A 27-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 26 zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi.

 • Salvador Dali avea…mustăți lungi și arcuite…pe când Van Gogh…și-a tăiat urechea. Sau ingeniozitatea de a le scrie numele…în așa fel încât să exprime un amănunt biografic.
 • Fototeca Ortodoxiei Românești. Proiect al ziarului Lumina.
 • Adriana Săftoiu: „[Mihai] Răzvan [Ungureanu] e o persoană extrem de ambițioasă și determinată, atribute pe care le consider calități. Își controlează foarte bine vocea și vorbele, toate cumpătate și doar roșeața obrajilor dă de gol situația stânjenitoare în care poate fi pus sau la care asistă”.
 • Idem: „Pentru Traian Băsescu, Răzvan Ungureanu are rolul ”partenerului” din tipologia ”Emil Boc”. Traian Băsescu reușește încă odată să ne păcălească. Un nou Guvern, o nouă atitudine! Lucrurile nu stau nici pe departe așa. De abia acum poate fi în totalitate șeful Guvernului. Răzvan Ungureanu e un om cult, educat, rafinat. Dar toate acestea nu sunt suficiente nici să îi faci față unui președinte autoritar și cu atât mai puțin unei persoane care e convinsă că știe exact ce e bine pentru națiune. Și aș mai adăuga ca dezavantaj pentru democrație dorința unei persoane de a accepta orice compromis, chiar și acela de a trece peste scenele de umilință, pentru a se vedea ”unsul” poporului! Nu e rău să vrei, e rău să vrei oricum”.
 • Idem: „Aducerea ”puștilor” în funcțiile de miniștri deschide și mai bine calea spre executivul Traian Băsescu. Acești viitori miniștri trebuie doar să nu facă greșeli de imagine. Nu li se cere altceva. Bugetul e aprobat. Liniile directoare au fost trasate de FMI, ei trebuie doar să evite gafele arogante ale vechii echipe. Vor sta în vitrină, vor face cu mâna și va vorbi și hotărî pentru toți doar Traian Băsescu. Sunt prea tineri pentru asemenea funcții. Și Traian Băsescu știe asta. La fel ca în cazul Robertei Anastase. Tânără și ascultătoare. Trebuie doar să facă ce i se spune”.
 • Adrian Năstase: „Am observat, în ultimii doi ani, o retragere în umbră, neasumată, dar simţită inclusiv de Băsescu, a celor care l-au susţinut în primii ani de mandat şi chiar la începutul celui de-al doilea. Eu cred că astfel de retrageri „tactice” nu sunt semne reale de onestitate. Pentru că onestitatea nu implică [numai] tăcere, ci şi o minimă asumare a unei decizii greşite. Adică, aşa cum ai putut aduce argumente pentru a susţine pe cineva, trebuie să ieşi şi să spui de ce ai renunţat la a-l mai susţine. Pentru că, altfel, tot ceea ce rămâne este o istorie mistificată”.
 • Idem: „E evident că societatea a întors spatele definitiv şi argumentat actualei guvernări. Să fii alături de Băsescu nu mai e la modă, nu mai e profitabil, şi anturajul şi-a schimbat părerea. Despărţirea de el e la fel de ameţită cum a fost şi „înhăitarea” iniţială. La fel de buimacă”.
 • Idem: „Tradiţional, intelectualii se puneau în fruntea mulţimilor, le lămureau, schimbau idei, argumentau tendinţe. Dar astăzi, acest gen de intelectuali, despre care vorbesc, formează ei înşişi o gaşcă, o mulţime uniformă unde oamenii, se imită unii pe alţii şi se frecventează mai mult ca să-şi vadă ideile confirmate. Nu fac istorie, încearcă doar să valorifice oportunităţi în interes personal sau pentru vanităţi mărunte”.
 • Propunerea de cabinet ministerial a lui Ungureanu.
 • Le Point: „protestatarii români au repurtat o primă victorie prin căderea, luni, 6 februarie [2012], a Guvernului de centru-dreapta condus de premierul Emil Boc. În pofida frigului siberian care a invadat România de la sfârşitul lunii ianuarie, ei nu au cedat. Grămezile de zăpadă strânse pe străzile Bucureştiului, viscolul, gheaţa şi temperaturile care au scăzut până la minus 32 de grade Celsius nu au împiedicat protestatarii să vină zilnic la întâlnire”.
 • Adrian Năstase: „Problema [ministerială] nu este una de persoane, ci de abordare, de stil si competenta de guvernare. Arondarea portofoliilor ministeriale pe grupuri de interese arata ca actuala putere nu a inteles nimic din tot ceea ce se intampla la nivel social”.
 • Idem: „In aceste conditii, solutia nu poate fi decat aceea a alegerilor anticipate. Romania are nevoie de un guvern legitimat prin alegeri, nu de unul incropit, sprijinit de doar 18% din populatie (11% PDL + 6% UDMR + 1 UNPR)”.
 • Cameră web, Jurnalul Național, ora 21.00:

 • Trenul Moscova-Sofia s-a oprit de ieri, 7 februarie 2012, de la ora 7, în com. Botoroaga din jud. Teleorman pentru că nu au cu ce deszăpezi linia. 21. 16. Antena 3.
 • Programul de guvernare al cabinetului Ungureanu. În PDF, 42 p. De la Varujan Vosganian.
 • Daniel Oanta: „Nu ma intereseaza deloc noul cabinet ce urmeaza sa fie maine prezentat Parlamentului. El este in egala masura o operatiune de imagine si o gluma proasta, sa speram ultima servita de actuala putere, contribuabilului roman. Sunt pe deplin de acord cu alti comentatori care au sesizat corect ca lista pusa in brate premierului desemnat este rezultanta combinata a efortului disperat de a o smulge pe Elena Udrea din executiv cu satisfacerea conditiilor UDMR si UNPR. Atat si nimic mai mult! Jenant inceput de cariera politica mare, pentru Mihai Razvan Ungureanu, fata de care ma-ncearca un sentiment de mila pentru ca accepta in mod spasit aceasta, in definitiv, bataie de joc”.
 • Andrei Marga: Guvernul Boc a fost „cel mai incompetent guvern al erei moderne”. 22. 13. Realitatea TV.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *