A 29-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 28 zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi.

 • Mediafax: Analiză Reuters: „În mod evident, România nu are nevoie de măsuri extreme. Deficitul de cont curent a atins 14,5% din PIB în 2007, dar problema a fost corectată cu o depreciere de 30% a leului, în perioada 2007-2009, în timp ce cheltuielile publice, de 36% din PIB, nu sunt excesive, notează cei doi analişti. Austeritatea fiscală nu reuşeşte, pe de altă parte, să rezolve problema corupţiei endemice şi alte probleme structurale, care contribuie la menţinerea PIB-ului pe cap de locuitor pe penultimul loc în UE. FMI ar putea să ajute ţara să scape de moştenirea regimului Ceauşescu. În schimb, severitatea exagerată riscă să submineze democraţia fragilă din România, iar protestele de stradă au contribuit la căderea guvernului”.
 • Varujan Vosganian: „Pentru PNL, acest Guvern nu este unul nou, nu este un moment T 0, demn de a-ţi investi speranţele, ci este fructul aceleiaşi majorităţi parlamentare ilegitime, format fie din aceiaşi miniştri, fie din apropiaţi ai preşedintelui, fie din reprezentanţi de linia a doua ai Guvernului precedent”.
 • George Anghel (Cotidianul): „Zeci de oameni au protestat şi ieri, [9 februarie 2012], în ger, [în Piața Universității din București]. Cer în continuare demisia lui Traian Băsescu şi alegeri anticipate. Mitinguri similare au avut loc şi la Bistriţa, Târgu-Jiu şi Craiova”.
 • Idem: „Credem în democratie, dar democratia trebuie sa puna paine pe masa”, „Îl invitam pe Ungureanu aici la cruce, la dialog cu poporul. Opozitia suntem noi, cei din strada, nu Ponta si Antonescu”, „Este un guvern foarte putred, desi e tanar. Astea sunt experientele lui Băsescu care incearca sa ne duca de nas„”.
 • Idem: „În Bistriţa, zeci de oameni s-au adunat în piaţa din faţa prefecturii. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva „Guvernului SIE” în care nu au încredere deoarece a fost alcătuit tot de Traian Băsescu. „Azi in parlament, alesul si-a adus numai dosul. Si apoi el a votat cum Basescu a dictat. Dar Olteanu i-a pazit, sa voteze negresit. Iar Guvernul ce-a iesit, iarasi ne va da cu flit„”.
 • Idem: „Protestatarii din Târgu-Jiu au îndurat frigul timp de câteva ore pentru a-şi striga nemulţumirile faţă de actuala putere. „Este un Guvern marioneta facut de Basescu care e si premier si presedinte„, au spus protestatarii”.
 • Idem: „Noul guvern nu este nici pe placul craiovenilor. Imediat după ce noul guvern a fost validat, peste 50 de craioveni au ieşit în Piaţa Prefecturii pentru a-şi continua protestul. „Ungureanu, bu-hu-hu / Ia Guvernul si te du”, „O sa ramanem in strada pana cade Basescu. Asta e miza noastra. Nu Boc. Basescu trebuie sa plece„”.
 • Sâmbătă, 11 februarie 2012, vor fi proteste în România contra ACTA.
 • Cristian Tudor Popescu: se face politică și după 60 de ani/ Băsescu dă impresia că are totul „sub control”./ guvernul Ungureanu are misiunea „de a reface imaginea PDL până la alegeri”/ și o va face „prin pomeni electorale”/ guvernul nu e interesat să dialogheze cu Opoziția dar vor fi mai comunicativi cu populația/ discursul lui Ponta a fost o surpriză…„Nu a fost unul rău”. Nu a fost un discurs de aliat al Puterii./ Crin Antonescu a fost surprins de gestul lui Ponta ca și de cel al lui Geoană./ T. Băsescu a vrut să sublinieze faptul că demisia cabinetului Boc nu a fost „o decizie a străzii” ci a sa. /
 • Cezar Avrămuță este „cetățeanul un vot”: „Ei cred că aici, în Piaţă, sunt numai ăia care nu sunt în stare de nimic. Eu am patru licenţe: matematică-informatică, drept, administraţie publică, finanţe. Am două posturi universitare, o duc foarte bine, întotdeauna am dus-o aşa. Am lucrat şi în guvern pe vremea CDR-ului. Dar nu-mi place că oamenii se pitesc în spatele măştilor. De vreme ce noi acceptăm ca preşedintele României să-l pună ca prim-ministru pe şeful serviciilor, înseamnă că acceptăm să râdă de noi. Această tăcere vinovată, aceasta laşitate nu o vreau. Toată România trebuia să fie în Piaţă în secunda doi. Dar mentalitatea comunistă încă e o caracteristică a poporului ăsta. O să treacă şi asta, e momentul în care trecem dincolo, ne-am ispăşit pedepsele şi acum ne eliberăm”.
 • Idem: „Soluţia este ca socie­tatea civilă să înceapă să trăiască, să pună presiune pe clasa politică, aceasta să nu mai aibă privi­legii. Băsescu are putere prin cei care l-au girat, aşa-zisa «intelighenţie» românească: Pleşu, Patapievici, Liiceau. Şi ei trebuie să recunoască publicau greşit”.
 • Idem: „Ce-mi doresc eu? Un popor moral şi nu lideri morali. Un popor educat întru moralitate, va şti să-şi pună în frunte doar oameni morali. Un popor moral e un popor fericit”.
 • Crin Antonescu și Victor Ponta: „Susţinem demersul ARC nu doar prin prisma convergenţei la aceleaşi valori ale democrației participative, bazată pe dialog, toleranță și inclusivitate, ci şi pentru că ele au fost transpuse într-o serie de propuneri pe care şi USL le promovează în spaţiul public şi în Parlament. Menţionăm aici eliminarea traseismului politic la parlamentari, după modelul existent deja la primari, instituirea unor mecanisme care să asigure un proces electoral corect, limitarea practicii ordonanţelor de urgenţă şi asumării răspunderii Guvernului, implicarea mai accentuată şi într-o manieră mult mai structurată a societăţii civile în procesul decizional, asigurarea unei reale independenţe a justiţiei şi îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate prin MCV, reducerea numărului de parlamentari, creşterea răspunderii – administrativă şi materială – şi responsabilizarea magistraţilor faţă de actul de justiţie etc.”.
 • Jos Băsescu! se strigă acum în Piața Universității. 18. 54. RTV.
 • „Au plecat hoții și și-au adus nepoții”. 18. 55. Cu adresă la fostul…și actualul Guvern.
 • Alegeri anticipate.
 • Un protestatar pentru președinte: „Din vânător poate să ajungă vânat”. 18. 56. RTV.
 • Intrare în Giverny, iarna, o pictură din 1885 a lui Claude Monet a fost vândută la Londra cu 9,8 milioane de euro.
 • Cursuri „extra-constituționale”.
 • Crin Antonescu: USL merge înainte, pe același drum…având „o poziție rațională dar intransigentă față de actuala guvernare”. 20. 38. Antena 3. Discursul nostru nu a fost și nu este indecent ci intransigent. / milităm pentru cotă diferențiată a TVAului: 16, 12, 8 %. / Victor Ponta va merge în America reprezentând USL/ suntem împotriva ACTA/ a fost numit Ungureanu pentru că serviciile secrete reprezintă „ultima structură de rezistență” a președintelui Băsescu.
 • Roberta Anastase împarte…pungi electorale în colegiul său. 20. 51. Antena 3.
 • George Lăcătuș despre „fabuloasa” găină care năștea pui vii…și care, în ciuda „handicapului” lor…știau tabla înmulțirii.
 • 64.000 de români sunt sub zăpezi. 21. 01. Antena 3.
 • Dan Mihalache: „Profilul noului premier ne arată clar sensul demersului lui Traian Băsescu: imaginea guvernării și nu soarta României este în joc. Mihai Răzvan Ungureanu nu e în niciun caz un tehnocrat, în sensul în care o guvernare de criză ar fi avut nevoie. Țările care au apelat la tehnocrați pentru a conduce executive de criză i-au recrutat din zona financiară sau bancară, în nici un caz din zona serviciilor secrete. MRU nu e nici măcar independent, de vreme ce aparține de ani buni sistemului de putere al lui Traian Băsescu. Nu am știință ca el să fie vreun bun administrator, mecanismul Serviciului de Informații Externe funcționând cam în aceiași parametri, indiferent cine a fost director”.
 • Mircea Platon: „Dl Tismăneanu vrea “o dreaptă atlantistă, europeană, raţională şi modernă”. Românii vor o Românie în care să se poată trăi şi să-şi poată creşte copiii. Cinstit. Dl Tismăneanu vrea un premier dedicat unor concepte. Românii vor un premier dedicat poporului român. Premierul nu trebuie să reprezinte interesele alianţelor externe în România, ci să apere interesele poporului român în cadrul alianţelor externe. Până acum, alianţele au fost ale guvernanţilor, iar datoriile au rămas ale poporului. Singurul lucru în privinţa căruia România a mai rămas suverană sunt datoriile”.
 • Idem: „În 2009, dl Tismăneanu ne spunea că trebuie să-l votăm pe Băsescu pentru că Băsescu este “un politician deschis spre valorile liberalismului anticomunist, un european şi un atlantist autentic.” Deci nu din lipsă de atlantism şi europenism au ajuns românii, la propriu şi la figurat, în stradă. Deci nu atlanticismul şi europenismul dlui Ungureanu vor rezolva problemele României”.
 • Idem: „Eşecul regimului Băsescu marchează momentul de la care societatea civilă trebuie să înceteze să mai fie ficţiunea politică a mafiei economice neoliberale. Trebuie să ne articulăm economia pornind de la societate, nu să ne dezarticulăm societatea pornind de la interesele economice ale celor de aiurea”.
 • Camera web a Jurnalului Național, în Piața Universității, ora 21. 21, 10 februarie 2012:

 • Sunt 3. 400 școli închise în România datorită vremii de iarnă. 21. 30. Antena 3.
 • Factura la întreținere a crescut cu 30-40%. 21. 36. Antena 3.
 • Cum arată zăpada pe care nu știm s-o gestionăm.
 • Sunt – 14 grade Celsius la București. 21. 53.
 • Cezar Avrămuță: „Băsescu e impotent pentru că minte”. 22. 16. Antena 3./ Piața e „manevrată” de oamenii lui Băsescu./ schimbarea poate fi „foarte profundă”/ USL-ul se va separa până la alegeri/politicienii nu iau în seamă pe Dumnezeu în cadrul vieții publice/
 • Cătălin Harnagea: lucrurile se schimbă foarte repede în Piață./ nu sunt aduși de servicii cei din Piață/ Piața trebuie să își găsească în mod natural liderul/

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *