A 60-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 59 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi.

 • Adrian Năstase: „Cei aflati astazi la guvernare refuza pur si simplu sa inteleaga ca mult trambitata reforma a statului nu se poate realiza in absenta schimbarii sociale, si ca aceasta din urma nu este posibila fara investitii majore in doua domenii-cheie: educatia si sanatatea. Statul este doar o institutie sociala. Transformarea sa, indiferent de ce intelege fiecare prin asta, se produce de jos in sus, de la societate. Cei care decid astazi, pentru si in numele romanilor, au grave probleme in a intelege societatea, mecanismele sociale, democratia, rolul guvernarii si relatia dintre conducatori si poporul suveran. Aceasta este de fapt cauza dezastrului in care se afla Romania in acest moment”.
 • NewsAr citat de Arad Info: despre protestul de ieri, 11 martie 2012, de la Arad. „Protestatarii arădeni au găsit o altă modalitate de a-şi face publice nemulţumirile, după ce accesul pe platoul din faţa Palatului Administrativ le-a fost interzis pe motiv că acolo se desfăşoară activităţi sportive. Aceştia s-au plimbat, duminică, pe traseul Teatru – Podgoria, cu două „celule” de carton, în care s-au aflat doi protestatari care-i imitau pe Gheorghe Falcă şi pe Traian Băsescu. Manifestanţii au botezat procesiunea „O zi cu primarul”, după modelul acţiunii care se desfăşoară la Primăria Municipiului Arad, în cadrul căreia trei arădeni îşi petrec o zi cu primarul Gheorghe Falcă”.
 • Starea Națiunii: „Pe “celula” lui Traian Băsescu era lipită o fotografie cu acesta, dar şi diverse mesaje, precum: “Băsescu: iunie 2012 – plus 25 la sută, martie 2013 – minus 40 la sută”, “Nu avem folos de ţară cât Băsescu e afară, când va fi la mititica, EBA-şi ţuguie buzica”, “Cu Băsescu-n puşcărie, ţara-i toată o veselie”. Şi pe “celula” din carton a primarului Falcă era fotografia edilului şef al oraşului, sub care scria “Finul” şi “Am falimentat Aradul“.
 • Iulian Leca (Vox Publica): „Ce soarta nenorocita trebuie sa aiba presedintele! Sa te spurce toate zoaiele clasei politice si nu numai, de dimineata pana seara, zi de zi, si tu sa rezisti eroic! Cu lacrimi in ochi, sa continui calvarul zilnic doar din dragoste pentru neam si tara. Pentru poporul ala despre care mai si stii ca e lenes, format (in mare) din tampiti (scosi pe banda rulanta de scoli) si, intr-o poportie covarsitoare, ascultatori de manele. Sa-i spui Regelui slugă, dar sa fii tinut la putere de toate scursurile politicii. Sa trimiti profesorii sa isi mai ia un job, in timp ce toti reevaluatii tai primesc contracte grase cu statul. Sa nu faci o drama ca iti pleaca medicii din tara, dar sa faci o tragedie ca un post de televiziune te critica! Abia asta e o umilire demna de dispret”.
 • Idem: „Vorbind serios despre umilire si umilinte, un singur lucru ar trebui spus si comentat – nimeni nu l-a umilit mai mult pe Traian Basescu decat a facut-o el insusi. Si nimeni nu i-a umilit pe romani mai mult decat au facut-o ei insisi. Pentru ca, in general, nu ne putem umili decat singuri”.
 • Victor Ciutacu (Jurnalul Național): „Cel mai uninominal dintre toţi aleşii patriei ne-a reformat (aproape tot) statul, noi am făcut-o cu forţa pe mezină-sa europarlamentar şi tot ne-am aruncat la vânzări anterioare în numele fie-sii a mare. El ne-a promis că o să trăim bine şi ne-a asigurat de asta, noi chiar nu vrem. El s-a împrumutat cu zeci de miliarde de euro pentru noi şi ne aduce scutul antirachetă la Deveselu, noi îl obligăm să locuiască într-o hardughie pe malul lacului şi să meargă ba cu un hârb de 150.000 de euro, ba cu o sărăcie de elicopter. El a condamnat în Parlament comunismul şi securitatea, noi nu vrem să-i găsim dosarul de urmărit, insinuăm cu iresponsabilitate că l-a trimis Elena Ceauşescu la Anvers şi am pus un activist utecist premier. El ne-a căutat la fiecare trei luni în Piaţa Universităţii, noi i-am dat ţeapă şi nu ne-am dus. El e cu democraţia, noi punem demnitari de la serviciile secrete. El vrea să fie de-al nostru, noi îl înconjurăm cu dispozitive de ofiţeri de pază. El i-a eliberat din captivitate pe ziariştii români din Irak, noi l-am scos pe Omar Hayssam din ţară. El i-a alergat până la epuizare pe nenorociţii ăia de băieţi deştepţi ai energiei, noi l-am silit pe frate-său să facă afaceri cu ei. El se înjură cu olandezii că bagă droguri şi curve în Europa, noi vrem să le dăm banii pentru intervenţiile medicale de urgenţă ca să intrăm în Schengen. El a mizat mereu pe criteriul „competenţă şi integritate”, noi i-am pus în funcţii pe Sorin Blejnar, Lucian Duţă, Ioan Nelu Botiş, Monica Ridzi şi Ionel Manţog. El s-a luat de piept cu Vladimir Putin şi cu mogulii care intenţionau să fure Poşta şi Sarea, noi l-am făcut centurist, găozar, ţigan împuţit şi tonomat”.
 • Au fost comemorați la Madrid cei 16 români care au murit în atentatul terorist din data de 11 martie 2004.
 • Arhidiac. Ioan I. Ică jr (Agora creștină): Ortodoxia „are multe de oferit şi de arătat, şi de îndrumat tinerilor noştri. Mă gândesc la amploarea, avântul şi prezenţa tinerilor imediat după Revoluţie în Biserici, pentru că acolo se exprimau şi se simţeau ei înşişi. Astăzi există o oarecare derută în sânul adolescenţilor. Este acum o provocare la adresa Bisericii, prin preoţii săi, prin studenţii la Teologie, prin profesorii de Religie, care caută forme noi de a se apropia de sufletul generaţiei de azi, supusă unor ispite mult mai complexe şi mai rafinate decât erau în alte vremuri. Dar Biserica nu trebuie să intre în panică, că nu are de ce. Are mesajul Învierii, al predicii Domnului nostru Iisus Hristos, al libertăţii şi iertării, iar frumuseţea lui duhovnicească se adresează tuturor. Astfel că Ortodoxia este şi veche, este şi tânără, şi a tradiţiei, şi a viitorului eshatologic, şi are şi va putea să găsească şi calea spre noua generaţie, care nu este poate chiar atât de pierdută cum spun unii”.
 • Despre GDSiștii cu sinecuri…și despre cei ținuți în umbră. Crișan Andreescu, Dece News.

 • Iulian Comănescu: „Presa tipărită e un cimitir, iar internetul are destule probleme. Există, totuşi, câteva site-uri de ştiri care mai produc câte ceva original şi relevant, chiar dacă altora le flutură vântul prin cap, iar blogurile sunt specializate în umori de diferite culori şi consistenţe. Să zicem că online-ul e cel mai puţin prost dintre canalele media din România”.
 • Viorel Dădulescu (Făclia de Cluj): „Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, majoritatea alimentelor s-au scumpit în februarie: cartofii cu 5,72 %, fructele proaspete cu 4,76 %, citricele şi alte fructe meridionale cu 4,47%, laptele de vacă cu 1,66%, brânza cu 0,55%, fasolea boabe cu 0,55 %, peştele şi conservele din peşte cu 0,21 %, carnea de bovine cu 0,21%, mălaiul cu 0,19%, preparatele din carne cu 0,19 %, cacao şi cafeaua cu 0,16%, făina cu 0,10 % şi lista ar putea continua. Singurul produs alimentar care s-a ieftinit în februarie este mierea de albine, al cărei preţ a scăzut cu 0,23%. Pe ansamblu, în februarie, preţurile produselor alimentare au crescut cu 1,21 %, comparativ cu luna precedentă”.
 • Cristian Tudor Popescu (Gândul): „Preşedintele s-a porcăit doar cu politicienii şi cu jurnaliştii care nu-l suportă în aceeaşi măsură în care el nu-i suportă pe ei. „Strategia capului în gură”, ar trebui intitulată gândirea d-lui preşedinte în materie de comunicare. Şi acum, d-sa vine ca o ciută neprihănită şi îşi plânge sufletul rănit de umilinţe. Chiar şi dacă nu te bufneşte hăhăitul, tot trebuie să constaţi că, din nou, T. Băsescu nu ştie că e preşedinte.
 • Idem: „”Există o limită” spune d-sa, cu privire la capacitatea de a înghiţi ofense. Greşit. Când eşti şeful statului, ales de popor, nu există nicio limită, suporţi orice, întrucât, în orice situaţie, interesul naţional e mai presus decât onoarea personală. Sau, limita e demisia. Dar dl Băsescu doreşte doar să se victimizeze, nu să şi demisioneze, nepierzând prilejul să-l mai jignească o dată pe regele Mihai – „un preşedinte nu abdică„. Să înţelegem din asta că preşedintele Băsescu are nevoie de o ţeavă de pistol în faţa ochilor şi de nişte puşti pe la fereşti?”.
 • Crin Antonescu (Gândul): „Este jenant ca preşedintele să se ocupe cu alcătuirea guvernelor. Nu e treaba lui! Nu e treaba preşedintelui să stea pe la uşi pe la PSD, pe la PNL…” și să dorească fuziuni cu PDL.
 • Jurnalul Național, 17. 42, cameră web:

 • Sunt + 7 grade Celsius la București. 17. 46.
 • Petre Roman (Jurnalul Național): „Sacrificiul tinerilor din ul­ti­mii ani, care au intrat pe piaţa muncii cu pregătire slabă şi la discreţia angajatorilor nu a fost suficient. Cu toată umilinţa şi degradarea umană la care au fost supuşi politica a decis [ca] „lu­cru­ri­le să rămână cum au fost„. Schimbarea este prevăzută totdeauna în viitor, niciodată în prezent. Ce ne mai rămâne? O credinţă a noastră mai puternică decât toată necredinţa lor”.
 • Casa memorială Ionel Teodoreanu a fost demolată în 2010. „Acum, terenul pe care s-a aflat locuinţa scriitorului a devenit ghena boschetarilor aciuaţi în clădirile părăsite din împrejurimi”. Articol de Cristinel C. Popa pentru Jurnalul Național.
 • Alexandru Vișan (Cotidianul): „Aproximativ 300 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş cărora li s-au alăturat și alte persoane protestează, luni după-amiază [12 martie 2012], în Piaţa Teatrului din municipiu, unde scandează „Nu distrugeţi UMF”, urmând să pornească într-un marş către sediul universităţii. Manifestanţii au pancarte pe care scrie „Nu separării etnice”, „Respectaţi legea”, „Nu suntem troc politic”, „Nu ne vindeţi”, „Vrem autonomie universitară„, „Şantajul e ilegal” şi „Baba, nu strica treaba„.
 • Idem: „Manifestanţii scandează „Respectaţi autonomia universitară”, „Vrem autonomie universitară”, „Uniţi suntem mai buni„, „Nu suntem troc politic„, „Nu ne vindeţi”, „Nu distrugeţi UMF”, „Vrem să învăţăm, nu să protestăm„”.

 • Sergiu Andon: Românii sub Traian Băsescu nu sunt numai umiliți…ci mai mult decât atât: sunt obidiți. 20. 50. Antena 3.
 • Relu Fenechiu: PDL „a ridicat mita la rang de artă”. 21. 17. Antena 3.
 • News Timișoara: „Filiala surzilor Timiş a ieşit, luni [12 martie 2012] după-masa în stradă, susţinuţi de sute de persoane cu deficienţe pentru a solicita [demisia] celor doi salariaţi auzitori de la Consiliul Naţional al Asociaţiei, Costin Tufan şi Lidia Argatu. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi încălcat statutul Asociaţiei Surzilor, întrucât nu le-au trimis salariile pentru munca depusă în cadrul Asociaţiei. Cei trei salariaţi nu şi-au primit banii de la începutul anului şi fac muncă voluntară pentru a-şi ajuta semenii. Filiala Timişoara are în evidenţă 350 de membri şi se ocupă şi de alţi zeci surzi din judeţul Caraş-Severin. „Aceştia asigură translator pentru persoanele cu deficienţe, le caută joburi şi le oferă consultanţă, chiar şi în ceea ce priveşte problemele personale”, a declarat Vero Carol, preşedinte al Filialei Timişoara”.
 • Monica Tripon (Făclia de Cluj): „În acelaşi ton, [astăzi, 12 martie 2012, în Cluj-Napoca] cei circa 35-40 de manifestanţi au scandat: „Jos Băsescu!”; „Ieşi afară/ Javră ordinară”; „Demisia! Demisia!”; „Traian Băsescu/ Mai rău ca Ceauşescu”; „Băsescu egal/ Bercea Mondial”; „Băsescu Traian/ Primul huligan”; „Băsescu stăpîneşte,/ Mafia înfloreşte!”; „Te-am ales pentru popor/ Şi-ai ajuns un trădător”; „Nu vă fie frică,/ Şi Băsescu pică!”; „Marinare, nu uita/ Ţara nu-i şalupa ta!”; „Ţara nu e nava ta,/ Las-o şi n-o scufunda!”; „Băsescu, dorim/ Să te umilim”; „Băsescu umilit/ Dacă-n scaun e lipit!”, dar şi  „Noi te pedepsim,/ Nu te umilim!””.
 • Idem: „Din nou, manifestanţii din Piaţa Unirii i-au adus aminte fostului premier Emil Boc că nu-l doresc la Cluj, scandînd: „Emil Boc, nu uita/ În Cluj n-ai ce căuta!”; „Emil Boc face sluj/ Nu e bun primar de Cluj!”; „Emil Boc, du-te-acasă/ Şi apucă-te de coasă!” etc. Au fost reluate şi luni deja vechile lozinci la adresa premierului şi Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu: „Toată lumea ştie/ Ne conduce SIE!”; „Jos Guvernul securist/ Condus de un utecist!”; „Jos Guvernul SIE/ Făcut la beţie!”; „Ungureanu, nu uita/ Nici Ardealul nu te vrea!”. De asemeni, s-a scandat iarăşi împotriva PDL (pe care manifestanţii l-au trimis în Ungaria) şi împotriva UDMR: „PDL, nu uita/ Gherla este casa ta!”; „PDL în România /Este furtul şi hoţia”; „PDL, UDMR/ Aceeaşi mizerie!”; „UDMR/ Pupă-n c… guvernele!”; „Locul vostru/ E lîngă Apostu!” ş.a.”.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *