Intelectuali de vânzare

Cine nu știe că Andreea Pora s-a înspumat pentru Băsescu la orice talk show de până acum, debitul ei encomiastic atingând cote insuportabile? Cu toate acestea, atacul la rege a fost motivul să privească spre altă barcă, la fel ca Ion Cristoiu plecat subit de la Antena 3 la B1 TV.

După cum nu ai fi crezut că Cristoiu e în stare de gudurisme ieftine, tot la fel nu te-ai fi așteptat să citești de la Pora următoarele: „Traian Băsescu a comis o mitocănie impardonabilă, unul dintre cele mai josnice şi gratuite atacuri politice din cariera sa. Ar trebui să-şi ceară scuze”.

Însă acum și-a dat seama Pora de atuurile personale ale președintelui Băsescu?

Cum de istoria și regele sunt așa de importante pentru ea…dar nu a fost important până acum prezentul catastrofic, adică umilința, sărăcia, înfricoșarea românilor, dezmembrarea oricărei instituții românești și a oricărei solidarități între români?

Tot la fel de repede, și tot pe motive istorice, a reacționat și Dan Tapalagă, un alt înspumat băsescian, un alt lătrău ca și Andreea Pora, care i-a găsit și mai multe „nasoale” președintelui României: lipsă de onestitate, superficialitate, brutalitate în exprimare, lejeritate în a-și truca trecutul, ignoranță crasă la nivel cultural, minte cu sânge rece, e cinic, este lipsit de scrupule, nu dă doi bani pe simboluri, nuanțe, drame…

Vladimir Tismăneanu a rămas, în aparență, captivul lui 2006, făcându-se că nu vede prezentul, ca și Horia-Roman Patapievici, care în interviul TV de la Garantat 100% nu a recunoscut faptul că a fost parașutat politic la ICR, din motive de oportunism și nu pentru că la ales poporul ca să-l reprezinte cultural sau era singurul în măsură pentru acest lucru.

Vor să vadă doar partea demagogică a actului de condamnare a comunismului făcut de Traian Băsescu…dar nu și partea asta, lipsită de scrupule, prin care cel mai iresponsabil președinte de după 1989, Traian Băsescu, a arătat-o compatrioților săi: cinism continuu și demagogie indiferentă la detaliile vieții românilor.

Bineînțeles că nu pentru mult timp…vor suferi de miopie și amnezie intelectualii „lui Băsescu”.

Îl vor lăsa din mână la propriu, cum au făcut-o și cu Iliescu și Constantinescu…și se vor uita spre viitorii angajatori, care ar fi bine…să îi trimită la index pe autointitulații „intelectuali ai neamului”.

De ce? Pentru primenirea imaginii intelectualilor de marcă ai României.

Să aducem în prim-planul vieții publice intelectuali care muncesc, care creează, care au coloană vertebrală…și nu doar ochi sticlind după bani.

Căci tocmai pentru acest lucru, pentru că le-a fost încurajat constant oportunismul, de aceea și intelectualii români sunt cel mai adesea de vânzare. Din păcate…

În asta constă drama noastră: avem mai multe discursuri suspecte…decât fapte admirabile din partea învățaților noștri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *