A 49-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 48 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi.

  • Tot Monica Tripon (Făclia de Cluj) ne relatează și despre a 48-a zi de proteste la Cluj-Napoca. „Protestatarii clujeni s-au întîlnit din nou, seara [29 februarie 2012], în Piaţa Unirii, chiar dacă unii dintre ei au participat, la prînz, şi la protestul sindicaliştilor împotriva noului Tratat Fiscal al UE. Circa 40-45 de oameni au scandat iarăşi împotriva preşedintelui Traian Băsescu, împotriva Guvernului, împotriva PDL şi împotriva FMI. „Favorizatul” lozincilor a fost, ca de obicei, preşedintele Traian Băsescu, urmat îndeaproape de Emil Boc („Emil Boc, nu uita/ În Cluj n-ai ce căuta!”; „Emil Boc face sluj/ Nu e bun primar de Cluj!”). S-a scandat şi miercuri: „Jos Băsescu!”; „Demisia! Demisia!”; „Băsescu, la puşcărie!”; „Băse în celulă,/ Udrea pe centură!”; „Marinare, nu uita/ Ţara nu-i şalupa ta!”; „Băsescule, nu rezişti/ Nici cu mii de securişti!”; „Mărţişor/ Fără dictator!”.
  • Idem: „Din nou s-a scandat împotriva „Guvernului SIE” şi, pentru prima oară, s-a scandat şi împotriva noului director al Serviciului de Informaţii Externe. Manifestanţii au scandat: „Jos Guvernul SIE/ Făcut la beţie”; „Jos Guvernul securist/ Făcut de un utecist!”; „Ungureanu e ateu/ O să-l bată Dumnezeu”, dar şi „Meleşcanu trădător/ Prin partide călător”. Şi pentru şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate protestatarii clujeni au avut un mesaj, aceştia urîndu-i: „Duţă, să dea Domnu’/ Să te taie Ciomu!”. „Ieşi afară/ Javră ordinară!”; „Băse, hai în Piaţă/ La whisky cu gheaţă!”; „PDL în România/ Este furtul şi hoţia!”; „PDL, UDMR/ Aceeaşi mizerie!”; „Jos ciuma portocalie!”; „Bani la sănătate,/ Nu la hoţi, palate!” – au fost alte cîteva lozinci scandate la Cluj, în cea de-a 48-a zi de proteste”.
  • Mircea Alexandru Platon: „Băsiştii reuşesc performanţa de a fi şi detractori ai „statului asistenţial”, şi bugetobezi, şi vocali partizani ai „statului minimal”, şi cumularzi. Înainte de apoteoza regimului Băsescu, erau doar „dilematici” salariaţi ai mogulilor. Pe banii statului însa, se pare că îsi permit să aibă „certitudini”. Cum ar fi cea referitoare la propria „valoare” (vorba maneliştilor). Şi „valoarea” cere „respect” (vorba mafioţilor). Pe care, când nu-l capătă pentru că nu-l merită, îl cer prin mardeiaşi de blog”.
  • Idem: „sunt ortodox creştin şi eretic politic. Nu fac din politică religie, şi nici din religie nu fac politică. Nu îmi aleg-schimb-negociez religia în funcţie de politică, ci îmi aleg politica, adică mă aşez în cetate, în funcţie de religie”.
  • Idem: „Relativismul axiologic nu e doar apanajul unei anumite stângi. Dreapta neoliberală e cel puţin la fel de agnostică. Diferenţa e că relativismul stângii e programatic – deci asumat şi, ca atare, obiectivat teoretic -, pe când relativismul dreptei neoliberal-neoconservatoare e cinic-comercialist – deci demn de dispreţ”.
  • Varujan Vosganian: „Tema lustraţiei, o temă dureroasă, a cărei tergiversare a aruncat o ambiguitate morală asupra tranziţiei şi a permis, după 1989, refacerea nestingherită a structurilor politice şi represive, şi-a găsit în actuala lege o rezolvare tardivă, parţială, părtinitoare şi, pe alocuri, ridicolă”.
  • Mărțișoare făcute în casă…marca Mihnea Măruță.
  • Gândul: „Ştefan Dumitrescu Călin […] la sfârşitul lunii ianuarie a trimis către Primăria Ploieşti o scrisoare prin care solicita adoptarea unei hotărâri de consiliu local prin care zona zero din centrul municipiului Ploieşti să fie declarată „zonă liberă”. „Am scris: «ciumpalacul Dumitrescu Călin Ştefan, CNP…, adresă… solicit» şi am spus acolo ce solicit. Astăzi am primit din partea Primăriei răspuns la solicitarea mea, răspuns adresat ciumpalacului Dumitrescu. Este un mişto ingrat, urât. Aşa ne consideră această putere, că suntem toţi nişte proşti„, a declarat destinatarul scrisorii pentru Mediafax”.
  • Mihai Petean (Cotidianul): „În România, statul ia măsuri nu pentru combaterea de dare/luare de şpagă ci pentru ascunderea şi muşamalizarea acesteia. În loc să prevină corupţia, instituţiile statului se asigură că aceasta nu va „ieşi” la suprafaţă”.
  • Jurnalul Național: „“N-avem mereu ce mânca. Uneori răbdăm o zi întreagă, poate chiar două. Pretenţii prea mari n-am. Au fost zile când m-am mulţumit doar cu o farfurie de paste. De regulă, dimineaţa îmi ajunge o cană cu ceai…dar mi-aş dori mult să mâncăm normal, nu numai paste…uite, aş vrea să mănânc gamberi şi calamari că arată foarte frumos în magazin. Îmi plac mult fructele, dar din alea nu am aproape deloc. Ciocolată? Mamma mia, de când nu am mai mâncat!”. Cine şi-ar fi închipuit toate astea despre micuţa vedetă Denisa Curtaşu, pianistă în Italia? În Florenţa o ştie lumea bine, căci cântă pe la tot felul de spectacole, ba chiar şi pe scena Filarmonicii. În România, însă, e aproape necunoscută, deşi a obţinut vreo 16 premii”.
  • Idem: „Era o mogâldeaţă de om când a sosit în Italia şi a “bătut” dintr-un foc zeci de italieni la Conservatorul din Florenţa, obţinând media 10. Pe atunci, ea avea 11 ani, ceilalţi candidaţi – 16, 17. Ea nu făcuse nici un pic de pregătire cu vreun profesor, nu-şi permisese acest lux; ei stătuseră în meditaţii şi pregătiri cu profesori reputaţi de dimineaţa până seara”.
  • Idem: „Astăzi, când urcă pe scenă în spectacolele oferite de românii din Italia, Denisa apasă clapele pianului cu dinţii strânşi de durere. Căci ea a crescut, iar pantofii i-au rămas prea mici. De un an de zile aşa se chinuie. I-ar plăcea o pereche nouă, dar îi e frică să-şi dorească. Ştie că n-are de unde: mama a părăsit-o, iar tatăl are handicap şi nu primeşte mai mult de 170 de euro pensie. Locuiesc într-o chiţimie de apartament cât o cutie de chibrituri, cu mătuşa şi cu bunica. Mai câştigă şi ele cam tot pe atât, dar tot nu-i suficient cât să aibă în fiecare zi o farfurie cu spaghete, măcar”.
  • Ioana Dodi (Jurnalul Național): „Nu trebuie să căutăm heruvimi care să lucreze în instituţiile statului, ci să reacţionăm ori de câte ori există derapaje de la contractul dintre stat şi cetăţeni, astfel încât toţi cei care ajung în funcţii publice să ştie că cetăţenii (datorită cărora şi pentru care sunt acolo) îi vor destitui dacă nu respectă regulile democratice, dacă nu îşi îndeplinesc atribuţiile, dacă îşi depăşesc competenţele, dacă au un discurs şi un comportament corupt, discriminatoriu, rasist şi misogin. Astfel, se vor gândi de două ori înainte să acţioneze. Au început deja, de vreo lună şi ceva!”.
  • Crișan Andreescu (Dece News): „Arhiepiscopia Bucureștilor demarează implementarea unui program strategic de incluziune socială aferent perioadei 2012 – 2015. Programele sociale care vor fi demarate vor deservi persoanele aflate în dificultate. […] Varietatea și numǎrul serviciilor sociale ale Arhiepiscopiei vor fi dezvoltate ca răspuns la nevoile sociale încă nesatisfăcute prin cel puțin 3 noi servicii specializate între 2013-2014 (pentru copii, persoane cu adicții și persoane cu dizabilități). Ȋn acest sens, se va realiza o evaluare sistematică a nevoilor privind înființarea de centre sociale la nivelul a 50 de parohii în 2012 (8% din parohii). Ȋn prezent, Arhiepiscopia are 6 așezǎminte sociale și desfǎșoarǎ 6 programe precum programul de ajutor alimentar “Sf. Mina”, „Hranǎ la domiciliu”, Programul „Vasiliada” etc.”.
  • Jurnalul Național, 18. 36, cameră web:

  • E plus un grad la București. 18. 42.
  • Jurnalul Național: „rata şomajului [în UE] a fost, în ianuarie 2012, de 10,7% – ceea ce înseamnă că 16,9 milioane de muncitori din zona euro nu au un loc de muncă. În Spania, rata şomajului este de 23,3% – cu două procente peste cea din decembrie!-, iar în Austria doar 4%”.

  • Gheorghe Voicu (Jurnalul Național): „Mişcarea Populară reprezintă falimentul unui mod de a face po­li­tică, întortocheat şi lipsit de substanţă, un subterfugiu prin care se încearcă păcălirea alegătorilor”.
  • Gândul: „Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că legea lustraţiei este o temă pe care societatea românească a ratat-o, iar PDL încearcă să devină “campion” al unei cauze pe care nu a susţinut-o niciodată. „PD încearcă să se facă campionul unor cauze care nu i-au aparţinut niciodată. Nici azi, în al 12-lea ceas, nu poate duce la capăt ce a mai rămas dintr-un asemenea proiect de lege şi, personalizând, intuitu personae, au grijă să scoată Comitetul Central al UTC sau persoanele asimilabile fostului corp diplomatic al României lui Ceauşescu din această lege„, a spus Antonescu”.
  • Gabriel Razi (Jurnalul Financiar): „preţul unui hectar de ogor românesc costă între 1.000 şi 4.000 de euro, în timp ce în Olanda, Spania sau Danemarca preţurile sunt şi de 20 de ori mai mari”. Însă în România s-a vândut hectarul de pământ și până în 1000 de lei…
  • Digi 24 HD a început să emită de astăzi la nivel online.
  • Crin Antonescu: a fost în Germania…discuții ante-electorale. Antena 3. 22. 18/„corupție ca acum în România n-a fost niciodată”. 22. 20/înainte de Germania a fost în Anglia/occidentalii nu cunosc situația reală din România…pentru că actuala Putere a manipulat imaginea noastră/actualul premier continuă mentalitatea premierului antecedent/propaganda vorbește despre lucruri care nu au nimic de-a face cu realitatea…pe când jurnalismul e un subiectivism bazat pe realitate/
  • Idem: s-au spus multe minciuni despre vizita mea în Germania/ minciunile mă afectează…pentru că se minte despre mine în fiecare zi/am fost filmat din garaj…și vecinii mei au fost anchetați cu privire la mine/ eu nu am mașină ci soția mea/ apartament cu 4 camere/
  • Idem: tensiunile în USL „sunt nimic” pe lângă determinarea de a scăpa de actuala Putere/„sunt un om radical dar nu extremist”/ pentru noi actuala Putere e un dușman și nu un adversar politic/ ne vom lupta cu ei, în mod politic, precum cu niște dușmani/mă interesează din ce bani sunt plătiți jurnaliștii care sprijină Puterea. 23. 14./

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *