A 31-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 30 zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi.

 • Claudiu Bălan…vorbind despre temeri creștine…universal valabile. „Toate aceste temeri ale mele cred că au la bază o singură mare frică: frica de suferinţă. Mi-e tare frică să sufăr, fizic în primul rând şi sufleteşte în al doilea rând”.
 • Astăzi, 12 februarie 2012, va fi înmormântat Pr. Prof. Dr. Ilie Moldovan în satul natal, Albești, din județul Mureș.
 • Mihai Goțiu: „Conform estimărilor unor colegi de breaslă, sâmbătă seara [11 februarie 2012], la Cluj au ieșit în stradă peste 2.000 de oameni. Personal, în momentul în care s-a ajuns la Prefectură și a fost blocată circulația (momentul de maxim al mitingului), estimez că numărul protestatarilor a depășit cu bine 3.000”.
 • Idem: „Astfel, deloc întâmplător, protestele legate de demisia lui Raed Arafat au început tot la Cluj (pe 11 ianuarie, cu o zi mai devreme decât primele ieșiri în stradă de la Târgu Mureș și București). Faptul că majoritatea celor care au ieșit în stradă la Cluj pe 11 ianuarie 2012 proveneau tot din rândul activiștilor pentru Roșia Montană a făcut ca majoritatea instituțiilor mass-media să ignore manifestația și să prezinte (ulterior) ca debut al protestelor, data de 12 ianuarie [2012]”.
 • Anti-ACTA, 11 februarie 2012, la Cluj-Napoca. Video.
 • Mihai Răzvan Ungureanu: „Este inadmisibil să ajungi pe străzile unei localităţi în România şi să-i vezi pe militari desfundând drumuri, în timp ce beneficiarii direcţi, care sunt şi concetăţenii noştri, stau în casă la căldură. Nu putem plăti lenea la nesfârşit”.
 • Idem: „În astfel de situaţii, nu ne văicărim, nu cântăm prohodul la posturile de televiziune, nu vorbim de Apocalipsă. Haideţi la muncă!”.
 • Cristian Tudor Popescu: „Mult mai repede decât credeam, dl Ungureanu probează acelaşi ataşament faţă de uniforme în raport cu „viermii” de civili cu care ne-a obişnuit dl Băsescu. Abia scoborât din elicopter în zonele înmormântate sub zăpezi, dl Ungureanu emite ca un intelighent ce se află o apoftegmă (rimează cu flegmă) colosală: „Militarii îngheaţă la deszăpeziri, locuitorii stau la căldură. Este inadmisibil. Nu putem plăti lenea la nesfârşit”. În ciuda faptului că mi-a stat mintea în loc, încerc totuşi să analizez verdictul d-sale. Să-şi fi trimis proaspătul ex-spion-şef iscoadele externe la intern, prin casele miilor de nenorociţi care, fără electricitate şi gaz, îngheaţă de vii în Vrancea şi Buzău, şi i-au găsit cu vreun reşou în priză?”.
 • La articolul d-lui Popescu citat supra, Laurențiu Dumitru Cîrnu vine și comentează, pe drept: „ma intreb…de ce a fost alocat acel miliard de euro pentru dezapezire daca tot omul trebuie sa deblocheze soselele? nu cumva acei bani sunt din buzunarele tuturor romanilor? inclusiv din buzuarele acelor „lenesi”?”
 • Adrian Majuru (Cotidianul): „Astăzi, România seamănă cu o minge alergată pe un teren desfundat, cu zăpadă amestecată cu noroi, o minge disputată de două echipe de amatori care aspiră la divizia C a puterii europene. Iar mingea numită „România” se înfundă în noroi, se rostogoleşte prin băltacurile unui destin lăsat la voia întâmplării, iar pentru mai multă siguranţă, derbedeii puterii o aruncă la portar. Acesta o prinde şi o şutează mai departe, printre fotbaliştii murdari şi grosolani, care se porcăiesc şi se aruncă unul asupra altuia, uitând cu toţii de mingea care se opreşte în mijlocul unei bălţi de noroi”.
 • Idem: „România a fost preluată de generaţia a treia de UTC-işti, dar în spatele lor stau frumos părinţii din biroul politic al PCR. Sunt cu toţii solidari prin inter-şantaj. Inter-şantajul îi ţine la putere, iar compromisul, medierea, schimbul de informaţii şi de conturi de la o tabără la alta îi vor ţine pe terenul puterii. În timp ce, într-un colţ al terenului înzăpezit şi desfundat, aşteaptă o minge numită „România” să fie iar lovită în disputa pentru putere dintre cele două echipe de mardeiaşi politici, în speranţa lor de a prinde pentru un sezon diviza C a politicii Europei unite”.
 • Anti-ACTA la București, filă video, 11 februarie 2012.
 • Internetul suntem noi si suntem mai multi ca voi” / „Lumea sare, ACTA moare”/ „Pentru o melodie, nu vreau puscarie”.
 • Cristian Crisbășan (Jurnalul Național): „Tot ce se pare că putem face este să-l validăm şi revalidăm zilnic pe Caragiale. Fundamental, demagogia, băşcălia, semidoctismul, impostura, ipocrizia şi cumetriile au rămas la fel ca pe vremea lui Nenea Iancu şi continuă să fie şi azi caracteristicile noastre. Adică, ne înecăm amarul făcând haz de necaz. Desigur, avem şi excepţii – oameni de valoare –, dar ele continuă să confirme o regulă care spune că economicul a arestat de mult clasa politică şi ţine prizonier statul şi poporul”.
 • Pe scurt: un președinte care se dă cu sania…un nou premier care îi insultă pe români…sate acoperite de o săptămână de zăpadă…peste 60 de oameni morți din cauza indiferenței statului față de cetățeni…nesimțire, indiferență, sus…jos: sărăcie, umilință…crește extremismul populist și megalomanic.
 • Adrian Năstase: „Recomandarea mea este sa nu urmati exemplul dat de primul om in stat, de presedintele schior Traian Basescu. Cel mai bine, in aceste momente grele pentru multi din semenii nostri, este ori sa iesiti afara sa dati zapada din fata caselor, fie sa stati in casa si sa va feriti de frig dar oferind o mana de ajutor  (financiar sau in produse) celor in nevoie”.
 • Făclia de Cluj…despre protestul Anti-ACTA din 11 februarie 2012: au protestat peste 2.000 de oameni la Cluj-Napoca.
 • Idem: „Nu ACTA!”; „Nu vrem ACTA”; „Sînt un pui de disident/ Vreau să folosesc torrent”; „ACTA este condamnare/ La frica de exprimare”; „Vă rugăm să ne scuzaţi,/ Ne simţim supravegheaţi”; „Veniţi cu noi/ ACTA la gunoi!”; „Nu corporaţia/ Face legislaţia”; „Profitul vostru/ Protestul nostru”; „ACTA asta cere/ Supraveghere”; „Nu vrem ACTA să ne ia/ Libertatea din reţea”; „Acest c…/ Trebuie-anulat”; „ACTA cenzurează/ Guvernul jubilează”; „Jos Guvernul şi cenzura,/ ACTA ne trezeşte ura”. De asemeni, s-a scandat: „România, stat poliţienesc”; „O dorinţă sinceră,/ România liberă!”; „Veniţi cu noi,/ ACTA la gunoi”; Toată lumea ştie,/ ACTA este SIE”; “Ieşi afară/ Javră ordinară”; „Jos Băsescu!”; “Vrem mărţişor/ Fără dictator”; „Jos cenzura!”; „Voi daţi afară/ Tinerii din ţară”; „Nu vrem să fim o naţie de sclavi”, dar şi „Jos Barroso!”.
 • Răzvan Dumitrescu: „Să facem un calcul simplu. Va să zică, avem și zăpezi de 4 metri înălțime. Puneți la socoteală o gospodărie mică de la țară unde curtea nu are mai mult de 1000 metri pătrați. Unui orășean i se pare mult dar acolo e chiar puțin. Socotiți casa propriu-zisă, magazia, fânăria, grajdul, cotețul găinilor și țarcul pentru alte animale. Abia dacă mai rămâne loc printre toate astea. Avem așadar de-a face cu 4. 000 metri cubi de zăpadă! Încercați cu o lopată, domnule prim ministru?”.
 • Idem: „Am ajuns la uliță. Să socotim că nu are mai mult de 4 metri lățime. Știți și dumneavoastră că e mai lată dar, treacă de la mine…Să zicem că ulița are 500 de metri lungime (deși e de aproape un kilometru!) și că aici stratul de zăpadă nu mai e de 4 metri, e de 3 metri, chiar dacă leneșii au putut vedea la TV că era mai înalt! Avem o suprafață de 2000 metri pătrați și deci 6000 metri cubi de nea”.
 • Idem: „Ar fi fost bune niște freze de zăpadă? Peste tot în Europa există așa ceva. Știți cât costă un “balaur” care mestecă zăpadă și o aruncă departe în lateral? Aveți idee câte “animale” din astea se puteau cumpăra cu banii pe care doamna Udrea i-a dat pe o telegondolă, de pildă? Cu 20 de milioane de euro se puteau lua cam 200 de freze!”.
 • Idem: „Dacă aritmetica simplă nu va convinge, faceți următorul experiment: Mergeți într-un parc și căutați locul de joacă pentru copii e acel dreptunghi cu leagăne și nisip. Cu lopățica de plastic mutați nisipul de acolo pe partea cealaltă, dincolo de alee! Anunțați-ne când terminați. Dacă reușiți în timp util, aveți tot sprijinul meu. Reformulez, domnule prim-ministru: aveți de 15 ori sprijinul meu!”.
 • Oana Stănciulescu: „Ascultându-l pe premierul Ungureanu am crezut că este ecoul de la Predeal, unde vorbea de pe ATV-ul păzit de colegii săi spionii chiar Traian Băsescu…Pentru că ce a spus astăzi premierul de o zi, Mihai Răzvan Ungureanu, aud de un mandat și jumătate al președintelui Băsescu…Acum că sunt doi, lucrurile vor căpăta o altă dimensiune…Nu va trece mult și ne vom lămuri…”.
 • File video anti-ACTA de ieri: București, Cluj Napoca, Timișoara, Oradea și Craiova.
 • Pe Facebook: Mișcarea anti-Băsescu 2012.
 • Iulian Toader: „Mărturisesc că mutarea de luni a fost o lovitură „nici în plex cu pumnul, nici în faţă cu pumnul”, pe care am resimţit-o din plin. Timp de aproape patru luni, am avut onoarea să audiez prelegerile domnului Ungureanu în cadrul unui curs susţinut la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, perioadă în care a câştigat respectul şi admiraţia mea ca istoric şi profesor. Fără îndoială, anvergura intelectuală a noului prim-ministru nu poate fi contestată de nimeni. Am vorbit cu domnul Ungureanu despre statul-naţiune, despre naţionalism şi ideologia naţională, dar am abordat şi teme precum loialitate sau patriotism. Un singur subiect nu l-am abordat totuşi – moralitatea!”.
 • Idem: „Mă întreb, însă, domnule Ungureanu, reprezintă o dovadă de patriotism faptul de a accepta să faci parte dintr-un regim care contribuit din plin la distrugerea sistematică a fiinţei naţiunii dumneavoastră, care calcă în fiecare zi pe grumazul cetăţenilor şi încalcă drepturile şi libertăţile pe care tocmai juraţi să le respectaţi? Reprezintă o expresie a loialităţii faţă de patrie faptul de a conlucra şi a depune jurământul în prezenţa unei persoane care a călcat în picioare toate valorile în care dumneavoastră credeţi?”.
 • Ion Iliescu: „Lipsa padurilor va facilita formarea unor viituri de mari dimensiuni, in bazinul Siretului, al afluientilor sai din judetele Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, cu pierderi uriase si pericole pentru oameni si pentru localitati. Din pacate, singura masura rationala este elaborarea din timp a unor avertizari – care sa-i ajute pe oameni sa se fereasca din calea viiturilor! Evitarea pierderilor materiale este mai dificila, uneori imposibila – acum important este sa se diminueze pierderile de vieti umane si de animale”.
 • De vreo două-trei săptămâni…m-au exasperat prezentatoarele TV din România îmbrăcate…la fără mânecă…E chestie de căldură (avem bani și ne permitem)…sau de sexualitate (să atragem prin cum arătăm)?
 • Ciprian Șiulea: „Atîta doar că Ungureanu a avut libertate mai mare de alegere decît pentru sărmanul şi rudimentarul Boc, unde condiţionarea era şi pe linie de partid. De aia avem un premier ceva mai rafinat, dar care, dacă şi-ar fi făcut declaraţia doar pe baza studiilor de la Oxford, probabil că nu ar fi spus niciodată o asemenea aberaţie. În primul rînd, să notăm cinismul declaraţiei. De fapt, armata română e cea care stă la căldură şi nu intervine decît în situaţii excepţionale, după ce ravagiile au produs mare parte din răul pe care puteau să-l producă. În loc să acuzăm oamenii că stau la căldură, am putea discuta despre un rol mai mare al armatei în astfel de situaţii. Apoi, declaraţia noului premier este de foarte rău augur pentru viitor, deoarece confirmă ceea ce ne-au spus deja ultimii ani de “reforme”: oameni buni, descurcaţi-vă care cum vă taie mintea. Statul nu e aici ca să îndeplinească vreo funcţie, e aici doar ca să aibă grijă de el”.
 • Idem: „E un cinism enorm ca reprezentanţii unui astfel de stat să reproşeze cetăţenilor lipsa de spirit civic, cînd tocmai funcţionarea arbitrară şi în interes privat a statului loveşte decisiv în sentimentul de dreptate, fără de care nu poate exista spirit civic. Nu prin declaraţii politice agresive şi cinice se insuflă spirit civic, ci prin valori la care rezonează ansamblul cetăţenilor. Iar aşa ceva nu am prea văzut în ultimul timp”.
 • Fotografiile lui Alexandru Lăpușan…cu zăpada de la Cârligu Mare.
 • Catrinel Dumitrescu: „Mă apucă groaza când văd cum s-a răsturnat scara valorilor. Ce m-a învăţat pe mine Octavian Cotescu nu mai are căutare. Acu’ trebuie să-i înveţi să fie obraznici. Cu cât sunt mai superficiali, cu atât ajung mai sus. Mă enervează ăia tineri care habar n-au”.
 • Citez mult în aceste zile…pentru că vreau să prind la un loc pozițiile critice a diverși oameni…Ele reprezintă opinia românilor…opinia de forță a lor…
 • Sunt opinii document…opinii despre o dorită schimbare de profunzime
 • Indexul suspiciunilor de opere plagiate în România.
 • Sunt -8 grade Celsius la București. 16. 32.
 • Numărul victimelor hipotermiei [din România] a ajuns la 68 în această dimineaţă” de 12 februarie 2012.
 • Victor Ponta: „Din punctul meu de vedere – şi sper să rezonez din acest punct de vedere şi cu colegii mei liberali – ar fi vorba nu de trei, ci de patru condiţii minimale: un angajament public al primului-ministru că nu va mai folosi asumarea răspunderii şi ordonanţele de urgenţă; un angajament public din partea celor de la putere că vor participa şi vor recunoaşte Parlamentului dreptul de a cenzura Guvernul prin moţiune de cenzură, nu să stea în bănci fără să voteze; fraudarea votului de către Roberta Anastase trebuie sancţionată şi trebuie date garanţii că nu se va mai repeta aşa ceva în viitor, dacă era la mine în partid un asemenea preşedinte de Camera Deputaţilor eu i-aş fi cerut demisia sau l-aş fi demis imediat; şi în al patrulea rând, trebuie rediscutată modificarea abuzivă a Regulamentului, care a recunoscut în Parlament un partid care n-a candidat niciodată. Acestea ar fi cele patru condiţii pentru care eu cel puţin cred că am putea să discutăm o revenire a noastră la Parlament, dar nu sunt prea optimist în această privinţă”.
 • Bogdan Teodorescu: „Dl Răzvan Ungureanu nu a dat dovadă până în momentul de faţă că va avea o personalitate politică proprie, ci că va merge ghidat de şeful statului şi de şefii partidelor componente. Din nefericire pentru domnia sa va fi doar un instrument al acestora”.
 • Idem: „Protestele au avut şi vor avea succes. În ultimă instanţă, Guvernul Boc a căzut din cauza protestelor, deşi dl Băsescu încearcă să susţină altceva. Dl Boc s-a dus de-a dura din cauza protestelor, doamna Udrea a fost scoasă din cărţi din cauza protestelor, dl Baconschi şi-a văzut visele năruite din cauza protestelor, PDL a pierdut vreo 6 procente din cauza protestelor, deci protestele au avut un succes foarte mare. Şi, dacă guvernul acesta va continua aceeaşi politică iraţională ca a fostului guvern, e posibil ca lumea să iasă să ceară aceleaşi lucruri. Nu cred că a fost cineva mulţumit de acest nou guvern şi nici fericit cu această idee. Aşa încât motivele protestelor există în continuare”.
 • Buzz News: „Patronul FC Steaua, Gigi Becali a făcut un gest care ar trebui să le dea de gândit altor milionari: el a închiriat 12 utilaje cu lamă şi, însoţit de de vrâncenii pe care i-a recrutat ad-hoc, se află acum în Vrancea pentru a ajuta la deszăpezire. Becali a mai pus la dispoziţia vrâncenilor şi 1.000 de lopeţi”.
 • Samuel Aranda…și fotografia cu care a câștigat World Press Photo 2011.
 • Maia Avram (Ziua News): „De 31 de zile bucureştenii protestează neîncetat în Piaţa Universităţii. Câteva zeci de persoane au ieşit şi azi în centrul Capitalei pentru a-i cere demisia preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea alegerilor anticipate. Oamenii au stat în faţa Teatrului Naţional timp de patru-cinci ore, scandând lozinci împotriva regimului, aşa cum au făcut şi zilele trecute. Aceştia l-au acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că l-a readus în echipa sa pe unul dintre cei mai incompetenţi miniştri din Guvernul Boc. Este vorba despre Daniel Funeriu, cel numit zilele trecute în funcţia de consilier al şefului statului. „De la Traian-Împărat cu recunoştinţă pentru pixel fără bacalaureat – o slujbă de consilier la Palat”, era scris pe una dintre pancarte”.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *