Eminescu – cel care mă incită [5]

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

***

Eminescu

cel

care

incită

***

Traduce dintr-un ziar german recenzia acelora la o broșură a lui Ioan Slavici despre români. Aici regăsim proverbul: „Fă ce zice popa, dar nu ce face el” [XII, p. 239] care, de fapt, e o parafrază la Mat. 23, 3.

*

Ce se spune în recenzia germanilor despre femeile românce: „Femei cu forme voluptuoase rar se găsesc la români. O figură gingaşă, mâini mici, picior mic, buze subţiri, umeri plini, un bust puţin dezvoltat sunt particulare mai tuturor femeilor române” [XII, p. 240].

Adică femei muncitoare, care își țin casa, care merg la câmp, care au copii, care postesc…fapt pentru care nu au timp să devină „voluptoase”.

*

Rezerva românului față de „orice idee nouă” [Ibidem], care nu se potrivește modului său de a fi.

*

Eminescu publică traducerea recenziei tot în 10 iulie 1881.

*

C. A. Rosetti[1], pe când era „ministru al instrucţiei publice”, adică al Învățământului, „adresa circulare către directoarele de şcoale de fete, invitându-le ca nici ele să nu se dea cu dres[2] pe faţă şi să nu poarte malacoave[3], nici să ‘ngăduie ca fetiţele să se dea cu dres”[XII, p. 340].

*

Machiajul dresează/ comută atenția, privirea bărbaților spre aparenta frumusețe. În loc ca fața să exprime sufletul femeii, ea exprimă…substanțe chimice. Și apoi tot femeia se miră de ce nu e iubită pentru ceea ce este…ci pentru aparențe.

*

Dar pentru că Rosetti doar propovăduia morala dar nu o și întemeia prin propria sa viață, tocmai de aceea „toate circularele onor.[abilului] ministru de interne vor rămânea istorii scrise pe apă pe cât timp corupţia va fi sistemul de guvernământ al partidului roşu” [XII, p. 241].

Cel care s-a ocupat cu corupția toată viața nu poate deveni „un prototip de moralitate” [Ibidem].

*

Și aflăm de la Mihail faptul, că în vremea lui ministrul de interne nu știa carte, iar „directorul său abia se știe iscăli” [Ibidem]. Însă astfel de oameni competenți la adunat gunoaie de pe stradă doreau ca subprefecții să fie licențiați în Drept [Ibidem].

Așa că nu trebuie să ne mire dacă în România prezentului întâlnim mari somități care nu știu nici cele mai elementare lucruri.

*

Ce bine ar fi trebuit să facă Rosetti românilor? „Să-și recunoască mizeria sa intelectuală” și să demisioneze [Ibidem]. Însă nici atunci titanii prostiei nu plecau din punctele cheie, de conducere. Stăteau acolo ca musca…pe stiva de aur.

*

Un sfat bun pentru media care discută probleme politice curente: „A discuta platitudinile, fie chiar bine intenţionate, cari plouă din Ministeriul de Interne ar fi ridicol” [Ibidem].

De ce? Pentru că îl faci pe prost să se creadă buricul pământului. Dacă îi discuți neroziile nu înțelege că le detești și nu dai doi bani pe el…ci înțelege contrariul: că toată lumea discută despre ce scoate el pe gură.

*

Însă pentru barbologii/ vorbitorii degeaba de ieri și de azi din politica românească, Mihail Eminescu precizează: „O ţară nu se guvernează cu aforisme, ci cu sisteme; iar sistemele nu se improvizează de pe-o zi pe alta, ci ar trebui să rezulte din starea reală a ţării, din natura poporului, din stadiul lui de dezvoltare” [Ibidem].

O țară nu se guvernează cu sloganuri politice ci cu strategii bazate pe date reale. Adică ai nevoie de oameni luminați și clari la minte, care să vadă atât realitatea poporului cât și potențele lui reale.

Trebuie să știi ce poate să facă poporul tău și ce vrea să facă pentru ca să știi spre ce viitor îl conduci.

*

Despre „praful ce se aruncă în ochii lumii”, adică despre declarațiile politice false. Articol publicat în data de 11 iulie 1881.


[1] A se vedea: http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_A._Rosetti.

[2] Să nu folosească machiaj.

[3] Malacof sau crinolină = fustă lungă și foarte largă, în formă de clopot, susținută în interior de arcuri subțiri de oțel, la modă pe la mijlocul sec. al XIX-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *