A 70-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 69 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi, a 60-a zi, a 61-a zi, a 62-a zi, a 63-a zi, a 64-a zi, a 65-a zi, a 66-a zi, a 67-a zi, a 68-a zi, a 69-a zi.

  • Astăzi se așteaptă proteste la Bârlad împotriva exploatării gazelor de șist: „„Nu suntem de acord cu folosirea fracturării hidraulice în România. (…) Consumul uriaş de apă, degradarea terenului, precum şi injectarea în sol şi în pânza freatică a unor amestecuri ce includ sute de substanţe toxice sunt doar câteva dintre neajunsurile acestor tehnici de exploatare, suficiente, totuşi, pentru a le exclude din orice scenariu energetic viitor. Considerăm că folosirea fracturării hidraulice trebuie interzisă complet în România, neexistând modalităţi de eliminare a riscurilor de mediu asociate acesteia”, a declarat pentru Jurnalul Naţional Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii la Greanpeace România”.
  • Idem: „Există foarte multe accidente pe care organizaţiile de mediu le citează în privinţa riscurilor. În 2007, un puţ din Ohio insuficient izolat a permis gazului să iasă la suprafaţă, cauzând o explozie în subsolul unei gospodării, arată GreenPeace. În 2009, în Pennsylvania, în urma operaţiunilor de foraj a fost contaminată pânza freatică. Gazul a migrat câteva mii de metri de la zona de exploatare, afectând alimentarea cu apă pe o zonă de 9 kilometri pătraţi. În plus, fracţionarea a mai cauzat cutremure în zona Blackpool din Marea Britanie. De asemenea, un studiu din decembrie 2011 al Environmental Protection Agency (EPA), agenţia americană pentru protecţia mediului a confirmat că metoda fracţionării este responsabilă pentru poluarea apei potabile în statul american Wyoming. De asemenea, un studiu realizat de Universitatea Cornell a evidenţiat că fracţionarea hidraulică poate duce la degajarea mai multor gaze cu efect de seră chiar decât exploatarea cărbunelui. Un studiu făcut public acum două zile arată că exploatarea gazelor de şist poate provoca probleme de sănătate populaţiei care locuieşte lângă exploatări. Cercetătorii de la Colorado School of Public Health au descoperit benzen, un element cancerigen, la 800 de metri distanţă de puţurile de forare”.
  • Cristian Tudor Popescu spune că opoziția a renunțat temporar la greva parlamentară ca să i se poată ridica imunitatea deputatului Mihail Boldea, iar acesta…a fost lăsat să fugă din țară. „Întrebare: ce se vede acum pe obrazul României? O pată sau o gaură?”
  • Emil Boc și…energia.
  • Cotidianul vorbește de burse ICR pentru antiromâni: „filiala ICR din Republica Moldova a decis sponsorizarea cu o sumă importantă a unuia dintre profesorii care au votat pentru eliminarea materiei “Istoria Romanilor” din instituţiile de învăţământ preuniversitar de peste Prut, informează Romanian Global News. Este vorba de profesorul Igor Caşu, cel pe care mulţi intelectuali români de la Chişnău l-au poreclit “mancurtul educat”, un adversar declarat al ideii că basarabenii sunt şi ei tot români”.
  • Crin Antonescu: „„De şapte – opt ani, Traian Băsescu are în mână toate pârghiile justiţiei din această ţară. (…) De şapte – opt ani de zile, aceşti oameni, începând cu Adrian Năstase care este şef de promoţie al acestor anchetaţi, şi până la cei care au avut sau au vreun dosar deschis au stat la dispoziţia justiţiei. Din ţară fug numai PD-iştii, după cum vedeţi. Nicolescu (n.r. Constantin) este la Argeş, alţi oameni din PSD că mai mult acolo sunt, din PNL nu prea ştiu, sunt aici. (…) Noi nu putem să tăiem cariera politică a unor oameni care sunt performanţi pentru că pe o listă a cuiva ei au apărut„, a răspuns Antonescu, miercuri seară, la TVR Info, întrebat de ce USL susţine candidaţi care au probleme cu justiţia”.
  • Ciprian Domnișoru (Vox Publica): „Ce fac  în schimb intelectualii de dreapta? Se apără unii pe alții încercând să îşi explice de ce sunt fluierați Patapievici sau Pora, adoptă stilul băşcălios al preşedintelui în propagandă preelectorală, ignoră derapajele antidemocratice şi proiectele controversate de la Roşia Montană şi Bârlad (gaze de şist-Chevron), proiectează imaginea corupției numai în ograda opoziției sau în companiile de stat, niciodată în mediul privat, susțin cu argumente ilare reaganiste business-urile de privatizare pe ultima sută de metri ale PD-L, ignoră creşterea alarmantă a gradului de îndatorare sub conducerea PD-L intoxicând populația despre cum va risipi stânga banii,  folosesc mişto-urile intime din Dilema de altădată în elitisme în care îşi arată disprețul pentru oamenii de rând”.
  • Georgiana Stavarache (Money): „Așa explică Mihail Neamțu decizia de a renunța la viața de intelectual pentru activismul politic. Și avea în față o poziție de invidiat. „Am renunțat la joburi de 2.000 de euro ca să vin la Noua Republică“, spune el. „Aveam un grant al Academiei Române care îmi asigura un post căldicel, cu șofer, casă de la RA‑APPS. Mai aveam un post de director științific la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului prin care puteam călători oricând la orice hotel de patru stele din Europa. Mi‑am depus demisia de la stat pentru că simțeam că stagnez, că nu mă dezvolt, că sunt închistat. Și asta încă din august anul trecut, înainte să apară Noua Republică“, spune el. A păstrat în schimb jobul de profesor universitar care îi aduce în prezent un venit de circa 2.500 de lei pe lună”. A renunțat pentru că era prea capabil sau pentru că nu îi place studiul?
  • Jurnalul Național, 17. 18, cameră web:

5 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *