A 25-a zi pentru România
Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 24 zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi.
- Ieri, 5 februarie 2012, la Bistrița și la Focșani, s-a protestat. 6. 34-35. Antena 3.
- O protestatară de la Bistrița scanda: „Și de plouă și de ninge, noi împreună vom învinge”.
- O indiancă a născut 11 gemeni. 6. 43. România TV.
- „Ciumpalacii” rezistenți la frig vor o altă viață, pentru ei și pentru toți românii.
- Crin Antonescu: doar alegeri anticipate.
- Unii sunt fericiți de frig și ger, la Paris, Amsterdam și în Polonia, pentru că li se pare frumos, pot să patineze sau să schieze. 8. 42. Antena 3.
- La această oră sunt discuții la Palatul Victoria despre remanierea cabinetului Boc. 9. 29. Antena 3.
- La Veneția va avea loc Festivalul de muzică balcanică „Dimitrie Cantemir”.
- Boc și-a anunțat intenția de a demisiona în ședința coaliției de azi. Se vorbește despre Anca Boagiu ca viitor prim-ministru. 9. 58. Antena 3.
- Emil Hurezeanu: Demisia lui Boc e determinată și de radicalizarea discursului Opoziției. / A fost un guvern mediocru, care a răspuns comenzilor președintelui. Opțiunile pentru austeritate nu au fost însoțite de umanitate. N-a lăsat impresia de competență, ci pe cea de lipsă de onestitate. 10. 04. Realitatea TV.
- Victor Ciutacu: Mai bine Igaș prim-ministru. 10. 13. Antena 3.
- Idem. 10. 24: Discuția cu Băsescu pentru demisia lui Boc probabil că a avut loc azi-noapte.
- Cristian Tudor Popescu: E vorba de interese mari, de sume mari de bani. PDL pierde foarte mult. / Să nu uităm că președintele Băsescu nu a fost de acord niciodată cu demisia lui Boc. 10. 14. Realitatea TV.
- 10. 30, Emil Boc: Am luat decizia de a depune mandatul guvernului. / Fac apel la clasa politică să treacă rapid prin Parlament un nou guvern.
- Discursul lui Boc: video și transcript.
- Crin Antonescu, sediul USL, 10. 41: O victorie a tuturor celor care au protestat. Este plecarea celui mai incompetent, mai corupt, mai mincinos guvern din istoria României. / Se arată că Opoziția unită a avut dreptate când s-a opus acestui guvern. / Se deschide calea către un proces de alegeri anticipate care s-ar putea desfășura până la sfârșitul acestui an. Cu acest mesaj vom merge azi la consultările de la Palatul Cotroceni. / Astăzi am asistat la falimentul guvernării Băsescu.
- Victor Ponta: Demisia guvernului Boc era așteptată de toată țara, dar nu trebuie uitat că toate deciziile s-au luat, de fapt, de către Băsescu. / Vom participa la discuțiile cu președintele țării.
- Daniel Constantin: Mă bucur că Emil Boc și-a recunoscut incompetența.
- Teodor Stolojan: Dacă ceva merge bine, trebuie stricat. Politicianismul continuă să triumfe în România. 10. 57. România TV.
- Idem, Elena Udrea: Emil Boc a reușit să salveze România. / Guvernul a făcut ce trebuia pentru țară. / Întrebată dacă vor accepta guvern de tehnocrați, a răspuns: coaliția rămâne unită în jurul proiectului pe care l-am avut până acum.
- Ion Iliescu: Viitorul prim-ministru trebuie să fie o personalitate care să întrunească acceptul tuturor. O nouă guvernare a actualei coaliții nu are niciun sens. Singura soluție este un premier neutru, tehnocrat. 11. 15. Realitatea TV.
- Premier tehnocrat cu guvern majoritar politic pare a fi varianta cea mai vehiculată în acest moment. 11. 18. Antena 3.
- Idem, Ilie Șerbănescu: Actuala coaliție nu va lăsa din mâini organizarea alegerilor. Nu se va schimba nimic. Premierul adevărat a fost și va rămâne FMI-ul. / Opoziția trebuie să vorbească neapărat de o renegociere cu FMI.
- 11. 21: Victor Ponta anunță că președintele Băsescu a anulat/ amânat consultările de la Palatul Cotroceni.
- 12. 20: Cătălin Predoiu este premier interimar, iar consultările cu USL de la Palatul Cotroceni au fost stabilite pentru ora 17, deși președintele a vrut inițial discuții separate, la ore diferite, cu cele trei partide din USL.
- Zeci de protestatari s-au adunat acum la Palatul Cotroceni. 12. 29. Realitatea TV.
- Corina Drăgotescu: Declarația lui Stolojan e revoltătoare. PDL arată maximă supărare pe poporul român și mare încântare pentru ce au făcut, afișând un sentiment de autosuficiență. 13. 11. România TV.
- Aproape același lucru este specificat și de Antena 3, 13. 48: Cei din guvern declară că sunt schimbați pentru că sunt prea buni.
- Un protestatar (din sindicatul militarilor) de la Cotroceni: demisia lui Boc este o victorie a cetățeanului. 13. 55. Antena 3.
- Mircea Dogaru: Ne vom intensifica protestele, pentru că vrem demisia lui Băsescu. 14. 08. România TV.
- Un protestatar din Piața Universității poartă următoarea pancartă: Vrem capul lui Moțoc. Deocamdată, Moțoc se face că nu înțelege…
- Emil Boc e...în top pe Twitter.
- Președintele Băsescu și-a schimbat…mașina de spălat.
- Ion Iliescu: un guvern de serviciu, care să fie acceptat de toate partidele parlamentare. 14. 30. Antena 3.
- Claudiu Crăciun: Așteptăm o primăvară a speranței. Dacă Opoziția va câștiga alegerile, așteptările de la ea sunt cu mult mai mari. Piața Universității a schimbat politica României. / A-i arunca peste bord pe cei slabi și săraci nu înseamnă ieșire din criză, și nici a supraviețui cel mai corupt. E nevoie de o schimbare nu a garniturii de miniștri, ci a viziunii politice. 14. 59. Antena 3.
- Protestatarii se adună în număr din ce în ce mai mare în Piața Universității. / Se strigă: Băsescu judecat, pentru ce-a furat!
- Ora 15. 00: au început consultările președintelui Băsescu, la Cotroceni, mai întâi cu grupul minorităților.
- UDMR vrea guvern politic și prevede alegeri anticipate în iunie.
- Opoziția a făcut un calendar în urma căruia, prin respingerea de către Parlament a două propuneri de guvern, s-ar ajunge cel mai curând la alegeri anticipate.
- Ședință de guvern anunțată pentru ora 17, condusă de premierul interimar. / Ilie Șerbănescu: chiar dacă a căzut, guvernul tot trebuie să dea zăpada la o parte. 15. 51. Antena 3.
- Ar fi putut avea Geoană alte însărcinări?
- Ora 16. 00: Victor Ponta, declarație la Parlament: de astăzi începând, pot să curgă cele 60 de zile până la alegeri anticipate. / Am încredere că România poate să redevină o țară democrată, în care instituțiile să funcționeze.
- Sorin Frunzăverde (prim-vicepreședinte PDL): Nu o mai vrem nici pe Elena Udrea (într-un viitor guvern), nici acest tip de filosofie bugetară, prin care se risipesc bani. Avem un sistem bugetar centralist, cel mai centralist de la Nicolae Văcăroiu încoace. / Pledez pentru diminuarea drastică a resurselor și a atribuțiilor Ministerului Dezvoltării (care a fost condus de Udrea) și delegarea lor către administrațiile locale. 16. 10. Antena 3.
- PDL susține soluția unui premier independent și a unui guvern politic.
- Ieșind de la consultările cu președintele, Cristian Diaconescu a declarat, la 16. 33, că UNPR susține în continuare coaliția.
- Discuțiile continuă la Cotroceni cu UDMR-ul. / La ieșire, după 50 de minute, UDMR n-a făcut declarații.
- USL a discutat 17 minute cu președintele, întâlnire care s-a terminat la 17. 37. La final, Crin Antonescu a declarat că a fost o întâlnire scurtă, că USL i-a solicitat demisia lui Traian Băsescu. Acesta a refuzat, după cum a refuzat și propunerea alegerilor anticipate. USL nu va intra în nicio combinație politică nouă și nu va susține niciun guvern care va fi format de actuala coaliție, care e total compromisă.
- Victor Ponta a subliniat că, în lipsa alegerilor anticipate, în urma cărora să rezulte în iunie un nou Parlament și aleși locali, anul 2012 este unul pierdut pentru țară.
- Președintele vrea un executiv nou, care să fie investit pentru 1 an, încât să fie alegeri parlamentare în primăvara anului…2013. 18. 06. Antena 3.
- Au început consultările dintre președintele Băsescu și PDL.
- Radu Tudor: Demisia lui Boc e un aranjament cu Traian Băsescu. 18. 24. Antena 3.
- Idem: și în fața Operei din Timișoara s-au strâns oameni.
- Cineva din Piața Universității: aș vrea să fie premier un reprezentant al societății civile. Altcineva: trebuie să demisioneze în primul rând Băsescu, și apoi se poate hotărî cine să fie primul ministru. 18. 41. România TV.
- La finalizarea consultărilor cu PDL, Teodor Baconschi: actuala coaliție va continua să implementeze reformele. Coaliția funcționează.
- Vasile Blaga: Am avut o propunere de premier, dar nu îl nominalizăm noi acum. / Nu vrem să amânăm alegerile pentru 2013.
- Adriana Săftoiu: Cred că președintele Băsescu ne pregătește o surpriză. 18. 51. România TV.
- Propunerea PDL și care ar fi și opțiunea președintelui, este Mihai Răzvan Ungureanu, director SIE, conform surselor. 19. 00. România TV și Antena 3.
- Președintele va anunța numele premierului la ora 20. 00.
- Oamenii continuă să fie prezenți, pe ger și vânt, în Piața Universității și să-și strige revendicările. Camera web a Jurnalului Național ne oferă în continuare imagini din fața Teatrului Național,19. 38:
- Ecaterina Andronescu: Cred că mai mulți miniștri din fostul guvern se vor regăsi în noul executiv. 19. 49. Antena 3.
- Bogdan Chireac: UDMR a cerut premier pe Vasile Blaga. 20. 00. Antena 3.
- Ora 20. 08: președintele își începe discursul și anunță că a discutat cu Emil Boc demisia sa încă din decembrie anul trecut, dar a amânat din motive strategice. Coaliția majoritară și-a oferit disponibilitatea de a continua guvernarea, iar USL a solicitat demisia președintelui și alegeri anticipate. Traian Băsescu susține altă variantă, anume că ar fi nevoie de 5 luni pentru a organiza alegeri anticipate, așa încât a fost de acord cu oferta coaliției.
- A fost agreată în principiu numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, care va începe de mâine formarea cabinetului. Începutul trebuie așezat pe succesele guvernului anterior. Vorbește de creștere economică și echilibru macroeconomic. Al doilea obiectiv al guvernului va fi de a respecta acordul cu (între altele) FMI.
- O prioritate a guvernului va fi și crearea de locuri de muncă și se vor deschide anumite exploatări miniere.
- Îi mulțumește premierului demisionar Emil Boc pentru profundul devotament pe care l-a avut în serviciul public. Emil Boc a lăsat o Românie pregătită să facă față unui nou val de criză în Europa.
- Mihai Răzvan Ungureanu: Îmi asum responsabilitatea. Voi continua reformele. Sunt loaial intereselor naționale. Am în vedere întrevederi cu liderii Opoziției.
- Există riscul ca Mihai Răzvan Ungureanu să devină băiatul de mingi al lui Băsescu, pentru că el e dependent de Băsescu, apreciază Mircea Dinescu. Președintele și-a luat un băiat din propria prăvălie. / Acum aveți grijă de întreprinderile mici și mijlocii, după ce le-ați omorât? / Vor plăti pentru genocidul pe care l-au făcut tăind alocațiile în plină iarnă. / Președintele vorbește de corupție de parcă nu ar fi de 7 ani la putere. 20. 28. Realitatea TV.
- Mircea Diaconu: Toate acestea vor radicaliza populația.
- Crin Antonescu, sediul USL, 20. 33: Traian Băsescu continuă să trăiască și să servească lumea sa. / Traian Băsescu minte când spune că nu se pot face alegeri anticipate pentru că ar dura 5 luni. În ciuda faptului că președintele a declarat că e conștient că nemulțumirea e profundă, a acționat ca și cum numai acești oameni există și pot să conducă România. / A luat un om din fruntea unui serviciu secret și aceasta cred că dă de gândit. / Suntem în continuare în grevă parlamentară. / Haideți să guvernăm…cu serviciile pe față.
- Constantin Daniel: Traian Băsescu i-a pus deja în brațe un program de guvernare noului premier, deci nu poate fi numit independent.
- Adrian Ursu: Mihai Răzvan Ungureanu a fost membru supleant al CC al UTC. / Probabil că îl aveți în față pe candidatul PDL la prezidențiale. 21. 23. Antena 3.
- Bogdan Chireac: Lozincile din Piață vor fi mult mai suculente decât până acum – Jos guvernul securist! 21. 58. România TV.
- Cristian Tudor Popescu: E pus în fruntea unui guvern reprezentantul unei structuri militarizate, ceea ce te face să te gândești la stare de urgență sau la represiune. / Domnul Băsescu a refuzat dorința democratică a oamenilor de a se exprima prin vot. / Băsescu a vrut să facă evident că el l-a dat afară pe Boc. / E incredibil că în situația de astă seară, a ținut să se refere la Roșia Montană, în discurs. / Am asistat la o bătaie de joc la adresa oamenilor din stradă. Premierul trebuia să fie un economist. / Atitudinea străzii nu se va schimba, dacă oamenii au rezistat pe frigul acesta, spre uimirea mea. 22. 11. Antena 3.
Pingback: A 26-a zi pentru România | Teologie pentru azi