Tinerețe fără de…moarte?

A-i feri pe copii și pe tineri de la a cunoaște suferința și răul, a nu le vorbi despre acestea pe motiv că au ei timp să experimenteze, înseamnă a-i feri de…înțelepciune. Și, nu în ultimul rând, înseamnă a-ți bate joc de ei, a-i considera niște marionete care trebuie doar să se joace, chiar dacă jucăriile se numesc telefoane, iPaduri, leptopuri sau Ferrari.

Când darurile și protecția oferită copiilor nu vine la pachet cu o educație morală, care să îi instruiască în ce privește utilitatea lucrurilor și valoarea lor adevărată, atunci părinții nu sunt decât niște vanitoși care nu din afecțiune pentru fiii lor îi îngroapă în cadouri și într-o viață răsfățată, ci pentru…a se afișa cu ei.

Dacă părinții sunt ultramaterialiști, ce educație să mai ceri de la progenituri? Ce generații viitoare să aștepți?

Lumea se regenerează îmbătrânind…la fel ca și omul. Epiderma se regenerează continuu, dar cu toate acestea omul…îmbătrânește.

Păcat că tinerii (ai oricărei generații) nu știu că ei sunt țesutul nou al unei lumi foarte vechi.

Ei cred că s-au născut într-o lume cu totul nouă, care n-a mai existat. Și asta pentru că nu are cine să-i educe și să le spună că nu s-au schimbat decât anumite forme, lumea este în cea mai mare măsură aceeași, cea în care au trăit și au respirat și babilonienii, și romanii…

Izvorul fundamental al prostiei este să crezi că lumea s-a schimbat dacă s-a inventat racheta și satelitul. Sau dacă s-a schimbat moda.

Literatura creștin-ortodoxă a exersat 2000 de ani pe tema vanității aparențelor. Nu există topos mai solicitat decât acesta, inclusiv în literatura română veche. Iar când Eminescu susține că toate sunt coji ființei ce nu moare nu e platonician, nici budist și nici panteist, cum au crezut mulți, ci reformulează un refren care s-a cântat pe toate tonurile.

Dar fuga de adevăr e fuga de profunzime, de suferința morală a adâncirii în sine, a reflecției dureroase.

Mai devreme sau mai târziu însă, această fugă se termină prin întâlnirea cu cele de care ai fugit.

Eschivă nu există…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *