A 18-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 17 zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi.

 • Legalizarea Pieţei Universităţii ca „Agoră” e doar un început foarte palid, care s-ar putea dovedi contraproductiv, al revendicării profunde de constituţionalizare a protestului, adică a participării populare. Mare atenţie!”.
 • Despre cât de nociv e tratatul ACTA.
 • Petru Zoltan: „Puţin după ora 20:00, pe 29 ianuarie 2012, aproape 40 de tineri s-au strâns la fântâna de la Arhitectură, din București, să protesteze paşnic. Manifestanţii nu s-au lăsat învinşi de frigul de afară, deşi termometrul arăta -15 grade Celsius. În ciuda guvernanţilor, tinerii strigau: „Pentru orice ciumpalac frigu-i afrodisiac!”.
 • Idem: „Pentru a stimula tinerii să li se alăture, protestatarii  au decretat: „La Universitate e viaţă de noapte!”. Manifestanţii care, de obicei, se întâlnesc la fântâna de la Arhitectură vor ca Piaţa Universităţii să devină un fel de platformă de comunicare a mesajelor şi nemulţumirilor românilor. Cum jandarmii asigurau buna desfăşurare a protestelor, unul dintre „ciumpalaci” a strigat în portavoce: „Respectăm Jandarmeria şi ea simte sărăcia!”.
 • Cristian Tudor Popescu: „Constat că are o incontinenţă logică. Îi scapă judecăţile. Îi înţelege pe cei nemulţumiţi, dar ar fi bine să vină societatea civilă de bună calitate. Eu nu spun că e dictator. Dar arogant este? Dar nesimţit este? Mârlan este? De şapte ani, îl auzim pe preşedinte că greşeşte. În mandatele sale nu a înflorit corupţia? Ce exemplu mai bun de instituţie non-democratică mai doriţi? Aceasta este nava. Pe navă nu se conduce prin vot. Acolo conducătorul navei decide. România se conduce ca o navă. Ar fi mai bine să îşi ia un iaht”.
 • Iulian Leca: „Populatia a suferit indeajuns, sa plateasca si guvernantii. O prostie, din moment ce politicienii nu au platit niciodata. Dimpotriva, ei fac parte din tribul celor care au si incontinuu li se va mai da. Priviti, de exemplu, cum au inteles politcienii sa plateasca: pentru inceput cu o crestere de salarii si pensii”.
 • Mariana Ciutacu: „Postacii sunt peste tot în online: au început cu forumurile, au îmbâcsit blogurile, comentează în subsolul articolelor de pe site-urile ziarelor, lucrează în haite pe Facebook. Singurul scop: mesajul lor să ajungă la cât mai mulți oameni, să convingă cât mai mulți oameni, să cosmetizeze ce cred ei că ar fi de cosmetizat. De parcă transformările astea de percepție țin de niște comentarii…Iar imaginea se drege cu ele…”.
 • Mugur Ciuvică: „Dacă lui Adrian Năstase i-au dat 2 ani pentru campania electorală…Traian Băsescu trebuie să primească 20 de ani pentru campania din 2009”. 16. 04. Antena 3.
 • Crin Antonescu: puterea actuală „nu vrea să ia act de caracterul masiv, major al protestelor”. 16. 08. Antena 3. / Ne păstrăm mandatele pentru a servi interesele electoratului nostru./
 • Victor Ponta: liderii Opoziției vor fi mâine, 31 ianuarie 2012, la Bruxelles…pentru a vorbi „despre derapajele de la standardele europene privind democrația”. /Nu cerem sancțiuni pentru România…ci vom informa corect și echidistant despre situația din România./ Vom evidenția lucruri negative precum: asumările de răspundere ale guvernului, alterarea gravă a sistemului electoral din România, politizarea televiziunii publice, folosirea bugetului public în interes electoral cât și a depozitului de urgență./PP e un partid antieuropean și extremist, care crește în sondaje…
 • Adrian Năstase: nu mă așteptam la o condamnare. 16. 17. Antena 3. / Expertiza nu a arătat nicio neregulă./Instanța mea a fost una de „executare politică”./22 de pagini cu note: le va publica pe blogul său/ Va face recurs…și apoi va merge la CEDO/
 • Idem: achitarea mea ar fi fost devastatoare pentru guvernarea actuală. 17. 12. Antena 3./ E „o decizie murdară”/ Ea vrea „să acopere nemulțumirea publică”. /E „o încercare de credibilizare a DNAului”./
 • Crin Antonescu: „Mă îndoiesc profund că românii aşteaptă 3%, 5%, 7% de la Boc. Cred că românii aşteaptă ca această Putere să plece mai devreme sau mai târziu. Noi am spus de un an şi jumătate că măsura aberantă a tăierii salariilor cu 25%, ulterior creşterea TVA, măsuri care nu se compară cu nimic ce s-a întâmplat în Europa, puteau fi evitate, puteau exista soluţii bugetare menţinând acelaşi deficit care să nu afecteze atât de dramatic situaţia oamenilor care muncesc în România pentru că nu e vorba numai de bugetari e vorba şi de privaţi prin efectele TVA, prin reducerea consumului”.
 • Despre protestul de ieri din Piața Universității. „”Ne-am saturat de ingamfati, vrem un guvern de tehnocrati!”, „Democratie si respect, Romania te iubesc!”, „Romani, uniti-va! Jos guvernul ce doar imprumuta!”, „Parlamentari, daca sunteti cu poporul, dati-va demisia””.
 • Protestul de azi din Piața Universității la ora 18. 48. Cf. camerei web a Jurnalului Național de aici.

 • Erau – 11 grade în București la ora 18. 53.
 • S-a respins ideea de agoră.
 • Varujan Vosganian: „Manifestaţiile de protest din această lună vor avea o mare importanţă pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti. Impactul lor va avea bătaie lungă şi ele ar putea să însemne un moment de cotitură în modul în care se aşază parteneriatul social în România. Odată cu aceste manifestaţii, putem spune, într-adevăr, că tranziţia a luat sfârşit”.
 • Dan Mihalache: „Dacă România ar fi fost o țară cât de cât normală, această săptămână ar fi trebuit să degaje o soluție politică la evenimentele care s-au precipitat începând cu fatidica zi de vineri 13, atunci când oamenii au ieșit pentru prima dată în stradă. Soluția politică putea fi un dialog rațional între partide, fie pentru schimbarea guvernului, fie pentru alegeri anticipate. Și o atitudine cât de cât rațională a președintelui, cu rol constituțional de mediere între stat și societate, chiar dacă demonstranții au strigat „Jos Băsescu!”, el devenind o personificare a mai tuturor relelor care se întâmplă în societatea românească”.
 • Emil Hurezeanu: consider un mijloc „semi-extrem” alegerea Opoziției de a face grevă parlamentară. 20. 21. Realitatea TV. / „suntem într-o criză prelungită”/ un sondaj: USL: 53, 4% intenție de vot…PDL: 15, 8%. Președintele: 8, 6%. Regele pe primul loc…pe locul 4: Crin Antonescu./ 13, 9 % pentru PP/ „asistăm la un regres al configurației democratice a României”/
 • Un protestatar din Piața Universității: nu cred în mărirea de 5%. 20. 41. Antena 3.
 • Altul: nu credem în ce spun guvernanții pentru că au fost contradictorii până acum.
 • Sunt 50-60 de protestatari acum în Piața Universității.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *