A 53-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 52 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi.

  • Mircea Platon: „Cominterniştii ne numeau „bandiţi”. Ceauşescu ne numea „huligani”. Iliescu ne numea „golani”. Patapievici ne-a numit „23 de milioane de omuleţi patibulari”. Urban, „viermi”. Se pare însa că „pegra” pe care dl Tismăneanu o identifica halucinat în Piaţa Universităţii ar putea dospi chiar sub mantaua domniei-sale. Sub tastatura dlui Tismăneanu şi a ciracilor domniei-sale, limbajul e redus la statutul de furnizor de sloganuri, de enunţuri fără legătură cu realitatea. Or, această decuplare a cuvintelor de referentul exterior, această schimonosire orwelliană a limbajului duce la nihilism (după Stanley Rosen) şi la erodarea democraţiei (după Tony Judt)”.
  • Gândul: „2.013 locuinţe din 28 de localităţi din judeţul Buzău sunt încă sub nămeţi în urma ninsorilor abundente şi a viscolului din lunile ianuarie şi februarie, autorităţile locale susţinând că aceste gospodării necesită măsuri urgente de protejare pentru a nu fi afectate considerabil”.
  • Idem: „Aproape o mie de dosare a avut de soluţionat, anul trecut, un judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), potrivit unui raport al stării justiţiei pe 2011”.
  • Constantin Cucoș: „trebuie să ne raportăm [la mediile de socializare] […] ca la niște instrumente sau medii facilitatoare, care ne ajută să ajungem la informație sau să o generăm, într-un mod activ, continuu, personalizat”.
  • Idem: „Mediul virtual devine o realitate în care se „depozitează”, de la o zi la alta, o parte a existenței noastre, cu plusurile și căderile ei. A desconsidera acest spațiu, a fugi de el, a-i nega rostul (cu toate că el este evident prin funcționalitate și amploare) ni se par comportamente nerealiste, de eludare păguboasă și chiar de lașitate”.
  • Idem: „Așadar, de ce nu îmi șterg contul de pe Facebook? Pentru că vreau să experimentez „pe pielea mea” ce se întâmplă în perimetrul menționat, pentru că doresc să deprind a „locui” și (în) acest orizont, pentru că nutresc speranța că noul topos – considerat pe nedrept rece, problematic, ostil – poate fi umanizat și spiritualizat”.
  • Alex Ștefănescu: „Poeziile dv. sunt diluate (aţi turnat proză în ele)…”/ „Sunt prins într-o plasă de obligaţii…”/
  • Citind, de-a lungul timpului, comentariile acide ale lui Alex Ștefănescu la diverse producții literare care i se trimit…nu am cum să nu râd amar…Replicile sale nu au nimic de-a face cu critica de întâmpinare…ci cu satira grețoasă. Oamenii îi trimit texte…pentru că îl văd la televizor. Cel mai adesea îi trimit texte cu o încredere sinucigașă în opinia lui. Însă modul cum el se raportează la oameni cu sau fără potențe literare e dezonorant pentru un om care are pretenție de directorat în materie de înțelegere a literaturii. Nu îl ajuți pe om bătându-ți joc de el în mod literar…ci dacă observi ce este și ce poate face.
  • Pe 4 martie 2012 PFP Daniel Ciobotea a împlinit 22 de ani de episcopat. „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost hirotonit episcop în Duminica Ortodoxiei, în data de 4 martie 1990, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara de către Înaltpreasfinţitul Părinte Nestor, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului”.
  • Ciprian Bâtea (Gazeta de Nord-Vest). Situația din Satu Mare e trasă la indigo în celelalte județe. „Efectele negative după reducerea celor 59 de posturi de poliţie din mediul rural la doar nouă secţii au fost creşterea numărului de infracţiuni şi consumul mai mare de carburant, adică exact inversul efectului urmărit. Aşadar, în loc să securizeze mediul rural şi să eficientizeze activitatea poliţiştilor, măsura reducerii posturilor de poliţie a fost o veritabilă mană cerească pentru infractori”.
  • Jurnalul Național, cameră web, 17. 55:

  • Petre Roman (Jurnalul Național): „Revoluţia anticomunistă a re­pus în drepturi istoria noastră. Şi dacă am trecut de la speranţa de atunci la dezamăgirea de acum e pentru că politica a trecut de la bunăvoinţă la rea-voinţă. E vorba despre reaua distribuire a puterii într-o sistematică slăbiciune pentru bani şi avere. Pentru cei de la putere nu e loc de nimic din ceea ce noi toţi credem că e normal. E loc numai pentru ei şi ai lor.  De aceea sunt atât de rău văzuţi. Ge­ne­raţia actuală, cea care sociali­zea­ză intens pe Facebook şi Twitter, crede cu cea mai deplină con­vin­gere că puterea trebuie să fie diseminată, adică ea nu mai poate fi nici concentrată, nici ierarhizată abuziv”.
  • Cotidianul: „Aproximativ 200 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureș au protestat, luni, [5 martie 2012], în faţa Prefecturii Mureş, scandând „Nu vrem separare etnică”, „Nu suntem troc politic” şi cerând „învăţământ fără politică”.
  • Idem: La Arad, „după șapte săptămâni de protest, zeci de oameni au participat duminică seara [4 martie 2012] la o nouă acțiune în centrul Aradului. Oamenii cer demisia președintelui Băsescu, a Guvernului, dar și organizarea de alegeri anticipate. Protestatarii au strigat lozinci împotriva actualei puteri, dar s-au putut auzi și cântece de petrecere”.
  • Sunt minus două grade la București. 20. 25.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *