A 78-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 77 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi, a 60-a zi, a 61-a zi, a 62-a zi, a 63-a zi, a 64-a zi, a 65-a zi, a 66-a zi, a 67-a zi, a 68-a zi, a 69-a zi, a 70-a zi, a 71-a zi, a 72-a zi, a 73-a zi, a 74-a zi, a 75-a zi, a 76-a zi, a 77-a zi.

  • Vali Blănaru (Jurnalul Național): astăzi, vineri, 30 martie 2012, vor fi proteste în București, Cluj, Constanța împotriva explorării gazelor de șist.

  • Sunt +12 grade Celsius la București. 11. 01.
  • Marcel Bărbătei (Cotidianul): „Devalizarea resurselor vitale româneşti a atins apogeul. Cedarea la preţ de nimic a rezervelor de cupru  şi a unei companii aflate pe profit nu mai lasă loc unor interpretări, ci dovedeşte în mod clar procesul de subminare a  economiei naţionale.  […] Zăcământul  aflat în subsolul de la Roşia Poieni conţine peste 1 miliard de tone de minereu. La un randament de extracţie de 80%, ar fi aproape 3 milioane de tone de cupru, care la această oră se vinde cu 8500 de dolari tona.  Adăugând  aproape o tonă de aur şi 10 de argint, se poate spune că statul a dat cadou 25 de miliarde de euro, bani care ar fi scos România şi românii din datorii.  Investiţia totală ar fi costat doar cât spoturile de promovare difuzate aiurea de către Ministerul Turismului”.
  • Agerpres: „Producţia de cereale pentru boabe a crescut în 2011 datorită creşterii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar), la grâu cu 37,1%, orz şi orzoaică cu 23,5%, ovăz cu 21%, iar la porumb boabe s-a înregistrat un plus de 3,6%. Potrivit datelor INS, producţia de grâu în 2011 a fost de 7,103 milioane tone faţă de 5,812 milioane tone în 2010, cea de orz şi orzoaică de 1,355 milioane tone (1,311 milioane tone în 2010), iar producţia de ovăz a depăşit anul trecut 376.000 tone faţă de 304.000 tone în anul precedent”.
  • Idem: „Suprafaţa totală cultivată cu cereale pentru boabe a fost de 5,243 milioane hectare în 2011, faţă de 5,041 milioane hectare în 2010. Grâul a ocupat o suprafaţă de 1,928 milioane hectare anul trecut, în scădere faţă de cele 2,162 milioane ha cultivate în 2010, iar suprafaţa cultivată cu porumb a fost de 2,613 milioane hectare, cu 515.000 ha mai mult decât în 2010 (2,098 milioane hectare)”.
  • Flavius Rotariu (Aradon): Pe 27 martie 2012, la Reșița, „un grup de 50 de angajaţi ai Hidroelectrica din Caransebeş au manifestat […] în Centrul Civic al Reşiţei împotriva listării pachetului majoritar al societăţii la bursă, acțiune care ar putea avea repercusiuni în ceea ce priveşte sistemul energetic şi resursele umane”.
  • Idem: Preşedintele Sindicatului Liber Sincron Caransebeş, Nicolae Aurariu, a declarat: „Acum, aproximativ 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea, din care 10% vor fi listate la bursă în curând iar apoi va fi cedat pachetul majoritar, iar statul va pierde controlul şi asupra Hidroelectricii. Până la angajaţi, repercusiunile sunt asupra ţării, nimeni nu se gândeşte că vindem toate resursele, este afectată siguranţa sistemului hidroenergetic. Pe privatul care vine îl interesează să scoată profit, nu să dea de lucru la oameni sau să amenajeze cursuri de râuri. În plus nu există siguranţa locului de muncă pentru salariaţi, aşa cum s-a observat la alte companii privatizate similar. Dorim mijlocirea unui dialog”.

  • Hunedoara online: protestatarii din fața Casei de Cultură din Deva nu mai sunt lăsați să protesteze de către Primărie, după aproape 80 de zile de protest, din cauză unui șantier de reamenajare a zonei deschis de curând. Sunt rugați să își găsească altă locație pentru protest.
  • Mariana Iancu (Adevărul): Ieri, 29 martie 2012, la Constanța s-au reluat protestele anti-prezidențiale. „Ei mărşăluiesc din autoturisme. La mică distanţă de ei se află jandarmii, care veghează ca protestele să nu degenereze. Protestatarii au pancarte pe care este scris: „Nici cu mii de securişti/ Băsescu nu rezişti“ şi alte sloganuri îndreptate împotriva guvernării”.
  • Șerban Tomșa: „Anumite categorii sociale se uzează grotesc. Bărbaţii ajung nişte babe bârfitoare, orăcăitoare şi invidioase. Ceva de nesuportat”.
  • Idem: „În faţa mea un băiat s-a lins, ceasuri în şir, cu o fată. Nu voi înţelege în ruptul capului cum pot unii să facă un gest atât de intim în văzul tuturor!”.
  • Val Vâlcu (Dece News): „Cea mai recentă [țeapă], dar nu și ultima, i-a fost înfiptă [lui Traian Băsescu] de Piedone. Atras pe orbita  lui Băsescu, datorită doctrinei democrate, naționaliste și anti-corupție (DNA), primarul de la sectorul 4 l-a făcut să creadă până la ora 11.30 că va candida sub steagul Puterii. La 12, l-a lăsat cu ochii în soare”.
  • Crișan Andreescu (Dece News): „Romeo Rădulescu, primarul din Râmnicu Vâlcea, s-a hotărât să demisioneze din PDL și va trece la PNL”.
  • Alina Olteanu (Corect News): „Din lista finantarilor private ale PDL, publicata joi in Monitorul Oficial, reiese ca printre cei mai generosi donatori ai formatiunii conduse de Emil Boc s-au numarat in 2011 Elena Udrea, Theodor Stolojan si Monica Macovei, precum si fiul lui Silviu Prigoana, Honorius. Dintre persoanele fizice, cea mai mare donatie a venit insa din partea lui Remus Stepanescu, vicepresedinte al Organizatiei Oamenilor de Afaceri a PDL Bucuresti si fost director al unei divizii din cadrul companiei Luxten, unde a lucrat si Elena Basescu”.
  • Idem: „PDL a avut, in 2011, venituri totale de aproape 13 milioane de lei, din care 5,29 milioane din cotizatii, 5,18 milioane din donatii si aproximativ 285.000 lei din alte venituri, reiese din lista publicata aseara in Monitorul Oficial si citata de Realitatea.Net. Potrivit Cotidianul, sumele obtinute de PDL sunt de departe cele mai mari, ele intrecand tot ce au adunat in 2011, PSD si PNL la un loc. Printre persoanele fizice care au facut donatii a caror valoare cumulata depaseste suma de 6.700 lei, cele mai cunoscute sunt Elena Udrea, cu 60.000 de lei donati partidului, eurodeputatul Theodor Stolojan, cu 48.000 lei, eurodeputatul Monica Macovei, cu 10.500 lei si Honorius Prigoana, cu 16.500 lei Eurodeputatul Petru Luhan a contribuit si el cu 48.000 lei, suma reprezentand cumulate donatii si contributii platite”.
  • Idem: „Cea cea mai important suma donata PDL – 100.000 de lei – a venit insa de la un vicepresedinte al Organizatiei Oamenilor de Afaceri a PDL Bucuresti: Stepanescu Remus Gheorghe. Pana in 2010, acesta a fost directorul unei divizii din cadrul companiei Luxten, o companie unde a lucrat pe un salariu de 800 de euro (la jumatate de norma) si Elena Basescu, fiica presedintelui Romaniei, aminteste Cotidianul. Doina Gabriela, un alt membru al familei Stepanescu, a donat PDL suma de 27.500 lei”.
  • Varujan Vosganian: „Cum ar zice Topârceanu: Sorin Frunzăverde “vrea să divorţeze/ Lung prilej de vorbe şi de ipoteze”. Anul Caragiale se sărbătoreşte la modul sublim. Sorin Frunzăverde  era prim-vicepreşedinte al PDL. Dat mereu ca exemplu de câte ori reprezentanţii acestui partid voiau să-şi aureoleze mitul invincibilităţii. N-am auzit pe vreunul dintre ei să spună o vorbă nelalocul ei despre acest membru pedelist cu nume de baladă. Apoi, brusc, Frunzăverde a devenit tot ce e mai rău pe lume: trădător, lăsător la greu, lipsit de caracter, mafiot vânat de DNA. Faptul că tocmai oameni precum Emil Boc acuză trădarea şi urăsc pe trădători e de-a dreptul grotesc, dacă ne gândim că PD-L, prin alăturarea literei „L” şi-a pus trădarea chiar în titlu şi că toată guvernarea lor s-a ţinut numai datorită trădărilor de tot felul. Dar, probabil că trădarea e o mărime vectorială, nu contează numai mărimea ei, ci şi direcţia. Trădarea de la ei la noi e bună, e semn de caracter, înseamnă să te ajute la greu feţe de gospodari cinstiţi. Trădarea dinspre noi spre ei e lipsă de caracter, abandon de responsabilitate şi mafiotlâc peste putinţă”.
  • Daniel Ionașcu (Jurnalul Național), scria astăzi, 30 martie 2012, la ora 18. 57: „Peste 150 de protestatari s-au strâns la Piaţa Universităţii, într-o mişcare împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Protestatarii strigă „România, trezeşte-te!” şi au afişat bannere pe care scria „Nu am fost întrebaţi dacă vrem să fim intoxicaţi” sau „Atenţie FMI-Banca Mondială-UE, acordurile sunt nule fără aprobarea cetăţenilor prin referendum sau Parlament„. Oamenii au scandat şi împotriva preşedintelui Băsescu, căruia i-au cerut demisia, şi a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, pe care l-au catalogat „securist”. Printre protestatari se afla si prinţesa Briana Caradjea. Oamenii au anunțat acum că vor să se deplaseze către Ministerul Mediului”.

  • Se pare că astăzi s-a putut…ca jurnaliștii să meargă, în număr mare, la protestul din Piața Universității. Însă dacă ieri funcționa camera web care filma Fântâna de la Universitate…astăzi „a încetat să existe” și asta…după ce de 4-5 zile e moartă…cea care filma vizavi: adică protestul din fața Teatrului Național.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *