A 26-a zi pentru România
Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 25 zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi.
- Băsescu nu e trist…s-a scandat în Piață.
- „Din 20 în 20 de ani, trăim marea deşteptare, trezirea din somn. Miracolul s-a produs. Nimic, nici o şmecherie nu-l mai poate opri”.
- S-a decis că locotenentul Alexandru Gheorghe trebuie trecut în rezervă.
- La ora 10. 00 se reunește colegiul director al PDL care hotărăște miniștrii de la acest partid. Adrian Ursu: lista noului guvern se face în cabinetele de partid, fără nicio implicare a celui care a fost numit prim-ministru. / O schimbare iluzorie, în cele din urmă. 9. 38. Antena 3.
- Despre ACTA: „Celebrul scriitor brazilian, Paulo Coelho, s-a alaturat si el protestelor, incurajand internautii sa ii downloadeze cartile de pe site-ul Pirate Bay”. Adrian Năstase e de acord: „Desi tin la drepturile de autor, reamintesc celor interesati ca din spatiul online pot fi descarcate usor variantele pdf ale cartilor mele. Si nimeni nu va sesiza „politia Internetului”. De altfel, de ceva vreme, pe site-ul meu pot fi descarcate deja cateva volume…”.
- Monica Macovei: schimbarea ar trebui să fie profundă iar „partidele din arcul guvernamental sa renunte sa mai nominalizeze ca ministri persoane care au nascut controverse”.
- Se vorbește că mai mulți miniștri din fostul cabinet Boc vor rămâne pe post.
- Lista miniștrilor va fi făcută publică oficial în seara aceasta, la ora 20.
- Boc a propus înlocuirea tuturor miniștrilor PDL. Mihai Răzvan Ungureanu are întâlniri cu partidele din coaliție. 11. 48. România TV.
- Până la urmă, PDL a făcut schimbări.
- Constantin Daniel, de la sediul PC, reafirmă că USL nu participă la audierea miniștrilor propuși și nici la votul de investitură. Despre decizia de înlocuire a miniștrilor PDL din guvern: lupul își schimbă părul… / Își manifestă totuși satisfacția că doamna Elena Udrea nu va mai fi conectată direct la resursele statului, deși indirect nu va rămâne de-o parte.
- Bogdan Chireac: Guvernul actual pare făcut să pice. / UDMR este stat în stat, impune tot ce dorește. PDL cedează șantajului pentru a rămâne la putere. 13. 14 – 13. 23. Antena 3.
- Dorin Tudoran: „Un premier venit de la conducerea SIE poate tăia bine din elanul atacurilor împotriva sa şi a preşedintelui, căci există temerea că un asemenea demnitar ştie foarte multe despre toată lumea. Eu nu cred că dl Ungureanu este omul care s-ar putea folosi împotriva adversarilor politici ai preşedintelui de cele pe care le-a aflat conducând un serviciu secret, dar nu pot convinge pe nimeni să gândească la fel ca mine”.
- Ion Iliescu: „Pur şi simplu domnul Traian Băsescu nu mai are ce spune românilor, şi, în lipsă de mesaj, de proiect, pentru că “modernizarea României” este doar o petardă populistă, nu un proiect, inventează “duşmani ai poporului””.
- Idem: „Noi am greşit când am admis destructurarea sistemului energetic naţional, punând în concurenţă unităţile producătoare (hidro, termo si nuclear). Nu aceasta este calea pentru funcţionarea eficientă a sistemului energetic naţional, ci, din contră, refacerea unităţii lui, ca sistem naţional integrat. Exemplul Franţei este edificator în aceasta privinţă. Nici scindarea CFR-ului nu a fost mai fericită. Iar considerarea privatizării ca soluţie miracol şi ca scop în sine este o gândire simplistă, care s-a dovedit păguboasă!”.
- Idem: „Piaţa Universităţii reprezenta principala tribună electorală a opoziţiei, care mă contesta. Remarca mea, legată de “golani”, nu privea Piaţa, în ansamblul său, ci un grup de indivizi care s-au comportat violent faţă de forţele de ordine. Am regretat-o, pentru că a îngreunat dialogul nostru cu Piaţa. Dar noi am avut, totuşi, dialog cu cei din Piaţă, pe diverse căi. Iar cerinţe ale Pieţei se vor regăsi în construcţia instituţională care a urmat alegerilor din 20 mai, în prevederi ale Constituţiei. Pentru că şi eu, şi ceilalţi politicieni, dincolo de reacţiile de moment, am ascultat vocea oamenilor de acolo şi am căutat să ţinem seama de cererile lor. Mă tem că actuala guvernare nu vrea să dialogheze cu Piaţa, nu vrea să răspundă cererilor ei rezonabile, iar potopul de invective revărsat de lideri importanţi ai PDL asupra protestatarilor denotă dispreţ faţă de oameni şi faţă de democraţie”.
- Idem: „Tuturor le reamintesc câteva lucruri: societăţile consensuale sunt mai bogate, mai prospere, mai eficiente şi mai paşnice decât societăţile în care confruntarea este mijlocul privilegiat de guvernare. Consensul presupune dialog şi respect reciproc, protejarea minorităţii şi respectul deosebirilor”.
- Despre ÎPS Bartolomeu Anania cu Teodor Baconschi și Radu Preda.
- Maria Grapini: „Un bun lider este cel care poate lua decizii rationale, le poate comunica, este crezut si stie sa duca la bun sfirsit deciziile. Domnul Boc nu a facut nimic din cele ce trebuie sa faca un lider. El a ascultat docil de presedintele Basescu, care acum il arunca, in stilul lui Lapusneanu, multimii”.
- Hrisovul Sfântului Ștefan cel Mare din 13 martie 1489.
- Despre „România nu e de vânzare”. „Acesta mi-a argumentat că sloganul România nu e de vânzare!, nu se referă exclusiv la o condamnare generală și ad-hoc a capitalismului sau a proprietății private, ci la condamnarea privatizării interesului comun, punerea incorectă în serviciul câtorva interese private a averii statului. În această perspectivă, sloganul nu are legătură cu discuția despre proprietatea privată, ci cu vămuirea binelui public de către grupuri de interese – pe scurt capturarea instituțiilor statului de către grupuri de interese speciale”.
- Între poc și fâs. Sau zicerea dintre papuci.
- Remus Cernea: „Andrei Pleşu anticipa, după ce a demisionat din funcţia de consilier la Cotroceni, că preşedintele va rămâne, la un moment dat, singur. Era o consecinţă previzibilă a destinului politic al lui Băsescu, dat fiind comportamentul său autoritarist şi agresiv şi lipsa lui de respect pentru oameni de calitate şi pentru valorile autentice. Acest moment a devenit limpede acum. Favoriţii lui principali şi pilonii lui de susţinere au dispărut din poziţiile influente în guvern”.
- Cristian Șuțu: „Să-l luăm, spre exemplu, pe Cristian Petrescu, succesorul Elenei Udrea în Guvern. I-am deschis CV-ul şi am leşinat. Oameni buni, omul ăsta e de meserie mecanic. Mecanic maşini şi utilaje, mai exact”.
- Adrian Năstase: „Cum sunt o fire destul de banuitoare, mai ales cand este vorba de Basescu, s-ar putea sa descoperim, curand, ca scopul real al numirii lui MRU la guvern a fost VACANTAREA postului de director la SIE, util pentru proiecte viitoare! Iar Mihai Razvan Ungureanu sa descopere ca nu este premier, ci prizonier”.
- Victor Ciutacu: „Republica are nevoie de competenţe, că abia a început adevărata popreală a duşmanilor regimului portocaliu. Iar dacă nici asta nu-i o probă că Băsescu stăpâneşte România prin teroare, cu procuratura şi serviciile, eu sunt prim solist la Balşoi Teatr”.
- Sorin Roșca Stănescu: „Prima solicitare a protestatarilor este demisia Presedintelui Traian Basescu. Dar demisia intarzie. Si, cu toate acestea, institutia prezidentiala anunta triumfalista schimbari in sensul dorit de romani”.
- Claudiu Crăciun: „Principalul responsabil pentru politicile economice şi pentru derapajele antidemocratice este preşedintele Traian Băsescu. Pe dânsul îl vrem demis, vrem să-şi anunţe demisia sau să anunţe măcar data la care va demisiona”.
- Mircea Badea se bucură de gestul lui Emil Boc…care a cerut să nu mai fie niciun membru PDL din guvernul său…în noul guvern. 23. 23. Antena 3.
- Când Emil Boc a fost o sintagmă cheie pentru Twitter.
- Răzvan Bărbulescu (Jurnalul Național): „Guvernul Boc a fost doar măslina ameţită, scoasă la tarabă din disperare. În materie de psihologie a maselor, nici serviciile nu mai ţin pasul, Piaţa iese din canoanele meseriei. Numirea-surpriză a lui James Bond dovedeşte că Traian Băsescu nu înţelege nimic din ceea se petrece în România”.
Pingback: A 27-a zi pentru România | Teologie pentru azi