Extremismul pe care îl cultivăm cu grijă

Acum vreo 3-4 ani nu înțelegeam prea bine de ce în toată România sunt doar „trei duhovnici” și „trei teologi”. Și de ce niște oameni vădit neduhovnicești și neteologi îi laudă doar pe cei 6 (nume generic…).

Acum încep să înțeleg tot mai mult, pentru că sunt ajutat să înțeleg. Pentru că oamenii încep să vorbească tot mai clar despre cât valorează pentru ei Ortodoxia sau despre cu cine o confundă.

Și despre ce se vorbește tot mai clar: despre dedesubturile extremiste ale admirației.

Moartea Părintelui Arsenie Papacioc m-a făcut să înțeleg de ce era el „mare duhovnic” pentru unii: pentru că a fost (și cei care i-au redactat viața necenzurată spun că) a și „rămas” legionar.

Pentru aceasta el este lăudat. Alături de el Părintele Iustin Pârvu și alți câțiva duhovnici. Numai pe premisa că au fost…sau mai trăiesc cu iluzia legionarismului.

Însă cum te poate face mai ortodox apartenența la „legiune” sau la „Ostea Domnului”? Sau e de ajuns pentru a fi ortodox să fii extremist legionar sau „ostaș” cu tente neoprotestante?

La fel, am înțeles de ce unii teologi sunt „teologi” pentru cei care consideră legionarismul drept „un curent spiritual”: pentru că sunt antiecumeniști.

Deci dacă ești un revanșard de extremă dreaptă (legionar) și ești și antiecumenist, adică împotriva oricărui dialog cu un neortodox, adică dacă ești dublu negativist…ești „ortodoxul” dorit în România.

Însă dacă „marii duhovnici” legionari sunt audiabili/ frecventabili/ buni nu pentru că sunt oameni cu mare experiență teologică și duhovnicească și pentru că îndeamnă la sfințenie ci doar pentru că au fost, cândva, legionari sau mai au simpatii pentru anii de-atunci, înseamnă că „teologii” simpatizați, cei antidialogici/ antiecumeniști sunt frecventabili doar pentru că urăsc dialogul și venirea și a altora la credință și nu pentru că sunt exegeți ai Tradiției.

Și înțeleg tot mai clar cine iscă neînțelegeri în sânul Ortodoxiei românești: „trei mari duhovnici” și „trei mari teologi”, care au o dublă învățătură. Una spun în față, altceva spun aparte, ucenicilor lor.

Sau „cei trei teologi” și „cei trei duhovnici” sunt folosiți drept paravan pentru interesele financiare, politice…oculte ale altora. Cu voia sau fără voia lor.

Pentru că nu pot să cred că avem doar trei duhovnici și trei teologi în România sau vreo 50 în toată Biserica Ortodoxă. Dacă e așa e grav

Însă cred că neluarea în seamă a celor mulți în detrimentul celor puțini nu e decât un act de miopie sau de perversitate.

Însă pentru ce se pregătesc neolegionarii români? Pentru lupte de stradă? Pentru revendicări teritoriale? Pentru uciderea altor Iorga, adică a altor eminențe care nu le convin?

Și antiecumeniștii ce vor de fapt? Să dărâme Bisericile altora cu forța? Să stea închiși într-un ghetou de frică să nu se contamineze? Să omoare în numele Ortodoxiei?

Întrebări care ne costă credibilitatea

One comment

  • Am inteles ca cel care a fost raspunzator de moartea lui Iorga n-a respectat intru totul ce i s-a delegat. Nu stiu amanunte, dar toate aceste dedesupturi vor iesi la iveala candva.

    Cat despre Oastea Domnului, legionari, neo, etc, toate acestea se explica printr-o „separare” de adevarata Biserica, caci asa isi simt altii duhul;separandu-se, fara sa inteleaga integrul.

    Mircea Eliade, Culianu, toti s-au ferit cumva, desi intr-un mod diferit, de umbra aceasta politica care i-ar fi stavilit din setea lor de savanti.

    Maniera de-a arunca praf politic chiar si in ochii Fer. Staniloae (vezi cele 2 carti ale d-ei Lidia Staniloae despre tatal d-ei) e o consecinta a duhului separator, (ne-inaltator cu nici un chip pe scara intelegerii neamului).

    Si toate aceste dedesupturi politice, otravuri omenesti, globalisme, chichitze stangiste, de dreapta, etc, toate acestea cad inaintea biciului lui Hristos care avertizeaza atunci cand facem din „Casa Tatalui” iarmaroc nestapanit al patimilor noastre negustoresti, de orice fel ar fi ele.

    Spun acestea pentru ca am privit fetzele oamenilor, pe timpul verii acesteia ce trece chiar sub ochii nostri, am simtit duhul plenar al unor natiuni ca cea americana, franceza, engleza, greaca, israiliteana, romana.

    Nu exista raspuns integral la problematica pe care o ridicati decat prin slujirea lui Hristos în Biserică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *