Competența unei știri

1. Mascații statului au intrat peste bătrână…în zori…căutând un cămătar. I-au scotocit prin casă, au amenințat-o cu arma…și apoi și-au dat seama că mandatul lor de arestare era…greșit. Au plecat…și femeia a rămas cu speriala și cu casa deranjată

2. Doi  tineri au intrat să fure dintr-o farmacie…Unul a ținut-o pe farmacistă de vobă…iar celălalt i-a furat geanta. Numai că camera de luat vederi i-a imortalizat…și poliției i-a dat.

3. O tânără de 14 ani a fost violat-o în liftul blocului în care locuia…de un tânăr căruia i-a deschis ușa de la intrare în bloc…După viol, bărbatul i-a dat numărul de telefon fetei (ce romantic!)…și când a fost prins a mărturisit că a încurcat persoanele: trebuia să o violeze pe alta.

Cum găsim competența/ valoarea/ necesarul știrii și al comentariului?

Cum ne dăm seama ce trebuie prezentat într-o știre…și câte detalii trebuie să dăm ca o știre să fie un caz de reținut?

Cum facem dintr-un accident, dintr-o eroare, dintr-o agresiune…un caz memorabil?

E important pentru știre că mascații au intrat, la șase dimineața..peste o bătrână…sau că femeia s-a speriat? În ce constă știrea: în mascați sau în femeie?

Știrea primă constă în afirmația: încă o dovadă că avem un stat cu instituții incompetente și nemanierate în relația cu cetățeanul.

O astfel de știre e o mărgea dintr-un șirag mai mare. Ca să aibă pregnanță…trebuie pusă în ecuația greșelilor de incompetență.

„Statul ne agresează. Statul nu ne ajută. Statul are oameni ineficienți și rău intenționați. E inadmisibil și intolerabil acest lucru. Femeia trebuie despăgubită de către stat…pentru această eroare. Cel care a făcut greșeala trebuie să își ceară scuze, în mod oficial, dar să vină și personal ca să facă asta în fața părții agresate”.

Aceasta ar trebui să fie vehemența față de un asemenea caz…ca față de orice caz de corupție, de ofensă nejustificată, de caz de blasfemie și de crimă împotriva umanității.

Nu poți să scoți în evidență ușa…casa răvășită…femeia bulversată…sau cum arată mascații!

Ci trebuie să începi știrea cu iresponsabilul, incompetentul, nesimțitul care a cauzat-o.

Care om, care instanță, cine a făcut greșeala sau negreșeala asta? Acela trebuie pus pe ecranul televizorului…față în față cu situația femeii nevinovate și cu răvășeala din casa ei.

Și după ce pui poza cu cel care a generat eroarea…pui sub semnul întrebării instituția din care face parte…apoi sistemtul statului, care o manageriază.

Al doilea caz…arată diferența dintre investigația polițienească clasică și metodele actuale de stocare de informații.

Hoții au fost imortalizați…au devenit „nemuritori” în imagine…și datorită ei au fost prinși imediat.

Baba Gherghina, care are o capră și trei găini…nu are bani și nici știință de carte…ca să își pună cameră video…printre oleaburi.

Vecinul Costel poate sări oricând gardul…fura capra, varza și lemnele…și să o lase pe baba Gherghina stingheră…că polițistul din comună nu are de unde mirosi infractorii…și o va lăsa în plânsul ei

Care e substanța știrii? Avem nevoie de polițiști foarte bine pregătiți, neapărat cu studii superioare și care să beneficieze la serviciu de înaltă aparatură de filaj și de detectare de probe.

Camera de luat vederi e o inginerie foarte dezvoltată și ea a fost posibilă…pentru că cineva a avut „capul mare” și a inventat-o, alții au produs-o, există o piață de desfacere a ei în România…și managerii farmaciei și-au cumpărat-o și au avut-o în dotare, legată de un computer.

Securizarea locuințelor și a spațiilor publice merge mână în mână cu ideea de a sprijini învățământul și cercetarea.

Chiar dacă importăm utilaje, mașini și unelte…dacă le vindem unor români analfabeți nu vor ști ce să facă cu ele…

Deci nevoia de școală…merge mână în mână cu nevoia de dezvoltare științifică…care asigură protecție…și care garantează un număr mult mai mare de soluționări a diverse escrocherii…

Și astfel știrea devine fapt educativ.

Al 3-lea caz vorbește despre încredere…și despre persoană…înainte de viol, lift, poliție..25 de ani de pușcărie pentru viol cu detalii agravante.

Dacă ascultând această știre înțelegi că toți bărbații sunt violatori…că liftul e cel mai bun bordel din lume…și că distracția mult prea scurtă merită…25 de ani de zile de pârnaie…ai ratat toată știrea.

Știrea însă vorbește despre încredere.

Dacă o tânără i-a dat drumul în scara blocului unui necunoscut…și acela, confundând-o cu alta…sau neavând ce face a violat-o…nu e de vină fata că a avut încredere într-un bezmetic excitat.

Încrederea e capitală într-o societate…și ea trebuie să fie sprijinită și încurajată.

Violatorul în cauză, în România, va merge însă la pușcărie…și lui nu i se va tăia capul pentru viol.

Sistemul nostru judiciar merge, din punct de vedere al filosofiei sale, pe încrederea în cetățean, pe schimbarea lui, după ce a făcut o fărădelege și a fost condamnat pentru ea.

Mizăm pe schimbare…adică pe încredere.

Și poliția l-a prins pe tânăr…tocmai din cauza încrederii naive…că fata, odată violată, nu va merge să îl dea în gât…ci va deveni dependentă de el.

Pentru cine nu știe, violatorul din acest caz a fost prins datorită încrederii în mitul bărbătesc care spune, că cel care te defloreazădevine fantasma ta.

Tocmai de aceea i-a dat telefonul: pentru că nu-și închipuia că fata poate să îl toarne pe cel cu care ea a făcut „dragoste” pentru prima dată.

Încrederea intratului în bloc…încrederea în dragoste…nevoia de dragoste confundată cu nevoia de ejaculare…și apoi încrederea în relație…terminată la pușcărie

Întrebarea nu e: ce competențe ai ca să scrii o știre, un articol…ci ce competențe/ ce consistență are o știre, un articol?

Pentru că nu e de ajuns să ai o crimă, un accident, un viol despre care să scrii…ci trebuie să ai măiestria de a-ți include subiectul într-unul și mai mare.

Violul e important nu în sine (și aici greșesc televiziunile românești!) ci în dezbaterea pe care o poate genera.

Violul, crima, nedreptatea…sunt tranșate în justiție…pe când la televizor sau în online ele trebuie să fie motive de mobilizare, de solidarizare, de morală publică, de schimbare de atitudine.

Că a luat foc o casă de la un chibrit…sau că a fost călcată o femeie pe zebră sunt doar punctul de început a două știri. Managerierea lor însă are nevoie de competențe solide.

Trebuie să știi până unde poate duce un incendiu…și până unde poate duce un accident…pentru ca ele să fie pedagogice.

Media te învață sau te dezvață de unele lucruri. Dacă uiți aceste două direcții…faci nonștiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *