A 104-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 103 zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi< /a>, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi, a 60-a zi, a 61-a zi, a 62-a zi, a 63-a zi, a 64-a zi, a 65-a zi, a 66-a zi, a 67-a zi, a 68-a zi, a 69-a zi, a 70-a zi, a 71-a zi, a 72-a zi, a 73-a zi, a 74-a zi, a 75-a zi, a 76-a zi, a 77-a zi, a 78-a zi, a 79-a zi, a 80-a zi, a 81-a zi, a 82-a zi, a 83-a zi, a 84-a zi, a 85-a zi, a 86-a zi, a 87-a zi, a 88-a zi, a 89-a zi, a 90-a zi, a 91-a zi, a 92-a, a 93-a, a 94-a zi, a 95-a zi, a 96-a zi, a 97-a zi, a 98-a zi, a 99-a zi, a 100-a zi, a 101-a zi, a 102-a zi, a 103-a zi.

 • Adrian Năstase (Jurnalul Național): „În eventualitatea în care moţiunea de cenzură e votată, preluarea guvernării „provizorii” de către USL pare singura soluţie viabilă şi responsabilă, chiar dacă ea nu se încadrează în proiectul strategic anunţat iniţial de alianţa”.
 • Idem: „În primul rând, e evident pentru toată lumea că majoritatea guvernamentală oficială nu mai există şi nu mai funcţionează. Drept consecinţă, nu mai sunt votate legi sau trec legi prin Parlament la întâmplare, în procedura de aprobare tacită. Practic, chiar şi gestionarea problemelor curente a devenit imposibilă iar haosul se instaurează tot mai mult în societate. Ceea ce se întâmplă zilele acestea cu pensionarii e numai un exemplu. În condiţiile în care liantul principal al acestei majorităţi, PDL, se descompune pe zi ce trece, aceste fenomene se vor amplifica”.
 • Idem: „În al doilea rând, e nevoie de un nou guvern care să oprească mai ales politicile iresponsabile de scoatere la mezat a resurselor ţării, operaţiunile de „prăduire” realizate de clientela actualei puteri. Evident, un guvern USL nu ar avea, până la alegeri, mandatul politic necesar pentru a pune în aplicare un program amplu de guvernare. Dar stabilizarea problemelor socio-economice şi oprirea jafurilor „de final de mandat” sunt posibile şi imperios necesare”.
 • Alina Gorghiu: „În toate reglementările existente (cu excepţia legii referendumului) este pusă pe picior de egalitate – în ce priveşte pericolul social – fapta celui care promite, oferă, dă bani, bunuri şi alte foloase în scop electoral, şi fapta alegatorului care primeşte aceste foloase, actele normative stabilind o pedeapsă unică pentru ambele fapte”.
 • Idem: „În noul Cod penal, infracţiunea de corupere a alegătorilor are următorul conţinutul legal redat de art. 386: (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice”.
 • Jurnalul Național: „Preşedintele Traian Băsescu i-a spus preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, că mandatul său de şef al statului poate fi mai scurt, pentru că în România „preşedintele poate fi suspendat” ”.
 • Idem: „Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că l-a informat despre intenţia părţii române privind revenirea, de la mijlocul anului, la nivelul salariilor de dinaintea reducerii cu 25%, pentru stimularea consumului”.
 • Idem: „Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat astăzi, la Palatul Parlamentului, că are emoţii în legătură cu felul în care va pune în aplicare hotărârea Curţii Constituţionale prin care unii dintre pensionari trebuie să primească înapoi de la stat nişte sume de bani, dar şi pentru felul în care va putea să reîntregească salariile bugetarilor.
 • Cotidianul scrie despre „jalnica operă a cărturarului MRU”, desființând „legenda cărturarului M. R. Ungureanu”. Autorul articolului, Ion Spânu, conchide: „Înainte ca fătucile şi politicienii să-l gratuleze pe Mihai Răzvan Ungureanu cu epitetul „cărturar”, ar fi bine să-i citească mai întâi „opera”, care nici nu este aşa de vastă. Cărturari au fost Eminescu, Iorga, Blaga, Noica. Pentru Ungureanu trebuie găsit alt termen”.
 • Declarațiile președintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, în Parlamentul României.
 • Cristian Preda: „Așteptam ca Victor Ponta să deplângă declarația deputatului Solomon care-l amenința acum două zile pe MRU că va avea soarta lui Aldo Moro. În locul unui asemenea gest, Victor Ponta a declarat astăzi despre guvernanți: “nici dacă-i împuști nu-i suficient”. E cazul ca acest gen de declarații să înceteze! Este inacceptabil ca în confruntarea democratică să fie introduse amenințarea cu moartea și recursul la violență”.
 • Adrian Năstase: „Intr-un moment neinspirat, Adrian Solomon, membru in grupul parlamentar al PSD, a facut o declaratie, pe care, dupa ce am citit-o, nu ma sfiesc sa o consider iresponsabila. Sper ca nu a realizat implicatiile ei. Trimiterea la “soarta lui Aldo Moro” pentru premierul Ungureanu, in eventualitatea unei vizite la Barlad, daca nu s-ar opri la primarie,  este inacceptabila sub toate aspectele. Cred ca ar trebui sa recunoasca acest lucru public si sa prezinte scuze pentru o declaratie nepotrivita”.
 • Idem: „Pe de alta parte, am vazut felul in care, reprezentantii UNPR, in mare masura fosti “camarazi” ai mei in batalia electorala din 2004, cu Traian Basescu,   au reactionat – virulent – la aceasta declaratie nefericita a lui Adrian Solomon. Nu am citit insa, de-a lungul acestor ani, niciun cuvant, sau o declaratie, din partea lor in legatura cu o operatiune care chiar se intampla in Romania de aproape opt ani – linsajul politic realizat de procurori ai DNA in conexiune cu actuala putere, la adresa mea,  acuzatii privitoare la finantarea campaniei electorale din 2004 (la care au participat) si multe alte abuzuri si acuzatii care aveau ca obiectiv final ”decesul” meu politic, nu prin actiuni teroriste, ci prin santaje asupra martorilor, fabricarea de probe, abuzuri de tot felul.
 • Idem „S-a referit vreunul dintre ei, public, la aceste acuzatii mincinoase ce aveau si au si o finalitate politica? Unii dintre ei au studii juridice. Li se pare normal ca intr-un dosar cu  aproximativ 40000 de pagini, cu aproape 1000 de martori in prima instanta, sa se mute termenul initial din 21 mai in 23 aprilie, lasand 4-5 zile pentru angajarea aparatorilor si formularea motivelor de recurs? Li se pare normal ca al doilea termen sa fie fixat pentru 2 mai, permitand consultarea dosarelor la grefa (cele 40000 de pagini) doar timp de 4 zile? Nicio vorba despre aceste lucruri care chiar se intampla, cu sprijinul tacit sau explicit pe care ei il acorda lui Traian Basescu, Daniel Morar, Monica Macovei. Sigur, e mai simplu sa se “enerveze” pe declaratiile lui Adrian Solomon”.
 • Adevărul: „Noua definiţie [din DEX] a substantivului „rom” este următoarea: „termen prin care se autoidentifică membrii unui grup etnic originar din India şi răspândit mai ales în Sudul şi Estul Europei, înlocuind denumirea de ţigan, considerată peiorativă„.
 • Idem: „De asemenea, în ediţia nouă a DEX au fost modificate cuvintele: balaoacheş, baragladină, bulibaşă, chivuţă, corturar, faraon, gitană, jude, laie, laieţ, lingurar, puradel, rom, rudar, salas, tigan, tiganas, tiganatic, ţigăncusă, ţigăncuţă, ţigăneală, ţigănel, ţigănesc, ţigăneşte, ţiganie, ţigănime, ţigănos, ţigănuş, ursar, astfel încât caracterul deseori peiorativ al acestor cuvinte să fie clar adus la cunoştinţa cititorului”.
 • Viorel Dădulescu (Făclia de Cluj): „Pichetarea zilnică, timp de 2 săptămîni, a Ministerului Sănătăţii este prima acţiune de protest a sindicaliştilor de la Sanitas, la care vor participa reprezentanţi din toată ţara, celor din Cluj fiindu-le rezervată ziua de 16 mai. Din Cluj vor pleca la Bucureşti, cu 2 autocare, 100 de persoane, care vor manifesta împreună cu colegi din alte judeţe. Dacă această acţiune nu va avea rezultatele scontate, sindicaliştii sînt decişi să organizeze un miting, urmat de un marş de protest şi de o grevă generală”.
 • Idem: „Peste 45.000 de posturi sînt vacante în sistemul sanitar românesc la nivel naţional, peste 1.800 dintre acestea fiind în unitaţile sanitare din judeţul Cluj, unde se lucrează cu un personal sub normativele legale în vigoare”.
 • Antena 3. 17. 40: PDL ia în calcul ieșirea de la guvernare: nu mai dorește să facă parte dintr-un nou guvern, dacă va trece moțiunea de cenzură”.
 • Gheorghe Voicu (Jurnalul Național): „Există atâta nemulţumire în România, atâta nerăbdare de a vedea situaţia îmbunătăţindu-se, încât USL riscă, în doar câteva luni de guvernare „pe nepusă masă”, să piardă o parte din simpatia populaţiei. Iar respectiva perioadă va fi folosită de „oastea” pedelistă, revopsită, probabil, în noua formaţiune a lui Ungureanu, pentru a mai recupera ceva din terenul pierdut. Însă un lucru e clar: USL va guverna România în viitorul ciclu electoral. Şi va trebui să demonstreze că ştie cum”.
 • La București sunt +23 de grade Celsius, la ora 18. 05, vânt și condiții de ploaie/ furtună.
 • Jurnalul Național, cameră web, 18. 27:

 • Lucian Avramescu (Jurnalul Național): „Domnul Paleologu junior dă o declaraţie  în stilul care începe să-l consacre. Mereu pe muchia băşcăliei, împingând curajul, când se preface critic, atât cât să placă adversarului şi să nu-şi supere aliatul. Se vrea bine cu toţi şi-i iese. Nu pleacă din PDL fiindcă asudă la o carieră politică pe care nu vrea s-o compromită. Plecând s-ar dovedi traseist. Sunt conştient, zice fostul liberal devenit fără griji de şifonare a personalităţii, portocaliu, că voi plăti idioţeniile altora, hoţiile altora. Şi mai înşiră nişte deconturi pe care le va achita, bietul, în mod nedrept. Haida-de! Micul Paleologu, mic mereu în comparaţie cu ilustrul său tată, îşi confecţionează cu abilitate şi o vizibilă ştiinţă a parvenirii, călcând pe principii şi chiar pe morminte, o carieră aducătoare de bani şi putere”.
 • Idem: „În ceea ce mă priveşte, nu-i iert impertinenţa dovedită într-un interviu luat de o televiziune tatălui său, unde părea nimerit din întâmplare şi unde a făcut tot ce-a fost posibil pentru a-şi umili părintele. Nu o dată a spus, lasă, nu te mai băga, tu nu ştii nimic şi dezvolta el nişte stupidităţi în timp ce bătrânul, vizibil bolnav, îngăduia progeniturii, cu dragoste de părinte, să facă tumbe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.