A 28-a zi pentru România
Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 27 zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi.
- Cosmin Stan și Liliana Ciobanu pentru CNN: „Parliament is expected to approve a new government in the next 60 days. If it does not, parliament would be dissolved and early elections would be held. Currently, Romania is expected to have a local election in the spring and parliamentary elections in the fall. Opposition politicians, who have boycotted parliamentary sessions since February 1, [2012], have called for new elections for a totally fresh start in Romania – and not a more incremental step of a new prime minister appointed by President Basescu, and with it a new government”.
- BBC News: „Protests broke out last month, initially against the resignation of popular junior health minister Raed Arafat, but soon became an expression of discontent against austerity and corruption. The left-wing opposition USL alliance, headed by Victor Ponta, is currently leading the opinion polls. Mr Ponta suggested last week that Romania should either have early elections similar to Spain, or temporarily install a technocrat administration, like Italy. Mr Ponta has said he favours continuing the current, $26bn standby credit agreement with the IMF, but would like to gradually adjust it”.
- Percepția românilor vizavi de agenda publică din România în ianuarie 2012. Sondaj IRES.
- 11. 49. Antena 3. Mihai Răzvan Ungureanu solicită Parlamentului votul de încredere. / „fără Opoziție ideile politice răsar mai rar și trăiesc mai greu”./
- Ioan Vieru (Cotidianul): „Pentru majoritate românilor, actualul regim se află în afara legitimităţii, precum fostul partid comunist. Încercările de regrupare a aceloraşi forţe politice sunt din start sortite eşecului. Nu se mai poate face nimic. Doar pierderea timpului, care poate duce la scoaterea PDL-ului din spectrul partidelor”.
- Victor Ponta. 12. 03. Antena 3. Poziția politică a USL/ Vom rămâne pe aceleași poziții: demisia președintelui și alegeri anticipate/„oamenii doresc o schimbare de fond”/ există temerea că sunteți niște „juni trepăduși”, vorba lui Cristian Tudor Popescu/îmi pare rău că astăzi nu votăm „un guvern de tehnocrați”.
- Ștefan Wagstyl: „But, even if all goes to plan, that won’t be the end of political trouble for the Basescu and his allies in the ruling centre-right coalition. With local and parliamentary elections due this year, they will remain under intense pressure as they desperately try to rebuild their popularity whilst simultaneously ploughing on with an IMF-backed austerity programme”.
- Cristian Tudor Popescu: „Dl Băsescu se declara conştient de faptul că nemulţumiţii sunt mult mai mulţi decât cei care de aproape o lună de zile ies în stradă pe orice vreme. Să-şi facă deci iluzia că acest guvern de buzunar, buzunarul de la spate al d-sale, ar putea reduce cât de cât neîncrederea şi furia oamenilor? Ar fi ridicol pentru un combinagiu politic atât de versat ca dl preşedinte”.
- Idem: „Mituirea publicului cu bani publici în an electoral au mai încercat-o şi alţii: guvernul Văcăroiu în 1996, guvernul Năstase în 2004, ba chiar şi executivul condus în 2000 de Mugur Isărescu, candidat în acelaşi timp la preşedinţia României. Nimeni n-a refuzat banii sau produsele, dar mituitorii guvernamentali au picat cu toţii la vot. Aşa că tot mai sigur mi se pare votul-viteză ce n-a văzut Parisul”.
- Artefacte suprarealiste.
- Guvernul Ungureanu a fost votat…/ Prim-ministrului României îi pare rău că Opoziția nu a fost prezentă la investirea noului Guvern. 14. 59. Realitatea TV.
- Iulian Leca: „Cred mai degraba ca am ajuns de unde am plecat. Adica, nicaieri. MRU va fi folosit doar pentru a deschide robinetu’ populismului, la care Boc nu ajungea pentru ca era prea mic in sondaje si din mana lui nu ar fi curs decat apa ruginata. Din ochii albastri ai lui MRU, Traian Basescu spera sa curga aur curat. Aur care sa hraneasca, pana in martie 2013, PDL si toate Albele ca Zapada care vor fi aparand. Odata evitate anticipatele, un an de zile ar fi suficient. Din pacate, ramanem cu totii blocati in acelasi scenariu pe care l-am vazut de fiecare data inainte de alegeri. Problema e ca sub Traian Basescu, orice film ar rula si dupa alegeri, va fi doar inca unul din trecut”.
- Alina Gorghiu: „Nu mi-a placut Victor Ponta in Parlament. A avut un discurs de partener de guvernare in care eu nu ma regasesc”.
- Varujan Vosganian: „lista cabinetului este votata astazi fara ca unii dintre ministrii desemnati sa fi primit avizul comisiilor, ceea este impotriva Regulamentului”.
- Crin Antonescu: 16. 11. Antena 3. / E nevoie de USL și de fermitatea și dedicația ei./ Guvernul Ungureanu este nereprezentativ și „nu reprezintă o soluție la marele probleme ale României și a protestelor românești”./ El evită sau amână confruntarea cu votul popular./ Alegerile anticipate reprezintă „soluția sănătoasă” a crizei actuale./„Nu ne permitem luxul să părem naivi sau să facem pe naivii”. / Acum e nevoie de „unitatea tuturor celor care nu sunt în solda lui Traian Băsescu”/
- Idem: convenisem să nu fim prezenți la investitura noului guvern…pentru că nu au băgat în seamă Opoziția și nici pe protestatari./ Opțiunea lui Victor Ponta a fost agreată de USL./ „Fondul poziției noastre comune” rămâne constant./ „Invitațiile platonice la dialog nu fac sens” în politica actuală./ În cele 17 minute de întrevedere…USL nu a fost informat de președinte despre numele viitorului premier…și premierul desemnat nu a vorbit cu Opoziția când și-a format guvernul./
- Idem: contestăm la Curtea Constituțională noul guvern. / „acest Guvern este primul Guvern al României investit în felul acesta”, adică fără acordul Opoziției/
- Traian Băsescu: cabinetul Boc a fost „cabinetul care ne-a trebuit”. 18. 30. Antena 3. / El a rezolvat „problemele de fond” ale României. / E timpul „generației” lui Ungureanu./ Aștept „mai multă rigoare…în acțiune și comunicare; mai multă transparență” de la noul guvern, să dea seama pentru banii folosiți…„să continue partea vitală care vizează consolidarea situației economice și financiare a României”…/ nu mai trebuie să împrumutăm bani/ așteaptă noua Lege a Sănătății și discuții cu Opoziția pentru reorganizarea teritorială a României/
- Idem: mizăm pe generația care la revoluție era „majoră”. / și-a adus aminte de referendumul vizavi de numărul parlamentarilor / am pregătit de mult pe Ungureanu pentru funcția de prim-ministru/
- Președintele pare mult prea „zâmbitor” în comparație cu nefericirea poporului român.
- Radu Tudor: președintele ne-a vorbit despre tinerețea noilor miniștri dar nu și despre competența lor…pentru că detestă competența. 18. 51. Antena 3.
- Adrian Năstase: „Traian Basescu spunea, in primul sau discurs extins de la debutul protestelor, ca politicienii trebuie sa decida daca vor sa lase urmasilor „datorii sau o casa construita”. Cei de la PDL se pare ca au receptat un pic gresit mesajul, amestecandu-l cu cel transmis de Elena Udrea in campania pentru alegerile prezidentiale din 2009: „suntem urmasii lui Traian…ai lui Traian Basescu”. Ce a iesit din asta: baietii si fetele din PDL confunda guvernarea cu propria casa. O casa in care au ramas singuri si pe care trebuie sa o apere de „banditii” crizei mondiale”.
- Alexandru Athanasiu: T. Băsescu „butaforează democrația”. 18. 53. Antena 3.
- Cornel Nistorescu: „Eu fac parte dintre aceia care se bucură că avem un guvern. Chiar condus de un om cu pretenţii de discipol al marilor profesori de la Iaşi, chiar cu ifose de personalitate internaţională, guvernul Ungureanu poate avea rolul unui bun administrator de bloc. Poliglotul nostru poate veghea la presiunea gazelor din reţea, la funcţionarea sistemului energetic naţional, la viteza sporită a deszăpezirii drumurilor, la salvări de sinistraţi şi chiar la alte atribuiri de contracte pentru reprezentanţii Coaliţiei care îl susţine. Că de mărit salariile şi de redresat nivelul de trai, ce să mai vorbim!? Mare minciună mai învârte acela care încearcă să-i îndulcească pe bieţii noştri compatrioţi cu o asemenea bezea politică râncedă”.
- Marina Constantinoiu (Jurnalul Național): „Un Guvern condus de şeful spionilor. Scenariul este inedit în Uniunea Europeană, dar Mihai-Răzvan Ungureanu, care a fost desemnat noul premier al României, are umor:«Nu avem un James Bond. Ceea ce contează este creierul, materia cenuşie”, explica recent doctorul în istorie trecut pe la Oxford, care vorbeşte la fel de bine şi franceza, şi engleza şi germana”, comentează cotidianul francez Liberation situaţia de la Bucureşti”.
- Istvan Deak (Jurnalul Național): Detlef Pries, editorialistul cotidianului german Neues Deutschland: „Boc nu şi-a permis asta. Și-a cerut scuze în numele colegului său şi a arătat înţelegere faţă de românii simpli. Aceştia au ajuns la limita supravieţuirii după ce rata şomajului a depăşit 10%, salariile s-au diminuat cu 25%, pensiile se menţin într-o situaţie deplorabilă, iar TVA a ajuns la 24%. România şi-a pierdut 10% din populaţie în doar 10 ani, din cauza natalităţii scăzute şi a emigrărilor masive, ceea ce a dus la o concluzie tristă: România a ajuns o ţară în care nu se mai poate trăi”.
Pingback: A 29-a zi pentru România | Teologie pentru azi