Inteligența e ca raza de soare

  1. Cristian Bădiliță se aruncă în oceanul confesiunii și își amintește, pe marginea ultimei cărți a lui Dorin Tudoran, despre cheile revoluției și despre cum e să ratezi democrația din cauza unui comunism pirogravat sub piele. Și spune: „Pe 24 decembrie [1989] mă dădeam de ceasul morţii întrebându-mă unde naiba au dispărut, brusc, intelectualii, adevărata elită, cei pentru care ne-am bulucit în sediile PCR? Îmi zumzăie şi acum în urechi replica, tăioasă şi definitivă, a unui bătrân profesor: <Voi, aşa copii cum sunteţi, trebuia să puneţi mâna pe putere. Aţi crezut în nişte impotenţi>. Impotenţii de ieri încearcă să se justifice de douăzeci de ani, dând vina ba pe securişti, ba pe Iliescu, ba pe neocomunişti”.
  2. John Sanidopoulos, care astăzi împlinește 35 de ani, ne vorbește despre Sfântul Mucenic Valentin din Roma (pe baza numelui căruia s-a brodat tam-tamul îndrăgostirii de pe 14 februarie) și ne dă fotografii cu Sfintele sale Moaște.
  3. Radu Preda (într-un interviu preluat de Răzvan Codrescu) vorbește despre cifra victimelor comunismului (bineînțeles pe întreaga planetă), pe care o estimează la 100.000.000. Cum a ajuns la această concluzie sau de unde a preluat informația? Contextul: „Pentru ea [pentru ideologia comunistă n.n.] sau din cauza ei au murit o sută de milioane de oameni, tineri şi bătrâni, intelectuali şi ţărani, soldaţi şi scriitori, preoţi şi muzicieni, simpli muncitori şi antreprenori. Un măcel fără termeni de comparaţie în istoria scrisă a lumii. Încercaţi să scrieţi doar cifra victimelor: 100.000.000 de destine! Este greu de imaginat. De aceea unii, mai ales cei tineri, născuţi după 1989, nici nu vor să perceapă o astfel de realitate istorică, foarte greu, într-adevăr, de mijlocit”.
  4. Ciprian Voicilă a editat online un dosar de canonizare al Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa și a pus deasupra o fotografie…Dosarul îi aparține ÎPS Bartolomeu Anania?
  5. În rest: oboseală pe pâine!

Un comentariu la „Inteligența e ca raza de soare”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *