Puterea și mimesisul ei

Îl ascultam pe Crin Antonescu aseară vorbind, la Antena 3, despre depolitizare, despre intenția viitoarei puteri de a renunța și a exclude din practică numirea în funcții pe criterii politice.

Mi se pare că problema este încă și mai gravă decât atât, iar implicațiile ei sunt și mai profunde.

Nu e vorba numai de partizanate politice, e vorba de corupție în toată societatea românească, practicată la toate nivelurile, cu care o viitoare nouă guvernare va trebui să se confrunte.

E vorba de promovarea neaveniților, în toate sistemele, chiar și fără să fie neapărat criteriul politic luat în calcul.

Cu sau fără intervenția politicului are loc erodarea criteriului profesional pe toate palierele societății, care se face fie prin ignorare, fie prin cântărirea bizară a profesionalismului.

În ritmul în care s-a extins și se extinde cancerul corupției în România, vom ajunge foarte curând o țară care se va autodizolva, iar nulitățile care s-au autopromovat prin mită și alte forme de corupție vor da inocente din umeri în fața acestui dezastru.

Dacă alegerile vor aduce oameni noi la putere, vor trebui să privească, pe cât posibil, cât mai aproape de rădăcina fenomenului și nu de la înălțimea teoriei politice sau a măsurilor foarte generale.

Este nevoie mai întâi de toate de intenție bună (sinceră), care să reflecteze atent și cu gravitate la situația prezentă a claselor sociale…pe nedrept defavorizate…și a domeniilor sociale și economice care asigură fundamentul dezvoltării și al existenței unei țări și care la noi au ajuns cenușărese.

După care ar trebui să urmeze măsuri luate cu aceeași seriozitate, care să nu mai facă reformă de dragul de a putea spune că…s-a schimbat ceva…care oricum nu avea nevoie să se schimbe…în timp ce răul a fost lăsat să prolifereze în liniște.

Dacă alții vor câștiga alegerile, ne-am dori să nu piardă multe luni cu entuziasmul succesului.

Mesajul pe care îl transmite puterea…de sus…este esențial pentru oameni, pentru că există totuși un anume mecanism al mimetismului social și comportamental, care imprimă, și în cei de jos, habitudinile celor pe care mulți îi privesc ca…modele de reușită în avansare și de la care vor să învețe rețeta succesului.

Dacă ei vor promova numai oameni competenți, s-ar putea să reușească să transmită un mesaj inhibator pentru cei obișnuiți cu altă rețetă și tentați a-și demonstra eficiența coruptibilă.

O schimbare adevărată va fi resimțită imediat ca atare.

Ezitările vor fi în defavoarea tuturor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *