A 62-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 61 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi, a 60-a zi, a 61-a zi.

  • Cristian Tudor Popescu (Gândul): linia în limba maghiară de la UMF Târgu Mureș va duce „la crearea în România a unui circuit etnic închis în materie de sănătate şi boală, viaţă şi moarte. Şi asta pe banii statului român”. Acceptarea acestui moft UDMRist de către PDL este „o nouă umilire a românilor în propria lor ţară”.
  • Convivialitatea nesinceră a premierului Ungureanu din interviul de aseară, cu Mihai Gâdea…laudele sale excesive la adresa lui Victor Ponta…alte astfel de artificii de imagine…reprezintă doar încercarea Puterii de a rămâne în funcțieSărăcirea României și, implicit, nervozitatea ei continuă…Iar pe noi ne interesează cum trăiesc românii…și mai puțin demagogia politicianistă.
  • Adrian Năstase: „Actuala putere încearcă să vândă un fals discurs ideologic. În spatele lui, se ascund interese private pecuniare. Cazul neregulilor privind despăgubirile pentru proprietățile confiscate  este doar unul dintre exemple. Acelaşi sentiment de alienare îl regăsim şi în relaţia dintre oameni. Societatea a devenit mult prea violentă, iar sentimentul de nesiguranţă s-a acutizat.  Societatea românească pare că şi-a pierdut busola. În acest moment plutim în derivă, iar apele nu sunt deloc limpezi. Tot mai mulţi români – aproape 9 milioane conform Eurostat –  trăiesc de pe o zi pe alta. Societatea românească – în întregul său – trăieşte de pe o zi pe alta, hrănindu-se din scandaluri, oferite continuu de actuala putere”.
  • Cristian Preda: „Atâta vreme cât USL va îmbrățișa ideea că politica trebuie făcută în conferințe de presă și în studiouri tv, nu în Parlament, credibilitatea politică a acestei alianțe e zero”. Sondajele sunt de altă părere: spre zero tinde Puterea!…Nu politicienii între ei își stabilesc valoarea…ci electoratul. Politicienii trebuie să dovedească faptul că pot să facă ceva…pentru cei care i-au ales.
  • Iulian Leca (Vox Publica): „MRU a demonstrat ca pus fata in fata cu un reprezentant al Puterii, postul Antena 3 ramane mut si da in balbaiala. E usor sa injuri in lipsa, dar cand trebuie sa combati cu argumente, rational si cu dovezi, uite ca faci figura tampa. Si cam atat despre rostul vizitei la A3 si dorinta de dialog a premierului si cu cealalta parte a clasei politice. Lui Ungureanu nu i-a fost greu sa-l hipnotizeze pe Gadea. Daca managerul – realizator ar fi fost mai bine pregatit, ar fi avut verb, ceva cultura si un dram de inspiratie, l-ar fi putut contra pe fostul sef SIE. Macar o data, de dragul onoarei. Desi reconfortant pe alocuri, spectacolul a fost trist si jenant”.
  • Idem: „modul in care istoricul i-a administrat lectia e la fel de gaunos. Memorabila e faza in care istoricul nu vedea nicio legatura de cauzalitate intre…absolut nimic. Care revolte, ce demisie, de unde numirea mea, ce legatura am eu cu lumea asta in general? Efectul mimarii acestei tabula rasa asupra lui Gadea a fost coplesitor”.
  • Idem: „schimbarea de discurs [a premierului] se dovedeste a fi o simpla pastisa a supremului reevaluator al politicii romanesti. O replica nereusita, insotita de un rictus afisat cu mult prea mult tupeu din prima”.
  • George Lăcătuș: „Senzatia asta am avut-o aseara, cand am urmarit interviul de la A3: ca elevul Mihai Gadea a fost scos la tabla de catre profesorul MRU. Discutia despre logica, silogism, salutar, genitiv, pluralul cuvantului Iasi e elocventa. S-a vazut clar ca Gadea a fost prins in off-side si ca se chinuia din rasputeri sa para inteligent. Una peste alta, intrebarile lui Gadea mi s-au parut fade”.
  • Claudiu Crăciun (Vox Publica): „Piaţa Universităţii e o stare de spirit, e o atitudine, e o energie. Nu poţi să o pui la masă. Nu poţi să o curtezi, nu poţi să o intimidezi. O respecţi sau nu. În acest caz, guvernul, preşedintele Traian Băsescu, premierul Mihai Răzvan Ungureanu nu o fac. Nu mă voi duce. Nu o voi onora. Nu îmi doresc să merg la Palatul Victoria pentru că ar înseamna să-l recunosc. Cum putem dialoga când în fiecare zi ni se pune pumnul în gură, când suntem întâmpinaţi cu cinism şi cu persiflare? Cum se poate dialoga când nemulţumirile principale ale oamenilor din stradă se lovesc de hotărârea premierului şi a preşedintelui de a continua politici dezastruoase pentru societate şi de a întâmpina manifestările cetăţeneşti cu instrumente represive? Noi dialogăm în fiecare zi prin gesturi, prin acţiuni. La fel o fac şi guvernanţii prin intimidare, abuz şi teamă faţă de cetăţeni!”.
  • Idem (Jurnalul Național): „Revendicarea principală, şi anume demisia lui Traian Băsescu, nu s-a îndeplinit. Pe lângă aceasta, s-au dezvoltat în aceste luni, prin proteste, gesturi, comunicare şi solidaritate, idei care privesc felul în care societatea şi politica sunt organizate. Băsescu şi acum M.R. Ungu­reanu sunt vârfurile de lance ale unui sistem corupt, a cărui putere se bazează în primul rând pe apatia cetăţenilor, dar şi pe capturarea instituţiilor statului de către grupuri private, fie că discutăm despre reţele clientelare de partid sau de reţele de afaceri. Cetăţenii s-au îndepărtat de politică şi permit astfel gestionarea acesteia nu în interes public, ci în interes privat. Piaţa Universităţii, mai presus de orice, îşi propune să micşoreze această distanţă şi să implice cetăţenii în viaţa socială şi politică”.
  • Idem: „Politicienii ne ignoră acum. Suntem incomozi pentru toţi. «Cium­pa­la­cii» este o denumire autoironică. În spatele numelui ştim bine cine sun­tem. Mulţi oameni oneşti, mulţi edu­caţi. Toţi însă au obosit să aştepte şi acţionează direct. Prin protest. Dacă vii în orice seară la Universitate, găseşti oameni cu mai multe diplome, masterale şi doctorale decât în Guvernul României. Nu este o lipsă de modestie, ci o constatare sociologică”.
  • Idem: „Jandarmeria este o instituţie represivă care opreşte prin violenţă exercitarea liberă a drepturilor constituţionale. Ro­mâ­nia este o societate guvernată prin frică şi intimidare. Dar nu o vom lăsa aşa”.
  • Idem: „Vrem schimbare profundă în Ro­mânia. Transparenţă şi participare la toate nivelurile. Limitarea con­cen­tră­rii puterii la nivel central şi local. Partide numeroase şi credibile care să poată obţină susţinerea cetăţenilor. ONG-uri, sindicate şi patronate deschise şi performante. O societate eliberată de corupţie şi teamă, în care avansezi pe baza meritului şi nu cu ajutorul familiilor şi patronilor/sponsorilor. O societate optimistă, inovatoare şi raţională. Una a solidarităţii, cooperării şi educaţiei, responsabilă în relaţia cu mediul înconjurător. Acestea sunt aşteptările mele. Nu ştiu dacă şi ale Pieţei. Dar în multe ocazii am rezonat cu colegii de protest pentru idei asemănătoare”.
  • Victor Ciutacu îl apară în stil băsist pe Mihai Gâdea în articolul de față, adică apelând la truisme și sofisme…în loc să admită, ca și în cazul lui Ponta, că acesta a fost excedatde situație sau, mai pe scurt, s-a fâstâcit în mod inexplicabil…Că nu s-a comportat coerent cu formatul vehemenței de până acum. Dacă Ungureanu era laureat de Nobel sau la bilanțul a 60 de ani de carieră academică…interviul era punere în relief a intervievatului. Aseară, premierul a fost doar urmașul și continuatorul lui Emil Boc…și nu „o persoană agreabilă”. A fost cel pe care alaltăieri, acum 10 zile, acum 30 de zile…a fost și este nociv, împreună cu tot sistemul din spatele lui, pentru România. Ratingul „mare” se datorează…doar „așteptărilor foarte mari”…Și dacă Antena 3 o tot dă cu morții de la coafor și poșetele lui Udrea…dar nu transmite și nu scrie pe bloguri despre protestatari, despre realele probleme ale României…poate să îl aibă și mic…sau foarte mic…ca ratingul lui T. Băsescu.
  • În 3 luni de proteste…pastorul baptist nu a avut deloc sânge românesc prin vene, nu i-a palpitat inima pentru popor…dar a auzit că e rost de cancan…și și-a făcut timp de-o remarcă…în timp ce soția-i e la spital…Cum s-o numi caracterul la baptiști…de seamănă atât de mult cu zeama de varză împuțită?
  • Jurnalul Național, 17. 29, cameră web:

  • Sunt + 12 grade Celsius la București.
  • Val Vâlcu: „Îmi pare rău că n-am rezistat la toată Sinteza Zilei, să-l ascult pe MRU, dar mi se pare prea plictisitor ca să mă uit la o reluare. Om fi vreo doi-trei care îi putem spune domnului profesor: ”Vă rugăm să ne scuzați, adormim când divagați!””.
  • Împreună cu Crin Antonescu…Mihai Gâdea și-a regăsit glasul.
  • Crin Antonescu: am parte și de câte trei editoriale în Evenimentul zilei…dar care nu mă flatează. 21. 53/ mulți ziariști fac propagandă astăzi…și nu scriu despre ce se petrece în România/ e nefiresc, neobișnuit și fără precedent ca un om de la un serviciu secret să fi devenit premier. 22. 03/ premierul de acum nu are reprezentativitate democratică/ pentru cine însă lucrează prim-ministrul și pe cine reprezintă? / trebuie judecați cei care nu au redat banii oamenilor înapoi/ impozitul forfetar a fost „un criminal în serie”, care a ucis peste 200.000 de firme. 22. 23/ luni, pe 19 martie 2012, vom prezenta candidații noștri la alegerile locale/ coaliția la Putere e șantajată de o parte din ea, pe față: de UDMR/ nu sunt și nici n-am fost „un naționalist agresiv”…dar nu accept să se pună în discuție unitatea și limba țării/

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *