Habemus Regem! Sau discursul seamănă cu tine

Dacă la 90 de ani, de ziua sa, Regele Mihai I „n-a reușit” să dea o lovitură de stat…nici măcar în absența președintelui României și a altor factori de reprezentativitate ai României…a reușit însă să reunească contrariile, să emoționeze până la lacrimi și să ne facă să fim demni.

Un discurs al înțelepciunii și al îmbrățișării tuturor.

Un discurs credibil prin bunul simț față de realități și emoționant prin demnitatea cu care l-a rostit.

La 90 de ani oamenii, de obicei, nu mai au chef de apărut în public. Fizicul nu te mai lasă…și poate nici mintea nu te mai ajută. Și când vine vorba de ziua ta…cu atât mai mult…

Un rege lucid la 90 de ani, echilibrat și demn…care a îndrăznit să salute doar la sfârșit, care știe să stea pe scaun, să se ridice de pe scaun, să se șteargă la nas, să își pună ochelarii, să rostească, cu demnitate, adevăruri și dureri dure, să fie cuviincios și reținut în toate înseamnă un exemplu transpartinic și ideologic.

Pe lângă cuvintele discursului…regele însuși a fost un discurs viu.

Pentru că, fără doar și poate, conducătorul unui stat trebuie să impună respect prin tot ceea ce este și spune, să fie credibil atunci când vorbește și, mai ales, să fie iubit de oameni.

Ca să vorbești nu ai nevoie de discurs în primul rând…ci de demnitate. Trebuie să știi cine ești, în ce valori crezi și ce ești în stare să faci pentru crezurile tale.

Un fost suveran, care vine și ține un discurs după 60 de ani, în fața Parlamentului aceluiași stat, înseamnă că nu are mentalitate de ales cu sacoșa și cu voturi măsluite sau de om care vrea să stea la putere prin teroare și ilegalități cotidiene, ci are crezuri care depășesc uzura timpului.

Și discursul care schimbă mentalitățile e acesta: cel care are valori mai importante decât non-valoarea utilă.

M-am bucurat, am fost demn să trăiesc acest moment istoric…pentru că m-a bucurat unitatea și entuziasmul pe care le-a provocat.

Restul e…doar neputința de a înțelege necesitatea caracterului și a vieții demne într-o societate.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *