A 72-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 71 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi, a 60-a zi, a 61-a zi, a 62-a zi, a 63-a zi, a 64-a zi, a 65-a zi, a 66-a zi, a 67-a zi, a 68-a zi, a 69-a zi, a 70-a zi, a 71-a zi.

  • Adrian Năstase: „Lupta cu coruptia nu vizeaza – cum s-ar putea crede, in mod gresit – fapte de coruptie. Nu. Este identificat, mai intai, “faptuitorul”, care are diferite nume de cod (“crocodil”, “rechin”, “peste mare”). Eventual, se stabileste si numarul lor. Dupa aceea, incepe lupta. Principiul este acelasi cu cel de la vanatoarea de vrajitoare. Se intampla, uneori, ca cei vizati sa fie adversari politici. Este vorba, desigur, de coincidente”.
  • Cristian Preda: „N-am pretins niciodată că am intrat în PDL pentru a-mi expune în vitrina mediatico-politică doctoratul obținut în Franța. Nu am cerut în niciun moment să mi se spună în spațiul public profesor. Nu am vrut vreo demnitate pentru că aș fi scris cărți. Nu am susținut vreodată că experiența academică trebuie descrisă în opoziție cu vreo altă experiență profesională. N-am pretins că intelectualii au mai multe drepturi în cetate. Nu am afirmat în vreun context sau altul că blogul e altceva decât un instrument de comunicare și că spațiul deliberării publice sau al mobilizării trebuie să dispară pentru că puterea trebuie cedată blogerilor”.
  • Idem: „Democrația nu e însă anarhia opiniei. Nu e răspândirea cu generozitate a tuturor ideilor năstrușnice. Deliberarea publică nu e același lucru cu mondenitatea kitsch. În numele democrației, prostia trebuie vânată, nu încurajată”.
  • Dani Rockhoff (Hot News): „Pe langa sechestrare, satisfacerea zilnica a zecilor de clienti, cu pretentii care de care mai desucheate, fetele sunt batute, drogate, vandute ca vitele. Sunt trimise pe strada cu boli sau cu burta la gura. Indiferent de anotimp. Unora li se scot dintii, pentru a practica mai bine sexul oral. Altele sunt arse cu tigarile sau devin tinta de tir. Li se da foc sau sunt omorate si ciopartite in bucati. Nu le mai cauta nimeni, de plans nici atat. Saracie, credulitate, nevoia unei afectiuni refuzate in propria familie. Sunt cateva dintre motivele pentru care minorele cad in ghearele retelelor de proxeneti”.
  • Idem: „Cartea “Zu verkaufen: Mariana, 15 Jahre” (n.a. “De vanzare: Mariana, 15 ani”) a aparut in Germania, la finele anului trecut. Cu subtitlul “Lupta mea impotriva traficului de fete”, editia in limba germana a aparut la editura Bastei-Lübbe in noiembrie 2011 si reprezinta traducerea variantei initiale din limba franceza, aparute tot anul trecut, la Editions XO din Paris. Varianta romaneasca a aparut in noiembrie 2011 la editura RAO”.
  • Idem: Autoarea cărții este românca Iana Matei. „Cartea Ianei Matei nu este un roman de fictiune. Intamplarile sunt reale, iar aceasta realitate cutremura. Tinere, adolescente sau chiar copile de 12-13 ani sunt vandute sau exploatate de familie sau de iubitii lor. De multe ori, o prietena mai isteata sau alte persoane apropiate le atrag in cursa, promitandu-le o munca peste hotare si bani. Chiar daca nu toate sunt in intregime „nevinovate”, la infernul de umilinta si teroare la care va fi ulterior supusa, nu se gandeste niciuna”.
  • Idem: „Conform unui studiu facut de ONG-ul TAMTEP si citat de autoare, Romania ar fi cap de afis intre tarile care furnizeaza prostituate in tarile europene, depasind chiar si Rusia. Din experientele personale ale Ianei Matei, in cadrul proiectelor sale sociale, „80% dintre traficantii romani de oameni sunt de etnie roma„. E un fapt constatat de autoare pe fapte si nu o consideratie de ordin discriminator, dupa cum precizeaza aceasta”.
  • Atunci țiganii sunt discriminați de români sau românii sunt discriminați de țigani și de unguri? Sau ne discriminăm reciproc…într-o veselie? Pentru că unul e limbajul de sus, standard, al politicienilor și al intelectualilor…și alt lucru se petrece în relațiile între etnii din România și de oriunde.
  • Cu referire la statistica de deasupra: de ce țiganii nu își scot fetele la produs…și le fac carne de tun numai pe românce? Nu din invidia și ura pe cele mai frumoase și mai descurcărețe femei…în comparație cu ale lor?
  • Sau de ce caută străinii…românce pentru căsătorie…dacă conaționalele lor ar fi niște femei a-ntâia? Sau de ce vor copii pentru adopție…dacă ar considera că copiii din neamul lor sunt mult mai viabili decât cei ai noștri?
  • La fel: de ce vor străinii să facă agricultură pe pământ românesc, și cumpără terenuri cu sutele de hectare, dacă pământul românesc nu e de nicio doftă?
  • De ce s-a dorit distrugerea sistemului de învățământ românesc…dacă nu pentru a rezulta niște tineri din ce în ce mai puțin pregătiți din punct de vedere științific și tehnologic?
  • De ce mâncare proastă, sănătate șubredă, poluare cât cuprinde și resurse naturale vândute la străini…dacă se vrea binele românilor?
  • Privim întotdeauna în altă parte, ne uităm la sclipiciul diverselor evenimente minore sau contrafăcute…în loc să ne concentrăm pe lucrurile care ne dor, pe lucrurile care ne schimbă viitorul în mod negativ.
  • La București erau + 20 de grade Celsius la ora 12. 04.
  • Crin Antonescu: „Ce trebuie să reţinem este că pediştii au început să fugă în Congo”.
  • Eugen Simion (Agerpres): „Eminescu este un mare poet în ţara lui Caragiale şi că Ion Luca Caragiale este un mare comic în ţara lui Eminescu. Şi, până la un punct, este şi adevărat. Pentru că unul merge spre profunzime, să spunem spre metafizica spiritului românesc, celălalt merge spre manifestările lumeşti, umoristice, ironice, pe scurt profunzimile comicului pe care românii îl au şi îl cultivă”.
  • Idem: „’râsu-plânsu’ vine din zeflemea, numai că Nichita i-a adăugat dimensiunea tragicului. Trebuie să facem o deosebire. Nici mie nu-mi place zeflemeaua. Sarcasmul acesta popular, jos nu-mi place şi la intelectuali chiar este modul care mă deranjează cel mai tare – de a lua totul în râs sau în băşcălie, cum se spune cu o vorbă târgovească. Nu, zeflemeaua de pe stradă, zeflemeaua lui Mitică nu-mi place, dar ironia cu care este judecată zeflemeaua aceasta îi aparţine lui Caragiale şi este remarcabilă. Eu nu consider că ironia împiedică calea spiritului nostru spre metafizică, ci doar îl purifică puţin, îl pregăteşte, ca să întâmpine, mai curat şi mai profund, metafizica”.
  • Idem: „Oricum, îl merităm. Eu aş spune că ne merită şi el pe noi, pentru că s-a lăsat inspirat. Caragiale este un mare scriitor – asta este prima propoziţie pe care trebuie să o spunem şi una dintre inteligenţele cele mai acute ale lumii româneşti. Opera lui nu s-a învechit, aici Lovinescu s-a înşelat. Este de mirare. Am încercat să-mi explic cum de un mare critic şi un om atât de onest ca Eugen Lovinescu a putut să spună că, schimbându-se societatea, va pierde din importanţă literară I. L. Caragiale pentru că se schimbă sensibilitatea. Este una din erorile cele mai mari pe care le-a putut să le facă un critic. Explicaţia că Lovinescu era liberal, un spirit sincronic, credea în filosofia formelor şi în succesul formelor fără fond, iar Caragiale era un anti-liberal, şi-a bătut joc de liberali, nu este una profundă. Pentru că ideologia nu poate determina valoarea unei opere literare. Pentru mine, oricum, ca un admirator al lui Lovinescu, rămâne un subiect de reflecţie. N-am o explicaţie, pentru ce a putut să facă el o judecată atât de nedreaptă despre Caragiale”.
  • Jurnalul Național, cameră web, 18. 05:

  • Cristian Burcioiu (Libertatea): „Toţi peştii sunt femei, ţigănci, iar prostituatele lor nu au mai mult de 22 de ani. Au întinerit echipa ca să poată concura cu bulgăroaicele, cu polonezele şi, mai ales, cu braziliencele şi columbiencele care sunt cel mai bine cotate. De când proxenetele conduc afacerea, curvele nu mai sunt bătute şi torturate. De aceea, în doi ani, prostituatele românce s-au înmulţit, au sufocat străzile din Catania şi au devenit o problemă. Sunt peste 150, fără să le mai socotim pe cele din apartamente. Stau în Taormina sau în Messina şi vin aici cu maşinile. Se schimbă la margine de drum şi ies la treabă…Cele mai multe sunt rude între ele. Cumnate, surori…Suntem pe cale să le prindem şi pe proxenetele lor pentru că avem informatoare românce printre ele care vor lucra sub protecţie până cade proxeneta”, completează mareşalul Ignazio Paradiso, şi el carabinier al Poliţiei judiciare din Catania”.
  • Info Brăila: „La nivel national, in ultima perioada, fenomenul de incendiere a vegetatiei uscate, de miristi, inclusiv cu afectarea fondului silvic s-a amplificat alarmant, inregistrandu-se un numar de 1456 arderi necontrolate, astfel: 95 in data de 16.03, 405 in data de 17.03, 527 in data de 18.03 si 415 in data de 19.03.2012”.
  • Cristina Beligăr (City News): „Peste 500 de clujeni au participat astăzi [24 martie 2012] în centrul oraşului Cluj-Napoca la un marş pentru viaţă, acţiune care şi-a propus să descurajeze practica avorturilor. Evenimentul care se desfăşoară anual în jurul datei de 25 martie de sărbătoarea „Bunei Vestiri” este organizat de asociaţii ale societății civile în colaborare cu instituţii şi comunităţi religioase”.
  • Mircea Dogaru (Corect News): „Astazi, „oferta” in trei puncte a presedintelui Basescu este simpla, limpede si periculoasa: 1) autism total la revendicarile populatiei saracite si umilite, ale societatii civile si ale opozitiei politice; 2) un regim paranoic, cu forte de represiune masive in strada, si 3) o guvernare paramilitara, inspirata din regulamentul si tehnicile operative ale serviciilor militarizate secrete, cu un general la Aparare si ministri-mercenari noi si mai vechi, toti inregimentati in baza unor raporturi strict clientelare. Iata deci ca, uneori, propria istorie recenta ne avertizeaza, din vreme…”.
  • Mihnea Măruță: „Românii şi maghiarii din Cluj trăiesc împreună, dar separat. Acesta e adevărul “interetnic”. Prieteniile se leagă preponderent în funcţie de limba maternă, iar sărbătorile sunt fie roş-galben-albastre, fie roş-alb-verzi”.

4 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *