Întrebări printre răspunsuri

Dacă revii pe un blog să citești sau la o emisiune TV, mereu și mereu, înseamnă că ai ce asculta sau ce citi, înseamnă că înveți să gândești din ele, înseamnă că au mai multe atuuri decât defecte.

De ce, dacă înveți de la cineva să gândești, dacă vii toată ziua să mai furi câte o idee sau mai multe, nu știi niciodată să spui un mulțumesc sau să amintești vreodată de unde sau cine te-a inspirat (chiar dacă nu îl placi sută la sută)?

Știi să împrumuți material ca să-ți construiești personalitatea sau chiar vreo operă/ lucrare, dar uiți convenabil să menționezi cine e (sau cine sunt), de fapt, producătorul/ producătorii?

Dacă suntem într-o economie de piață și gândiți în termeni capitaliști, de producție și profit, dacă știți să căutați tot timpul profitul din ceea ce produceți, de ce nu știți să și apreciați ceea ce colectați de pe urma muncii altora?

Numai oportuniștii mizerabili procedează astfel…

Cum de sunt și ortodocșii…atât de ascetici în cuvânt și…atât de mercantili în faptă?

*

Gestul omenesc, al românului simplu, de a da o găină unui doctor bun, care i-a salvat viața sau l-a scăpat de o boală grea, s-a transformat în mârșăvie națională și la toate nivelurile, într-o corupție de proporții pantagruelice.

Nimic nu se mai face în România fără mită și fără intervenții…pe scurt, fără corupție

Corupția a devenit benzina cu care merg toate instituțiile din această țară. Nu știu ce bombă atomică ar trebui să vină s-o spulbere…

*

A fost școala/ învățământul pe timpul comunismului doar un exercițiu de orgoliu individual, familial și național?!

Mă întreb sincer, pentru că încerc să înțeleg cum poate să nu existe nicio reacție semnificativă, din nicio parte, față de dezastrul educațional și moral care se derulează în cea mai mare liniște.

*

Dacă au început să defileze foștii nomenclaturiști la televizor ca să ne povestească despre cât de deștepți erau ei (care aveau câteva clase și eventual o facultate…în ideologie) în comparație cu cei care iau decizii azi în stat…am ajuns rău de tot.

Și dacă revoluționarii spun că…era mai bine în comunism…cum să mai privim în viitor?

Putem să privim în viitor, făcând comparație permanentă cu mai binele din răul trecutului?

Care epocă din trecut, și din ce secol, ar trebui să ne-o alegem drept model, ca să mergem…înainte?

Mă mir că nu ajungem noi înșine la exasperare de atâta punere a…fatalismului înaintea boilor și a nu decide odată că trebuie să avem un viitor!

4 comentarii la „Întrebări printre răspunsuri”

  1. Valea Fericirii?In toiul nopţii dintr-o iarnă,Când lumea-şi începea sfârşitul, delirând,Se pierde gândul sugrumat în beznă,Precum din cer o stea căzând.E-o fiară mintea, înfricoşătoare,Rânjeşte ca un iad la Dumnezeu,Zadarnic pare orice strigât de-nchinareLa Adevărul bănuit-acuma zeu.Încep cocosii dimineaţa,Iertarea de cu seară acum rodeşte,Din inimă ţâşneşte ViaţaŞi-n Valea Fericirii Duhul odihneşte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *