A 56-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 55 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi.

 • Răzvan Codrescu: „Naţionalist poţi fi şi fără nici o apartenenţă politică (şi aş îndrăzni să spun, în paranteză, că acesta este, de pildă, şi cazul meu). Tot în sensul acesta a fost naţionalist şi părintele Stăniloae, şi a fost, este şi va fi Biserica Ortodoxă, fără nici o implicare de natură politico-ideologică şi fără nici un extremism. Acesta este firescul naţionalismului. Varianta lui ideologizată este mai degrabă o perversiune, care închide primejdia unor derapaje nedorite (cum au şi fost unele în istoria recentă)”.
 • Idem: „antinaţionalismul merge, de regulă, mînă în mînă cu antitradiţionalismul, care în lumea europeană înseamnă mai ales anticreştinism”.
 • Mihnea Măruță reia mitul fals al avansului fetei în fața băiatului în Fata-mai-apoi-femeie. De ce e fals? Pentru că nu există vieți standard…ci fiecare se trezește spre viață…când vrea și când poate. Eu am văzut fete care nu s-au trezit nici la 70 de ani…după cum am văzut băieți care s-au trezit la 5. Și invers. Așa că trezirea ține de ce vrei să faci cu viața ta. Și de aceea avem gimnaste de aur la 13 ani, cântăreți la vioară la 5 ani, depanatori de computere la 10 ani…și scriitori de piese de teatru la 13. Te trezești când…simți că ai ceva unic de spus.
 • Monica Tripon (Făclia de Cluj): Despre a 55-a zi. „Proteste pe…trei voci, miercuri, 7 martie [2012], în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Vechilor protestatari, celor care seară de seară cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, li s-au adăugat miercuri manifestanţii (la fel de vechi) care se opun  proiectului Roşia Montană, dar şi cîţiva părinţi şi dascăli clujeni care au venit să protesteze împotriva clasei zero. Alături de aceştia s-au aflat şi deputaţii Mircia Giurgiu şi Horea Uioreanu. Circa 75-80 de oameni au scandat, pe rînd sau împreună, lozinci împotriva preşedintelui şi Guvernului, împotriva RMGC sau împotriva a ceea ce ei consideră a fi un experiment făcut de Ministerul Educaţiei pe copii”.
 • Idem: „Lozincile „Clasa zero, ni se pare./ E clasa conducătoare!”, „Nu clasa 0!” s-au amestecat, miercuri, la Cluj, cu lozinci ca: „Salvaţi, salvaţi, salvaţi Roşia Montană!”; „Cianură pentru dictatură!”; „Jos Băsescu!”; „Jos Guvernul SIE/ Făcut la beţie!”; „PDL în România/ Este furtul şi hoţia!”. Manifestanţii au venit cu pancarte împotriva RMGC, împotriva „copilăriei furate” şi împotriva Guvernului”.
 • „Vechii protestatari au scandat şi miercuri vechile lozinci, dar şi lozinci noi împotriva preşedintelui, Guvernului şi PDL. „Jos Băsescu!”; „Pleacă, Băsescu, pleacă, Băsescu/ Pleacă şi lasă-ne!”; „Băsescu Traian/ Primul huligan!”; „Ăsta nu e preşedinte/ Că de şapte ani ne minte!”; „Băse în celulă/ Udrea pe centură!” (cu varianta „Băse în celulă/ Eba pe centură!”); „Băsescule, ia-ţi mafia,/ Cară-te din România!”; „Toată lumea ştie/ Ne conduce SIE!”; „Jos guvernul SIE/ Făcut la beţie!”; „Jos guvernul securist/ Făcut de un utecist!”; „Ungureanu e ateu/ O să-l bată Dumnezeu!”; „Şi copiii şi nepoţii/ Vor plăti ce fură hoţii!”; „Voi ne furaţi/ Voi nu privatizaţi!”; „PDL în România/ Este furtul şi hoţia!” etc.”.
 • Lucian Negrea (Dece News): „Peste 3000 de mineri mărşăluiesc la această oră în Petroşani. Aceştia au avut îmbrânceli cu jandarmii în momentul în care au început să se deplaseze spre defileul Văii Jiului, drumul care duce spre Capitală. La toate mineriadele […] defileul Văii Jiului a fost un punct strategic pentru că este o zonă muntoasă extrem de îngustă în care autorităţile ar putea să îi oprească pe mineri”.
 • Pandora’s: Femeile vor protesta astăzi în Piața Universității pentru drepturile lor.
 • Critic Atac: „Femeile din România şi Bulgaria sunt, potrivit datelor unui studiu Eurostat, de două ori mai expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu media Uniunii Europene. Potrivit acestui studiu publicat în contextul marcării Zilei Femeii, riscul de sărăcie şi excluziune socială îi afectează în măsură aproape egală şi pe bărbaţii din cele două ţări. Astfel, datele arată că 42,1% dintre femei şi 40,8% dintre bărbaţii din România sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială. În Bulgaria, 43,3% dintre femei şi 39,8 % dintre bărbaţi sunt expuşi acestui risc”.
 • Cornel Nistorescu (Cotidianul): „Nu cred că în istoria lumii, în afara lui Caligula, cel care şi-a făcut calul senator, mai există un personaj politic care să fi batjocorit instituţia parlamentului mai abitir decât marinerul nostru. El este singurul din istorie care şi-a făcut campanie electorală pozându-se cu o mătură în braţe, mătura cu care urma să înlăture gunoiul din Legislativul României. Ei bine, în stilul său bine-cunoscut, după ce a scuipat pe oamenii şi activitatea instituţiei, acum, când pricepe sărăcia fundăturii în care ne-a adus pe toţi, începe să plângă de dorul Parlamentului”.
 • Idem: „Vă daţi seama că Traian Băsescu s-a dus expres în Parlament ca să ne anunţe o majorare de lefuri pentru care nu există bani. A vândut pielea ursului din pădurea lunilor mai-iunie, lăsându-l pe Ungureanu cu privirea gâdilând la Lună”.
 • Liliana Ruse (RTV.net): „Intregul discurs al presedintelui a aratat insa ca seful statului e in pana de idei si solutii. Basescu a mestecat, timp de o ora si jumatate, aceleasi teze pe care le sustine de doi ani, fara argumente sau puneri in context noi. Sa nu mai vorbim despre faptul ca unele dintre aceste proiecte – reorganizarea administrativa, modificarea Constitutiei – sunt utopice, pentru ca actuala putere nu mai are forta politica sau vointa sa le puna in aplicare. Suna bine, dar seamana a lupta cu morile de vint”.
 • Iulian Leca (Vox Publica): „In fond, teatrul jucat de Basescu in 2008 si 2009, pe seama majorarii salariilor profesorilor cu 50%, a venitului minim garantat si celorlalte “derapaje iresponsabile”, l-a ajutat sa devina presedinte a doua oara. Astazi nici macar nu mai e nevoie sa joace teatru. Isi permite luxul de a face jocurile murdare pe fata – pentru ca le face pentru cei care candideaza la alegeri si in contul carora se vor “intregi” majorarile salariale”.
 • Adrian Seceleanu (Ziarul Financiar): „Industria de cablu TV din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE 27) a înregistrat anul trecut creşteri pe toate segmentele de business, veniturile totale ale companiilor urcând cu 7%, la aproape 20 de miliarde de euro”.
 • Roxana Iordache: „Băsescu de fapt a dat verde pentru accentuarea mascaradei judiciare electorale. Şi pentru protejarea clientelei electorale. După care evident că îşi rezervă dreptul absolut de a sacrifica pe oricine pentru un anumit interes personal de moment. Ăsta e Băsescu. Şi aşa le trebuie celor care i se pun preş, după care sunt executaţi politic şi/sau judiciar”.
 • Idem: „Oricum, Băsescu a ratat o nouă ocazie de a tăcea. Nu vorbeşti de violenţă în familie când însăşi nevasta ta a declarat public că la ei se practică. Inclusiv între mamă şi fiică, fiică mică dat cu maică-sa de pereţi”.
 • 18. 35, Jurnalul Național, 8 martie 2012:

 • Victor Ciutacu (Jurnalul Național): „După lungi (de)zbateri şi reluări ale votului, CNA l-a amendat pe Mihai Gâdea (de fapt, postul, fiindcă radiodifuzorul plăteşte) cu 150.000 lei fiindcă l-a făcut dobitoc pe Lucian Duţă. OK, oamenii portocalii şi supăraţi n-au avut portocale şi nici voturile necesare să ne suspende emisia şi au apelat la amenda aproape maximă. Banii nu-s deloc puţini, dar, cu extrem de mici excepţii, membrii CNA habar n-au cum se produce un ban la privat, deci merge lejer la “fără număr””.
 • Sunt plus două grade la București. 19.00.
 • Ciprian Bâtea (Gazeta de Nord-Vest): „Jumătate din suprafeţele de apă din judeţul Satu Mare au secat. Mai exact, dacă în anul 1990 era înregistrată la nivelul judeţului Satu Mare o suprafaţă de 14.522 de hectare de apă, în anul 2010 mai există numai 7.733 de hectare. Ceea ce înseamnă o scădere alarmantă de 6.789 de hectare, fapt care ne plasează pe locul al III-lea la nivel naţional. În acest ritm, în următorii 20 de ani vom rămâne fără niciun hectar de apă de suprafaţă. Cea mai mare pierdere a resurselor de apă a avut loc în judeţul Tulcea. În 1990, Tulcea avea 366.458 de hectare acoperite de apă, iar în 2010, numărul acestora se redusese la 342.132 de hectare. Fenomenul este cu atât mai greu de crezut cu cât în judeţele limitrofe aceste suprafeţe au crescut. De exemplu, dacă în judeţul Bihor era înregistrată la nivelul anului 1990 o suprafaţă de 12.698 de hectare, în anul 2010 aceasta a crescut la 13.601 de hectare, adică o creştere de 903 hectare. De asemenea, dacă în 1990 era înregistrată la nivelul judeţului Sălaj o suprafaţă de 5.382 de hectare, în anul 2010 s-au înregistrat 6.547 de hectare, adică o creştere a acestor suprafeţe cu 1.165 de hectare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *