A 106-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 105 zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi, a 60-a zi, a 61-a zi, a 62-a zi, a 63-a zi, a 64-a zi, a 65-a zi, a 66-a zi, a 67-a zi, a 68-a zi, a 69-a zi, a 70-a zi, a 71-a zi, a 72-a zi, a 73-a zi, a 74-a zi, a 75-a zi, a 76-a zi, a 77-a zi, a 78-a zi, a 79-a zi, a 80-a zi, a 81-a zi, a 82-a zi, a 83-a zi, a 84-a zi, a 85-a zi, a 86-a zi, a 87-a zi, a 88-a zi, a 89-a zi, a 90-a zi, a 91-a zi, a 92-a, a 93-a, a 94-a zi, a 95-a zi, a 96-a zi, a 97-a zi, a 98-a zi, a 99-a zi, a 100-a zi, a 101-a zi, a 102-a zi, a 103-a zi, a 104-a zi, a 105-a zi.

  • Jurnalul Național: e nevoie de 231 de voturi ca moțiunea să treacă. „Din totalul de 460 de parlamentari, sunt prezenţi 252, iar 208 sunt absenţi”.
  • Opoziția mai are nevoie de doar patru voturi pentru a trece moțiunea de cenzură. 9. 53. Antena 3.
  • Sunt + 16 grade Celsius la București. 9. 55.
  • Cristian Preda: „Moțiunea de cenzură de mâine a fost gândită mai degrabă ca un mijloc electoral decât ca unul destinat să înlocuiască imediat guvernarea”.
  • Idem: „MRU e cel mai bine cotat dintre liderii politici ai momentului si ar putea primi sansa de a alcatui o noua echipa, indiferent ca e vorba despre un guvern tehnic sau despre un guvern politic. Exista, desigur, si alte solutii, dar nu cred ca sunt mai bune”.
  • Vladimir Tismăneanu: „USL-ul a facut tot ce putea pentru a darama acest guvern, dar nu cred ca se va ajunge la acest deznodamant”.
  • Idem: „Daca USL va forma noul guvern, va trebui sa-si asume destule masuri nepopulare, sa negocieze cu FMI, nu va mai putea mentine tonul belicos, contestatar si protestatar”.
  • Ștefan Mako (Jurnalul Național): Ieri, 26 aprilie 2012, la Bârlad, 8.000 de oameni au protestat „împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice”. E al doilea protest de amploare la Bârlad pentru aceeași cauză. Primul a fost pe 22 martie 2012.
  • Idem: „bârlădenii au pornit în marş din două părţi ale oraşului, întâlnindu-se în centru, în faţa primăriei. Zeci de persoane îmbrăcate în port popular au cântat imnul României, în timp ce preoţii [ortodocși] au emoţionat publicul cântând în cor ”Hristos a înviat”. De altfel, muzica religioasă a însoţit mulţimea pe toată durata marşurilor, asigurând coloana sonoră şi în piaţa centrală a municipiului”.
  • Idem: „Înainte ca personalităţile prezente la protest – printre care Georgeta Ionescu, geolog şi vicepreşedinte al Partidului Verde, sau Vlad Codrea, geolog la Universitatea Babeş-Bolyai – să ia cuvântul, protopopul Bârladului, Vasile Lăiu, a reamintit publicului că mitingul nu este unul politic. El a pus o Biblie pe pupitrul de pe scenă, îndemnându-i pe vorbitori să ţină mâna pe ea în timpul discursurilor”.
  • Idem: „La protestul din Bârlad au venit şi două grupuri de protestatari din Bucovina, respectiv de la Constanţa. Implicarea activă a Bisericii [Ortodoxe] în protestele anti-Chevron nu este o surpriză. Preotul Vasile Lăiu a avut un rol important în mobilizarea populaţiei şi la primul protest, din luna martie. El a explicat enoriaşilor pericolele pe care le implică fracturarea hidraulică. Totodată, el face parte din grupul de iniţiativă care a organizat campaniile de informare a cetăţenilor din regiune”.
  • Premierul Ungureanu atacă moțiunea de cenzură. 10. 21. Antena 3. Pledează pentru modernizarea României…și nu își găsește nicio vină până acum.
  • Ion Iliescu (Gândul): „Nu sunt favorabil unei asemenea chestiuni, ca Victor Ponta să accepte o nominalizare la funcţia de premier. S-ar impune un Guvern tranzitoriu pentru o perioadă scurtă, format din oameni independenţi, cunoscuţi, cu o anumită pregătire, care să se ocupe exclusiv de pregătirea alegerilor aşa cum a fost în 91 cu guvernul Stolojan”.
  • Roxana Iordache: „Guvernul Ungureanu reuşeşte performanţa de a depăşi guvernul Boc: în incompetenţă şi sminteală”.
  • Idem: „Victor Ponta, felicitări! Când oamenii mor cu zile, când existenţa statului român e periclitată flagrant, calculele politicianiste sunt pentru cei vechi, care trebuie să dispară de pe scena publică”.
  • Idem: „Realitatea e că Traian Băsescu moare de frica suspendării. S-a hăhăit numai un pic, după ce Ponta a primit, scurt, desemnarea. Dar nu era hăhăiala lui”.
  • Elena Badea (Dece News): „La şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt prezenţi premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi membrii Cabinetului său, precum și 252 de parlamentari. Parlamentarii PDL nu sunt prezenți în plenul Parlamentului. Guvernul are la dispoziţie maximum 60 de minute pentru a-și exprima punctul de vedere, PDL-ului i-au fost alocate 53 de minute pentru dezbatere, în timp ce PSD are la dispoziţie 44 de minute. Liberalii au la dispoziție 29 de minute, UDMR dispune de 9 minute, în timp ce minoritățile și independenții beneficiază de 6 minute pentru luările de cuvânt în plenul Parlamentului”.
  • Victor Ponta: trebuie demis „guvernul Băsescu-Ungureanu”. 11. 30. Antena 3. E nevoie de transparență guvernamentală/ banii încasați în mod ilegal de la pensionari trebuie restituiți imediat/ „sunt gata să-mi asum, chiar de mâine, răspunderea conducerii țării”. 11. 45/ guvernul USL poate fi o realitate…dacă moțiunea trece/
  • Diana State (Adevărul): „În perioada 1 ianuarie – 15 aprilie [2012], CFR Călători a controlat 109.997 de trenuri, în care au fost depistați fără legitimaţii de călătorie 54.221 de pasageri, cărora li s-au eliberat bilete la tarif de taxare în tren în valoare de 855.460 de lei, potrivit unui comunicat remis de companie”.
  • Crin Antonescu: privatizările cu resursele naturale ale României au nevoie de transparență, studii serioase, dezbateri publice și parlamentare, incluse într-o strategie economică 12. 29 Antena 3/ ați făcut aranjamente pe sub mână…și de aceea trebuie să plecați, domnule prim-ministru/ banii publici nu se administrează în mod partizan/ limba română e singura limbă oficială în România 12. 33/
  • Idem: „originea adevărată a puterii în democrație este la cetățeni” 12. 34/„executați ordine și simulați decizii”, domnule prim-ministru, pentru că aveți „puterea de la telefonul” d-lui Băsescu 12. 36/ PDL = „un ciuruc de partid”/ mă tem de capacitatea sistemului de a crea la nesfârșit ungureni 12. 39/ „Cum de nu plecați singur?”/ „România a fost și este neînchipuit de generoasă” când acordă minorităților reprezentare națională / minoritățile nu trebuie să hotărască soarta tuturor românilor/
  • A început votul moțiunii de cenzură 13. 58. Antena 3.
  • Guvernul Ungureanu a căzut cu 236 de voturi. 14. 55. Antena 3.
  • Corectură: 235 de voturi: rezultatul final. 15. 02. Antena 3. Se numărase greșit…
  • Varujan Vosganian: primăvara românească a început în ianuarie 2012 (adică acum 106 zile)…guvernul Ungureanu a căzut…„sa vedem [acum] ce va face Basescu, generalul armatei moarte”.
  • Viorel Dobran (Vox Publica): „Cei trei lideri ai USL vor merge împreună la Cotroceni: PSD, PNL și PC vor fi reprezentate la consultările de la Cotroceni exclusiv de către liderii celor trei formațiuni, au declarat surse din USL, care nu vor merge separat, așa cum i-a invitat Traian Băsescu, ci împreună”.
  • După discursul fulminant și bine dozat al lui Crin Antonescu din Parlament…la ora 20 și ceva am avut parte de surpriza frumoasă a desemnării lui Victor Ponta ca premier…care trebuie să își formeze Guvernul.
  • Fotografie de Răzvan Chiriță (Mediafax…preluată de Gândul) de la desemnarea premierului Victor Ponta:
  • Victor Ponta (citat de Jurnalul Național cu primele cuvinte de după desemnare): „Este un moment special în viaţa noastră politică. Accept acest mandat şi voi încerca să îl duc până la alegeri. Mă bazez în special pe USL şi, eventual, pe ceilalţi parlamentari, în condiţiile în care responsabilitatea care trebuie să revină fiecărui om politic trebuie să funcţioneze. Voi încerc să aduc românilor speranţa că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună. Voi prezenta în cel mai scurt timp programul de guvernare şi lista miniştrilor”.
  • Jurnalul Național, cameră web, 21. 12:

  • Adrian Năstase: ne trebuie alegeri corecte, trebuie să dăm un mesaj de echitate socială și să analizăm fondurile europene. Realitatea TV. 21. 47/ trebuie să refacem puterea de cumpărare a cetățeanului/ cred că guvernul Ponta va trece de Parlament. 21. 48/
  • Făclia de Cluj: „Potrivit analistului politic Iosif Boda, noua majoritate este extrem de fragilă, iar România ar trebui să aştepte pînă la alegerile din noiembrie pentru a avea un guvern solid. “Şi stabilitatea economică a ţării este în pericol”, a declarat Boda pentru AFP, care mai menţionează că România a intrat cel mai probabil în recesiune în primul trimestru al anului, dar este de aşteptat să înregistreze o creştere de 1.5% pe anul în curs”.
  • Mihai Goțiu (Vox Publica): „Guvernul Ungureanu a căzut încă din momentul investirii lui. Pentru că atât Băsescu, Serviciile (în frunte cu MRU) și PDL n-au înțeles, încă din ianuarie, că au pierdut. Și s-au încăpățânat să joace mai departe, sperând că vor înșela (încă o dată) opinia publică. Nu le-a ieșit. Iar acum trag ponoasele acestei încăpățânări. Și continuă să nege realitatea, găsindu-i vinovați de căderea Guvernului pe cei câțiva reprezentanți ai minorităților. De râsul lumii. Dacă vor continua însă să trăiască într-un univers paralel, în noiembrie vor avea o surpriză și mai mare”.
  • Stelian Tănase (Vox Publica): „Traian Băsescu are la dispoziţie una din puţinele ocazii de a-şi reface pe cît posibil prestigiul, acţionînd măcar de această dată ca un adevărat mediator. Din păcate, mă îndoiesc că o va face”.
  • Ciprian Domnișoru (Vox Publica): „Anunțând că va vota moțiunea de cenzură, Sorina Luminița Plăcintă a declanşat un spectacol trist pentru femeile din politica românească: Udrea a stat de vorbă cu ea într-una din băncile parlamentului ca două colege de liceu, Plăcintă a plâns pentru camere, a fost avertizată că e filmată şi a dispărut. Mai târziu, rivala Olguța Vasilescu a acuzat-o pe Raluca Turcan că ar ține-o pe Plăcintă închisă în biroul dumneaei. Roberta Anastase a intervenit şi a acuzat-o pe Olguța Vasilescu că minte. Plăcintă nu a mai votat, a fost escortată de Radu F. Alexandru din sala de ședință”.
  • Tur virtual în Biblioteca Națională a României.
  • Mircea Marian (Evenimentul zilei): „cea mai mare problemă va fi dacă USL modifică legislaţia şi introduce un sistem de vot uninominal într-un singur tur – un sistem pe care Traian Băsescu l-a susţinut cu atât de multă ardoare. În condiţiile de acum, şi PDL, şi UDMR, ar putea fi, la limită, în situaţia de a nu mai intra în parlament dacă oamenii lor vor fi obligaţi să obţină primul loc în colegiul în care vor candida, iar pragul de 5% va fi păstrat”.
  • Crin Antonescu: nu a fost un campionat al transferurilor până acum…și nu știu dacă s-a terminat Antena 3. 22. 34/ Parlamentarul Dugulescu este membru PNL/ nu am primit persoane în USL care să vă isterizeze, domnule Ciutacu. 22. 36/ astăzi s-a întâmplat ceva important și în premieră: încă înainte de alegeri președintele a desemnat un premier aparținând Opoziției. 22. 41/
  • Sabina Fati (România Liberă): „Dacă Opoziţia preia conducerea în Parlament, Traian Băsescu îşi pierde fotoliul de preşedinte fie printr-o demisie de onoare, fie prin procedura complicată a suspendării. Preşedintele îi numără cu sufletul la gură pe parlamentarii PDL care pleacă spre USL, iar primul semn că Traian Băsescu este pe cale să accepte inevitabilul se găseşte în discuţia avută cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy”.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *