Diagnostic cu sânge rece

Dorin Tudoran, în articolul de ieri, 1 iulie 2011, intitulat: Haimanalâcul fosforescent, trece în revistă poziții recente ale haimanalelor fosforescente, adică ale cărăbușilor de iulie care poartă același mesaj…sau care vorbesc cu aceeași gură.

Primul luat în calcul e Vladimir Tismăneanu, care a încercat s-o dreagă stilistic. Odată cu el a început „campania de stilizare” a vorbelor președintelui României, în ideea că noi nu am înțeles prea bine…ceea ce a spus de fapt. Dar noi am înțeles foarte bine…ceea ce s-a spus.

Tismăneanu însă îi calcă pe urme lui Gabriel Liiceanu în dorința de cosmetizare a vorbelor lui T. Băsescu. Pentru că acesta este „distinsul intelectual”, care a dorit să ne spună, că atunci când acela a spus:„ Avem nevoie de tinichigii și chelnări, nu de filozofi, Traian Băsescu nu dorise să spună ce spusese şi ne traducea, din română în română, vorbele preşedintelui României, ca şi cum ar fi continuat să traducă din Platon”.

Însă dacă intelectualii trebuie să traducă poporului cuvintele președintelui înseamnă că nu avem președintele care trebuie atâta timp cât nu știe să vorbească pe înțelesul oamenilor.

Numai că, conchide autorul, T. Băsescu „spune ce crede și crede în ce spune”, în comparație cu intelectualii săi care spun lucruri în care nu cred.

Tom Gallagher își începe impostura încă din titlul articolului, precizează autorul. El vorbește despre tragedia casei regale și nu despre tragedia prezidențială. E un stilist cu tupeu.

Mihail Neamțu este „propagandistul prezidențial” sau „pupinul [formă restrânsă a lui: pupincurist] prezidențial”, care vrea să ne explice, dincolo de orice nerușinare, de ce confundă Băsescu România cu un vapor.

Însă „cu colacul de salvare în jurul gâtului și buzunarele pline de sinecuri, băieții de mingi ai lui Traian Băsescu ne spun povești pe care le-am mai auzit; fie că erau despre ucenicul vrăjitor într-ale cizmăriei, fie că erau despre emanații revoluției (vezi Marele șoc din finalul unui secol scurt, convorbiri hiper-cordiale între Ion Iliescu și Vladimir Tismăneanu)”.

Adică așa cum l-au lăudat pe marele cizmar Nicolae Ceaușescu și pe marele emanat din revoluție Ion Iliescu, tot la fel îl laudă intelectualii sinecuriști acum pe marele vaporean…care o să se ducă și el pe aceeași apă călătoare

Și dacă ne mirăm cum a fost posibil să îl laude toată lumea pe analfabetul de Ceaușescu iată că Dumnezeu ne dă o rescriere a istoriei prin multa lăudare a inculturii lui Băsescu.

De aici și titlul articolului: haimanale morale și nu la propriu.

Pentru că haimana = om de nimic, fără căpătâi, derbedeu, vagabond.

Însă intelectualii sinecuriști nu au probleme cu banii, ci cu conștiința, cu morala, pentru că sunt autointitulați directori de conștiință ai nației…pentru ca să țină în orbire nația.

Și haimanalâcul dă semnale luminoase, indică o cale…numai că ea e întunecată.

Andrei Pleșu vorbește într-un articol recent despre pierderea libertății interioare a intelectualilor care „apreciază” puterea. Dorin Tudoran însă vine și precizează: „Nu Traian Băsescu i-a obligat să-şi piardă libertatea interioară. În cel mai rău caz, i-a cumpărat. Şi când un om hotărăşte că vrea să se comercializeze pentru o funcţie, un favor, o sinecură, un institut, o grădină cu vedere la Mediterana etc., cumpărătorii apar fără întârziere”.

T. Băsescu nu numai a primit susținerea unor intelectuali dar i-a și plătit pentru asta. I-a plătit „uneori foarte mult”.

Și „lucrurile au căpătat deja un caracter grotesc [în ultimele două-trei zile]: în vreme ce Traian Băsescu reiterează că nu are ce și de ce să retracteze, camarila stilistică continuă să încerce dregerea busuiocului. Între sinceritatea președintelui și prefăcătoria camarilei stilistice o aleg pe cea dintâi. Nu fiindcă ar fi răul cel mai mic, ci pentru că e răul cel mai sincer dintre cele două”.

Ironia finală: „Haimanalâcul fosforescent al camarilelor continuă să fie singura sursă de lumină în bezna tranziției post-decembriste”.

Și meritau un astfel de diagnostic? Da!

Pentru că prin astfel de voci vândute se susține un sistem politic care omoară, îmbolnăvește, distruge viețile și speranțele multor români.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *