A 63-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 62 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi, a 60-a zi, a 61-a zi, a 62-a zi.

 • Adriana Săftoiu (Vox Publica): „Sentimentul pe care îl am, după dialogul dintre Mihai Răzvan Ungureanu și Mihai Gâdea, e că primul a vrut să ne dovedească care îi sunt limitele lingvistice și chiar de logică ale celui de al doilea, adică MRU s-a dat mare, cum se spune în popor. E adevărat, a avut și contextul. Și, cu toate acestea, consider că e o miză destul de nepotrivită din partea unui prim-ministru care, cu toată bunăvoința arătată, s-a înfășurat, timp de aproape două ore, într-o argumentație sofistică, inaugurând noul limbaj de lemn. Desigur, diferit de cel al președintelui Ion Iliescu, care a devenit mult mai expresiv după ce a scăpat de greutatea funcției”.
 • Idem: „Un prim-ministru are rolul să comunice, mai ales când se expune public, despre atribuțiile lui și despre cum le onorează. Despre aceste lucruri nu am auzit mai nimic aseară, decât meșteșugite vorbe care au hipnotizat un public pe bună dreptate obosit de gălăgia grobiană caracteristică politicii și media. Dl Ungureanu nu poate fi bănuit de așa ceva, ci cel mult de un mișto elevat. Și, cu toate astea, e mult prea puțin”.
 • Ce spun tinerii care protestează în Piața Universității:
 • „”Dialogul” a început cu dube şi bastoane pe spate; un semn de reparaţie ar fi demiterea imediată a conducerii Jandarmeriei şi modificarea legilor care facilitează abuzul împotriva exercitării drepturilor (Legea 4, Legea 10 şi Legea 60)”.
 • „”Dialogul” trebuie purtat cu un premier ilegitim; conducător de serviciu secret, devenit direct premier, fapt fără precedent în politica europeană postbelică; un dialog îl legi­timează; Dacă anunţă că după alegerile din toamnă se retrage, ar fi un semn de normalitate; s-ar putea retrage şi mai rapid, dacă va gestiona defectuos alegerile locale”.
 • Crin Antonescu: „Mă trezesc devreme pentru că, înainte de toate, mă ocup de educaţia unui copil încă mic care are şcoală de dimineaţă. Mă trezesc devreme pentru că e un timp, cel al dimineţii, mai puţin poluat de televizor, de telefoane, de breaking-news”.
 • Starea Națiunii: „Aproximativ 30 de persoane au participat, miercuri, [14 martie 2012], la Arad, la „Marșul Deșteptării“ și au purtat cu ei ceasuri deșteptătoare, care au sunat pe parcursul deplasării lor prin oraș. Protestatarii au spus că prin această acțiune doresc ca arădenii să se trezească din „nepăsare“ și să ia atitudine față de „jaful local și național“. Acțiunea a fost organizată de membrii Asociației „Arad – kilometrul 0“, formată din cei care protestează în centrul orașului, începând cu data de 14 ianuarie [2012]”.
 • Idem:„„Marșul Deșteptării“ a început din fața Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ și a continuat prin centrul orașului, spre zona Podgoria. Aproape toți participanții la marș au avut cu ei câte un ceas deșteptător, de diferite forme și dimensiuni. În timpul deplasării prin centrul oraşului, ceasurile au fost puse puse să sune, în timp ce manifestanţii scandau „Vrem trezirea naţiunii!“, „Arădeni, deştepta-ţi-vă!“ sau „A sosit ora deșteptării“”.

 • Alexandru Vișan (Cotidianul): „Câteva zeci de persoane au protestat joi [15 martie 2012] în faţa sediului central al PDL unde au cerut demisia Guvernului şi a lui Traian Băsescu. Protestatarii au scandat „La Palatul Modrogan cântă cucuveaua, Băsescu şi ai lui şi-au găsit beleaua” și „PDL, PDL, la Jilava locu-ţi e„. Oamenii au fost flancaţi de jandarmi. Protestatarii au fluturat steaguri cu România, iar unii dintre aceştia şi-au scris pe tricouri litere din Constituţie care, spun ei, au fost încălcate de regimul lui Traian Băsescu”.
 • Idem: „Oamenii au cerut ca vinovaţii pentru situaţia dezastruoasă din România să plătească, iar „trădătorii şi vânzătorii de ţară să plece„. „Vrem demisia preşedintelui Traian Băsescu, demisia Guvernului şi alegeri anticipate. Vrem ca acest regim să cadă, iar vinovaţii să plătească. România trebuie să redevină a românilor”, au spus protestatarii. Manifestanţii din faţa sediului PDL s-au autointitulat „ciumpalaci din Piaţa Universităţii”. Pe lângă revendicările politice, aceştia au cerut şi politici de sănătate şi educaţie spunând că „PDL nu a creat nimic””.

 • Lucian Gheorghiu (Cotidianul): „Un protest al unor activişti ecologişti, desfăşurat paşnic pe trotuarul din faţa Ministerului Mediului, a fost anihilat în forţă de către jandarmi [în această după amiază]. Deşi protestatarii – în număr foarte mic – nu tulburau ordinea publică, au fost brutalizaţi de jandarmi. Aceştia pur şi simplu i-au târât pe jos până la dube şi i-au aruncat brutal în autovehicule. Contactat de Antena3, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că jandarmii i-au ridicat pe manifestanţi conform prevederilor Legii 550/2004”.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *