Trebuie să se schimbe…

Când ai curaj să spui adevărul și să schimbi lumea…atunci și lumea are curajul să te asculte și chiar curajul să te urmeze.

Filosofia morală și filosofia hedonistă sunt două rivale care se înfruntă de când lumea. Când una e majoritară și…la guvernare cealaltă folosește canale subterane…și niciodată niciuna nu a stat în expectativă, ci a șarjat, pe față sau pe ascuns.

Dacă plezirismul sau filosofia utilitaristă este susținută de forța pasiunilor numite și patimi, pe de altă parte filosofia morală are un aliat redutabil în însăși natura umană, în firea sau conștiința pe care Sfântul Pavel o definea ca fiind în sine lege.

O lege drastică, care semnalizează orice transgresare, așa încât nimeni nu are justificare pentru răul făcut…

*

Ce-au mai învățat românii în ultima vreme? Că, dacă, spre exemplu, calci semeț și nu te uiți pe cine incomodezi sau lovești cu atitudinea ta, înseamnă că…ești un om important, pentru că așa se comportă oamenii „importanți”.

Dacă te grăbești ca nebunul, deși nu trebuie să ajungi într-un anumit interval la serviciu, nici nu-ți moare…copilul în copaie sau porcul în coteț, totuși…așa arăți mai de București, pentru că așa e la București, oamenii cu treburi aleargă în toate părțile…

Deci, ai sau n-ai treabă, trebuie și tu să alergi, să fugi, să faci maraton pe nervii altora, chiar dacă nu te ajută nici fața, ba mai mult, te dă de gol, că nu ai nicio perspectivă economică urgentă.

*

Oamenii se uită…la față. Și retribuția respectului (de unde: you pay respect) este…pe măsura feței, a hainelor…

Dacă țoalele nu țipă: bă, respectă-mă!, puțini sunt cei care pot să scaneze dincolo de firul de lână sau împletit cu polistiren.

Ca să respecți cu adevărat, îți trebuie…cultură.

Îți trebuie conexiuni neuronale care să depășească faza de zgâit la OTV și de votat pe cine zâmbește mai larg sau râde mai tare.

Când cultura cade jos, cu atât mai mult se vede cultura, la cine o are și o poartă!

Mulți cred că nu li se descoperă incultura, pentru că sunt…mulți și incultura/ lenea lor e indistinctă. E un calcul fals.

Hoția se vede și când stai între hoți, prostia între proști, ipocrizia între ipocriți.

Așa cum și cinstea între cinstiți sau virtutea între virtuoși.

Nimic nu se maschează dacă încerci să te tupilezi într-o masă amorfă. Ba, repet, se vede chiar mai bine câteodată.

Așa că nu vă faceți iluzia că nu vă vede nimeni! Sau că: nu se va schimba niciodată nimic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *