citez sursa fiecărei informații pe care o transmit mai departe. Cum ar puta face asta cineva, oricine?

  PS: să scriu „brânză românească maturată în grota naturală de la Țaga, Cluj” durează mult mai puțin decât să caut un articol în care e scris lucrul acesta și să dau „copy/paste”. Sigur că n-o să pretind să vă cereți scuze pentru că m-ați acuzat de plagiat în public dar ar fi bine dacă pe viitor ați folosi și puțină înțelepciune în exprimprile publice.

  Să auzim de bine.

  Ah, da, informația se găsește inclusiv pe ambalajul produsului.

 4. Pr. Dorin,

  Va multumesc pentru aprecieri. Dar marturisesc spasit ca sunt un pacatos.

  Pentru ca eu nu va urmaresc. Si nici nu o sa o fac.

  Nu dumneavoastra sunteti de vina, caci preuspun ca ceea ce faceti aici faceti foarte bine. Eu sunt de vina si numai eu. Pentru ca, asa cum spunea marele Tom Hanks, inca nu am fost binecuvantat cu miracolul credintei. Dar astept rabdator, poate poate…

  Mult succes va doresc. Si mai multa atentie, daca imi permiteti, la detaliile asta cu furturi de idei si copy/paste. Nu de alta, dar acuzatiile fara rost sunt, in religia asta a noastra 2.0, un mare pacat.

  1. Domnule Cristian, că vă numiți Chinezu, că vă numiți Picitu, Zoso, Vis urât, Groparu, Maimuțica sau Zănatica…eu vă citesc…și observ cum furați angro…din bloguri românești și străine. Ce? Idei, trenduri, una, alta…

   Asta nu mă face să nu vă citesc…

   Dimpotrivă: fac studii pe blogurile dumneavoastră.

   Însă vă mărturisesc că nivelul dumneavoastră, al tuturor celor enumerați mai sus, de cunoștințe, experiență, mod de a scrie un text…e jos, foarte jos…

   Așa că vă citesc ca pe o telenovelă proastă…în lipsa alteia mai bune.

   Vă dorim numai bine!

   Vă mulțumim pentru că v-ați iritat puțin și ne-ați comentat!

 5. O propozitie explicativa nu cred ca poate constitui obiect de plagiere. Si de-ar fi fost copiata mot-a-mot, ceea ce nu este, si in muzica daca stiu eu bine, plagierea e de la 9 (cred, nu stiu sigur numarul) note in sus.

  Inteleg ca hiperbola e o figura de stil, dar sa ajungem de la o propozitie care SEAMANA cu alta, la plagierea cartilor…

  In plus, mi se pare cam de prost gust sa insinuati ca domnul Hadean „nu intelege” acele cuvinte. Ce cuvant credeti ca-l depaseste? maturare… grota naturala?

  Ca sa nu fiu rea si sa zic ca tara arde si popii se piaptana.

 6. Domnule Pr. Dorin,

  De la chinezu nu am pretentii de iubire Cristica si intelepciune pt ca nu pretinde ca le are , dar de la D-voastra asteptam altceva.

  Ego-ul pe care il afisati nu se cuvine unui preot. Unui preot se cuvine intelepciune, rabdare si iertarea semenilor cand acestia gresesc.

  Va spun asta nu ca un afront, ci ca un sfat din suflet care sper sa va ajute

 7. Domnișoară/doamnă Monica…dacă vă spun că acum, în Filipine există un cartof roșu…care se pregătește într-un anume fel…dacă nu vă dau detalii cum arată nu o să știți nimic despre el.

  Dacă pe pachetul de bânză…nu s-ar fi specificat unde se maturează brânza…nu ați fi aflat despre acest lucru.

  Iar dacă nu scria nimic pe brânză despre cum se face…și găseați în online asta…și scriați despre ea…se numea preluare după ochi frumoși.

 8. Pr. Dorin

  Indiferent cat de jos suntem noi ca bloggeri, mai avem kilometri intregi pana sa ne prabusim in haul in care sunt unii din fratii dumneavoastra cu sutana, stiti dumneavoastra, aia cu pedofilia, cu evaziunea fiscala, cu afacerile mirene in care sunt implicati.

  Iar daca noi facem o telenovela proasta, ceea ce, intre noi fie vorba, nici nu e departe de adevar uneori, dumneavoastra faceti, desigur, film de Oscar. De Oscar Wilde, daca intelegeti ce vreau sa zic…

  Si io va doresc fix tot binele pe care mi-l doriti voi. Adică unul de la profund, desigur.

 9. Tin sa va contrazic aici. D-voastra in secunda in care afisati titulatura de preot, trebuie sa va purtati ca atare intrucat reprezentati institutia.

  Daca doriti sa nu se astepte nimic de la d-voastra, va rog nu mai puneti abrevierea Pr. in fata numelui cum nici noi nu facem fie ca suntem doctori, ingineri sau chinezi. Si asa increderea romanului in biserica este cum este, va rog nu o inrautatiti

  1. Domnule Vlad,

   pe platforma aceasta ne citesc de la ierarhi, profesori de teologie, preoți, monahi și până la credincioși simpli și copii.

   Iar noi ne măsurăm cuvintele în fiecare zi…și scriem sub ochii tuturor acestora clipa de clipă…

   Însă ne place, în același timp, să vorbim cu oamenii în acord cu tupeul, nesimțirea sau lipsa lor de ireverență.

   Cu dumneavoastră nu pot fi „băiat bun” pentru că ați uitat regula de bază: mai întâi ne spuneți cine sunteți! Facem prezentările…Ne trimiteți undeva, unde să vă cunoaștem…și apoi primim sugestii de la dumneavoastră.

 10. Constat că de la mâncare s-a ajuns la pedofilie, prin intermediul furtului intelectual de care înţeleg că se discută. Asta trebuie să mă facă să mă tem că am blog sau să cred că social media asta ne îndepărtează din ce în ce mai mult de raţiune şi gândim prea mult cu tastele?

  1. Discuția despre rațiune, din punctul meu de vedere…e o discuție foarte teologică…

   Însă, răspunzându-vă: noi scriem tot la fel de repede și cu mintea și cu tastele…

   În mod sincron…

 11. Si totusi revenind la oile noastre, cred ca putem linistit sa nu afirmam ca Adi Hadean a plagiat pe cineva cand a zis ca branza Nasal e de la Taga, e o chestie stiuta cam de multi clujeni parinte ca sa sustineti ca e o idee plagiata.

  1. Domnule Alex,

   eu știu că în București sunt câini cu covrigi în coadă…Dacă găsesc într-un articol o frază despre câini…pe care o mai găsesc și în alt articol…voi ajunge la concluzia că unul a copiat-o de la altul…pentru că nu cred în astfel de coincidențe…

 12. Polemică pe brânza de Năsal zău că apare mai rar. Părinte, drept e că se lasă plictiseala, altfel nu înțeleg de unde nodul în papură. Oricine din zona Ardealului, care lucrează cu mâncarea, știe de unde vine brânza asta.

  Nu trebuie să scrie pe cutie, slavă grotei, brânza asta are câțiva ani, nu a fost creată cu ocazia noului mileniu. Căutați plagiat prin bloguri religioase, poate acolo e mai de domeniul dumneavoastră.

  1. Domnule Bogdan,

   știți cum se face gemul de Topoloveni?

   Dar palinca de Bihor?

   Dacă nu găsești undeva sistemul tehnologic…el nu îți e descris pe sticlă sau pe borcan…decât în foarte rare cazuri…

   Exemplul din acest articol e unul didactic!

   Pot să mai iau astfel de exemple din online…despre cum se fac știri, articole, poziții personale: din preluarea ideilor altora.

 13. Spre mirarea dumneavoastră știu cum se prepară și gemul de Topoloveni și palinca de Bihor. Dacă aș scrie despre asta, nu cred că aș plagia. Dar la cum se împart aici acuzele și pixul e o plagiere nesimțită a stiloului. Eu zic să încheiem discuția, mă gândesc că aveți lucruri mai sfinte de slujit.

  1. Vă dorim numai bine, domnule Bogdan!

   Și dacă scrieți despre cum se fac ambele (din știință proprie…și am citi asta)…înseamnă că aveți două joburi în același timp…

   La fel ca mine: și preot și creator de online…

 14. ba voi glumiti aici?… ioi…ma… in trecut ne ardeati pe rug, amu’ vreti sa ne furati traficu’?… pai se poate?…

  io propun un moment de liniste….

  sincer acum ati cautat sa fiti bagati in seama?… sunteti siguri ca va doriti un astfel de trafic pacatos?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *