Eroare de logică

E adevărat că Dumnezeu a ales pe cele slabe și proaste, ca să rușineze pe cei ce se credeau înțelepți, bogați, puternici, curați, cu demnitate, etc. A se vedea I Cor. 1, 26-29.

Acest lucru nu înseamnă, însă, că creștinii ortodocși trebuie să-și propună, ca ideal, să rămână proști (frust spus), pentru ca…să îi aleagă Dumnezeu.

E o jignire adusă lui Dumnezeu, să consideri că trebuie să Îi aduci lucruri proaste, și, cu atât mai mult, oameni neinstruiți, necultivați, ignoranți.

Se amintește, de asemenea, adesea, că tocmai cărturarii și fariseii, adică cei instruiți și educați, S-au lepădat de Hristos și L-au răstignit. Și că L-au primit și au crezut în El vameșii, desfrânatele, leproșii, cerșetorii și tâlharii.

Sau că mulți dintre eretici au fost mari erudiți, filosofi, cărturari…

Unii dintre ai noștri găsesc în aceste mărturii dovezi ale faptului că…nu e bine să fii intelectual. Că mintea multă se face prilej pentru alunecare.

Însă au alunecat deja. Chiar prin acest raționament.

Pentru că nici mintea și nici mintea multă nu sunt în ele însele motive pentru cădere.

Cine crede astfel este apolinarist (Apolinarie e un eretic din secolul IV, condamnat la Sinodul II ecumenic, care promova credința că Hristos nu a avut suflet rațional, considerând că mintea umană este rea).

Arie, Apolinarie, Origen sau Iulian nu au căzut din cauza multei cunoașteri, a filosofiei sau a erudiției lor, ci din cauza multei…autosuficiențe și închipuiri de sine născute de ei înșiși în ei înșiși, pe baza acestei erudiții.

Nici cărturarii nu L-au răstignit pe Hristos pentru că erau…cărturari, ci pentru că n-au vrut să-și piardă demnitățile și poziția socială.

Nici cunoașterea Legii nu i-a făcut pe farisei ucigași…ci tocmai cunoașterea îi acuză…

Mai pe scurt, multa cunoaștere nu e deloc o pledoarie pentru o coloană vertebrală curbată și nici pentru luciferism intelectual.

La fel de bine, foarte mulți dintre Sfinții din calendar au fost intelectuali redutabili, mari oameni de cultură.

Dacă Dumnezeu a păzit, în vremuri inimaginabil de grele, pe românii iliterați și în ițari, în credința lor curată, nu a fost pentru…ițarii albi și ia înflorată…și nici pentru că ar fi bine să nu știi să citești…ci pentru că erau condiții cumplite și oamenii nu puteau face mai mult decât făceau.

Dar Sfinții Părinți n-au fost niște iliterați sau semidocți în cămașă de in…ori care să se fi dus la Sinoadele ecumenice cântând sfântă tinerețe legionară.

Unii dintre ortodocși au auzit foarte des că, pentru a nu păcătui, e mai bine să te ferești de prilejurile/ motivele păcătuirii. Ceea ce e foarte bine.

Dar au ajuns să confunde bordelul cu teologia și cultura.

Pentru că, dacă e bine să întorci ochii când vezi bordelul sau femeia ispititoare (respectiv bărbatul ispititor), nu e la fel de bine să îți propui să nu pui mâna pe nicio carte…decât cele ușurele…ca nu cumva să cazi în mândrie.

Dacă aluneci…trebuie să-ți aduci aminte și să îți repeți…că nu e vina cărții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *