A 50-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 49 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi.

 • Szasz Lorand (Gazeta de Nord-Vest): Ieri, 1 martie 2012, la Satu Mare au protestat în jur de 100 de oameni. S-a scandat: “Abracadabra, să dispară javra”, “Ceauşescu, Ceauşescu, fă-i chemare lui Băsescu”, respectiv “Giurcă hai dispari, ne e scârbă când apari”, “Holdiş şi cu gaşca lui, ruşinea Sătmarului”. De asemenea, protestatarii s-au revoltat de prezenţa reprezentanţilor cotidianului JDD, oficiosul PDL Satu Mare, strigând “JDD lasă-ne, pupă-n cur pe PDL””.
 • Elena Dumitrache (Ziua News)…despre a 49-a zi în Piața Universității din București. „Locotenentul Alexandru Gheorghe, dat afară din Armată după ce a protestat împotriva regimului îmbrăcat în uniformă militară, este unul dintre simbolurile Pieţei Universităţii. Oamenii care s-au strâns şi astăzi în faţa Teatrului Naţional, în a 49-a zi consecutiv de proteste la Universitate, au primit mărţişoare cu chipul fostului militar”.
 • Noii decani ai Facultăților din Universitatea București.
 • Realitatea Net: Românca Mica Ertegun, văduva mogulului din lumea muzicală Ahmet Ertegun, a făcut cea mai mare donaţie oferită vreodată Universităţii Oxford – 26 de milioane lire sterline. „Nu am copii. Ce altceva aş putea să fac cu banii, să-mi cumpăr diamante? Mulţi oameni donează bani spitalelor. Aceste burse mi s-au părut mult mai interesante”.
 • Cristian Ionescu (Jurnalul Național): „Oamenii [din București], [aseară, 1 martie 2012], în loc să vină să-i susţină la proteste, se înghesuiau la mărţişoare, în pasajul de la Universitate. Sute de persoane au dat năvală la standurile unei ex­pozi­ţii dedicate zilei de 1 Martie, aproape blocând căile de acces către me­trou. Cei rămaşi să protesteze în Piaţa Universităţii şi-au declarat tris­te­ţea privind situaţia, comentând că pen­tru un mărţişor poţi să ieşi din casă, dar pentru viitorul tău nu ştii să lupţi. Tristeţea le-a trecut repede, cium­palacii înveselindu-se cu tot felul de scandări hazlii, de genul: „Udrea nu mai vrea litigii, mulge oile lui Gi­gi”, referindu-se la recentul sprijin pe care l-a primit Elena Udrea din par­tea lui Gigi Becali”.
 • Răzvan Bărbulescu (Jurnalul Național): „Când le şuierau sloganele Pieţei pe la urechi, pedeliştii păreau să aibă regrete. Unii chiar şi conşti­in­ţă. Alţii descopereau îndoiala. Era o evoluţie. Cum s-au dezmeticit, s-au scuturat şi s-au înălţat ca pri­ma­­tele. Şi-au recăpătat morga: Băăă, dar noi avem puterea, ce ma­ma mă-sii! Se produsese o re­ve­la­ţie: Băăăă, noi avem putereaaaa, nu ăştia!”.
 • Marian Nazat (Jurnalul Național): „Miracol este şi mândria răsculată a românilor din Gerar. Îi  crezusem resemnaţi pe de-a-ntregul, incapabili de răzmeriţă. Scânteia care i-a aprins a sărit pe neanunţate, paralizându-i pe guvernanţii „traiului în bine”. De atunci nimic nu mai este ca înainte pentru alde Băsescu, frica i-a încercuit şi-şi arată colţii”.
 • Marian Burlacu (Adevărul): „Câștigătoare a medaliei de aur la Jocurile Olimpice din 1964, la aruncarea suliței, medaliată cu argint în 1968, Mihaela Peneș s-a retras la o mănăstire din Bucovina”.
 • Ştefan Găvan (Adevărul): „Medaliat cu bronz la pistol viteză la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000, Iulian Raicea (37 de ani) [din București] slujeşte în prezent în Biserica Ortodoxă din Bangkok”. Aparține de Biserica Ortodoxă Rusă și este ieromonah.
 • Idem: „Fost jucător la Rapid, Şerif Tiraspol şi în echipa naţională de juniori, Eduard Bandi s-a călugărit la doar 20 de ani, şocându-i pe apropiaţi. Fără nicio explicaţie, fără să-şi anunţe măcar familia, fundaşul dreapta a ales viaţa monahală şi nu a vrut niciodată să vorbească public despre alegerea sa. După aproximativ doi ani petrecuţi la Mănăstirea Gura Motrului, în judeţul Mehedinţi, fotbalistul originar din judeţul Gorj a ajuns la Mănăstirea Putna în 2006”. Acum e monahul Pahomie.
 • Idem: „Adrian Ambrosie şi Daniel Zafiris, foştii atacanţi ai lui Poli Iaşi din anii ’90, au pus timpuriu ghetele în cui pentru a deveni pastori. „Viaţa fără Dumnezeu este ca un meci de fotbal fără minge” este mottoul celor doi foşti fotbalişti, care predică acum Evanghelia la bisericile din Iaşi”.
 • Claudiu Bălan (Ortodoxia tinerilor): „Icoana bizantină transmite taine ale lui Dumnezeu pe care o pictură în stil realist n-ar putea niciodată. Aşa cum animaţia Bobiţă şi Buburuză transmite o stare a copilăriei fericite pe care filmele nu o vor putea transmite niciodată, la fel icoana ortodoxă descrie lucrarea de mântuirii a omului de către Dumnezeu într-un fel în care un tablou religios n-ar putea niciodată s-o facă. Nivelul abstract pe care-l percepem în icoana bizantină e o dovadă că viaţa la care ne cheamă Hristos e esenţial alta decât viaţa pe care o ducem noi. Icoanele sunt aşa diferite de realitatea noastră, pentru că viaţa în Dumnezeu este aşa de diferită faţă de păcat, pentru ca sfinţenia este aşa de diferită de realitate, pentru că înţelepciunea lui Dumnezeu este nebunie pentru lume, pentru că lumea nu L-a putut cunoaşte pe Dumnezeu în înţelepciunea ei”.
 • Comemorarea lui Liviu Corneliu Babeș. Despre același lucru.
 • Jurnalul Național, cameră web, 16. 59:

 • Iuliana Stan (Cotidianul): „Mai mulţi manifestanţi care protestează de aproape două luni la Iaşi, în Piaţa Unirii, pentru plecarea de la putere a regimului Băsescu, au venit în faţa primăriei pentru a-i transmite ostilitatea lor prim-ministrului României, Mihai Răzvan Ungureanu, ieşean de-al lor şi o piesă de-ale lui Traian Băsescu. Ei l-au fluierat pe şeful executivului de la Bucureşti”.
 • Idem: „”De aproape două luni protestăm în Piaţa Unirii mai multe categorii de nemulţumiţi: de la un pensionar cu 35 de lei, la oameni care nu au serviciu dar au în îngrijirea copii cu handicap”, a mai spus doamna care a relatat şi că îi cunoaşte pe părinţii premierului. Mihai-Răzvan Ungureanu a fost fluierat când a intrat la o recepţie, cu 300 de persoane, organizată de municipalitate şi de Consiliul Judeţean  cu ocazia prezenţei în oraş a membrilor Guvernului. La reuniune, la care jurnaliştii nu au avut acces, sunt prezenţi parlamentari de Iaşi, şefi de instituţii, oameni de cultură şi reprezentanţi ai societăţii civile”.
 • Idem: „O dată cu schimbarea Guvernului, ieşenii se aşteptau la modificări în bine. Pentru că situaţia nu s-a schimbat deloc, premierul Ungureanu a fost fluierat de un grup format din aproximativ 20 de protestatari aflaţi în faţa Primăriei Iaşi. Pe pancartele protestatarilor se puteau citi mesaje precum: „O mână de escroci umilesc ieşenii”, „Cea mai proastă administraţie e cea din Iaşi”, „Deşteaptă-te ieşene” şi „DNA infectat de virusul corupţiei”.
 • Manifestarea pro-prezidențială nu va mai avea loc.
 • Andrei Marga (Cotidianul): „Sunt în universităţi persoane care se dau profesori universitari cu acte în regulă, cărora nimic nu le lipseşte, afară de operă şi cultură. […] [Și astfel] persoane cu scrieri subţirele, unii devenind afacerişti în profesie, ba chiar plagiatori dezinvolţi, adăpostiţi sub funcţii pompoase. Efortul continuu, enorm, şi sacrificiul de sine presupuse de operă depăşesc aceste persoane”.
 • Idem: „În această situaţie, unii profesori universitari caută înlocuitori de performanţă. Unii apucă vârtos ideologiile aflate la îndemână – „apolitismul”, „oportunismul carpatic”, „activismul politic” – pentru a se gonfla. S-a reluat, din păcate, năravul de dinainte de 1989, de a face cadre didactice universitare din ocupanţi de funcţii politice ori administrative sau din servitori de cauze private. Ei se mişcă lejer prin viaţa universitară sub pavăza unei solicitări de performanţă redusă”.
 • Idem: „S-a ajuns până la situaţia în care, pe uşa unor birouri, s-a scris emfatic „aici se produc ISI”, ca şi cum acesta ar fi însuşi scopul cercetării. În chip evident, nu se înţelege problema: ISI este un instrument excelent de stimulare a preocupării pentru vizibilitatea articolelor ştiinţifice, dar ne înşelăm dacă credem că ISI dispensează de cultură, de obligaţia înnoirii cunoaşterii, de datoria impactului tehnologic sau, respectiv, cultural. În fapt, destule artificii profesionale şi imposturi se ascund tocmai în spatele publicaţiilor ISI”.
 • Ioan Vieru (Cotidianul): „viaţa politică a României de astăzi este formată din cei care ieri mimau aparenţele unei realităţi normale, mână în mână, cu cei care făceau viaţa imposibilă. Astăzi sunt în căutarea unor soluţii de salvare, în fapt, propria lor salvare politică. Aceştia sunt cauza barbariei economice, morale…culturale, aruncând România la coşul de gunoi al oricărui cabinet guvernamental european. Într-un sistem închis, au redevenit dumnezei”.
 • Dimitrie Cantemir, Hronicul Româno-moldo-vlahilor, ed. 1835-1836, vol. 1 și vol. 2. Via Tipărituri vechi.
 • Monica Tripon (Făclia de Cluj): „În cea de-a 50-a zi de proteste, cei peste 50 de manifestanţi care s-au adunat în Piaţa Unirii [din Cluj-Napoca] au reluat lozincile împotriva preşedintelui Traian Băsescu, împotriva Guvernului, împotriva PDL, împotriva fostului premier Emil Boc şi împotriva FMI. S-a scandat iarăşi: „Jos Băsescu!”; „Pentru ţară şi popor/ Îl dăm jos pe dictator!”; „Haideţi cu noi,/ Băsescu la gunoi!”; „Sus Tricolorul/ Jos dictatorul!”; „Iarna nu-i ca vara,/ Nu te mai vrea ţara!”; „Băsescu Traian/ Primul huligan”; „Băsescule, nu rezişti/ Nici cu mii de securişti!”; „Jos Guvernul SIE/ Făcut la beţie!”; „Jos guvernul securist/ Făcut de un utecist!”; „SRI, lasă-ne/ Bani de Educaţie!”; „PDL în România/ Este furtul şi hoţia!”; „Emil Boc, nu uita/ În Cluj n-ai ce căuta!”; „Boc la Răchiţele/ La-mpletit nuiele”; „Băsescu după Boc/ Demisia pe loc!”; „PDL, nu uita/ Gherla este casa ta!” etc.”.
 • Idem: „„TVR, TVR,/ Nu exclude-Antenele!”; „CNA, CNA/ Lasă-ne transmisia!”; „Presa liberă!”; „Jos cenzura/ Şi dictatura!” – s-a scandat vineri, la Cluj-Napoca. Şi vineri s-a scandat: „O dorinţă sinceră/ România liberă!”; „Afară, afară/ Cu FMI din ţară!”; „Nu vrem să fim o naţie de sclavi!”; „Meleşcanu, trădător/ Prin partide călător”; „Se dă şpagă barosană/ Pentru Roşia Montană”; „Cianură/ Pentru dictatură”; „Voi ne furaţi/ Voi nu privatizaţi!”; „Voi daţi afară/ Doctorii din ţară”; „Auru-Apusenilor/ Nu al Cotrocenilor!”; „Bucureşti, nu uita/ Clujul e de partea ta!””.
 • Idem: „Pe una din pancartele purtate de manifestanţi era scris: „Arestaţi: Parveniţii, Delapidatorii, Lăcustele; Uzurpatorii, Netrebnicii, Ploconiştii, Represorii! Salvaţi ţara de: Trădători, Viermi intestinali, Rîme; Ciocoi, Nomenclaturişti, Abjecţi”. Un alt mesaj afişat vineri: „Masele sînt o minoritate”. Şi la protestul din 2 martie [2012] manifestanţii au afişat portretul locotenentului Gheorghe Alexandru şi au scandat „Cinste lui, cinste lui/ Cinste ofiţerului!””.
 • Viorica Ispas (Ziua News): „Astăzi, în a doua zi de primăvară, când temperaturile au arătat maxime cu plus, oamenii veniţi în Piaţa Universităţii au ocupat şi zona fântânii arteziene de la Facultatea de Arhitectură, acolo unde acum câteva săptămâni se strângeau galeriile echipelor de fotbal şi studenţii. Au avut pancarte cu mesaje împotriva regimului, steaguri tricolore, dar şi mărţişoare cu Traian Băsescu spânzurat”.
 • Idem: „Lozincile au fost mai puternice, iar mesajele transmise de protestatarii de la Universitate s-au putut auzi mult mai bine. Nu s-a schimbat însă nimic în ceea ce priveşte cererile manifestanţilor. Revendicările au fost aceleaşi, demisia lui Traian Băsescu şi organizarea alegerilor anticipate, semn că liderii PDL au greşit atunci când s-au gândit că spiritele se vor calma odată cu înlocuirea lui Emil Boc cu Mihai Răzvan Ungureanu şi eliminarea din guvern a unor personaje precum Elena Udrea sau Traian Igaş”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *