Opoziția formează noul Guvern al României [10]

Prima zi (28 aprilie 2012), a doua zi, a treia zi, a 4-a zi, a 5-a zi, a 6-a zi, a 7-a zi, a 8-a zi, a 9-a zi.


© Fotografii de Timi Slicaru, Cotidianul.

 • Victor Ponta (Dece News): „Nu se pune problema unei participări a UDMR la guvernare. Dânşii vor fi în opoziţie, noi, la putere. Pe de altă parte, nu se pune problema unui Guvern USL, condus de mine, care să promoveze politici împotriva minorităţilor naţionale”.
 • Alina Olteanu (Corect Politics): „Premierul desemnat Victor Ponta si liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, au semnat luni [7 iunie 2012] protocolul privind sustinerea noului Guvern de catre minoritati”.
 • Făclia de Cluj: „Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, duminică seară, că USL are deja 232 de parlamentari, sprijinul grupului UNPR şi cel al minorităţilor naţionale, dar cu toate acestea are emoţii la votul de învestitură de luni din Parlament. “Voi solicita votul de încredere al Parlamentului României, bazîndu-mă pe cei, astă seară, deja 232 de membri ai grupurilor parlamentare USL. După cum ştiţi, s-au mai înscris cîţiva parlamentari, deci, avem 232 de senatori şi deputaţi USL”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă”.
 • Adrian Năstase: „PSD are sansa de a oferi Romaniei un nou prim-ministru, si sunt primul care mi-as dori ca Victor Ponta sa aiba un mandat cu reusite mai mari pentru Romania decat am avut eu si guvernul pe care l-am condus.  PSD este partidul care a demonstrat seriozitate si profesionalism, chiar si in aceste zile in care se formeaza  viitorul cabinet”.
 • Cornel Nistorescu (Cotidianul): „De cîte ori Traian Băsescu își dorește o întîlnire cu Dorel, aranjează o întîlnire cu acesta. Cineva de la Cotroceni dă un telefon sau un SMS la o televiziune care îi ciugulește din palmă și o ”convoacă” la fața locului, unde, la ora fixată, Traian Băsescu apare ”pe neașteptate”. Lejer, în tricou sau o jachetă, ras, tuns, frecționat și cu zîmbetul pe buze, președintele încearcă să joace rolul politicianului modest, prietenos, pe gustul poporului. O vreme, tehnica asta cretină a ținut. Traian Băsescu se menținea destul de sus în sondaje și ”tot rumânul” (concept de 7 clase inventat de Ion Ţiriac) se înghesuia să se fotografieze sau să se pupe cu fața transpirată de fericirea popularității”.
 • Idem: „Traian Băsescu voia aplauze și simpatie. Şi s-a ales cu o cumplită nepăsare și cu rîsul său gol sunînd ca un sacrilegiu sub cerul de vară timpurie curată și caldă”.
 • Tipărituri românești: Românii la 1847. Erau 1. 200. 000 în Moldova, 2. 300. 000 în Țara Românească, 80. 000 de macedo-români, 600. 000 de români în Basarabia și dincolo de Nistru, 274. 976 în Bucovina, 400. 000 în Banat, 260.000 în Vârșeț, în Arad 370.000, în Oradea 120.000, în Buda 1. 000, 600.000 în Sibiu, 650.000 în Blaj și 6.000 istro-români în Istria. În total erau 6.861.976 de români la…1847.
 • Ionuț Stănescu (Adevărul): „Cele mai înalte clădiri de apartamente din România au vicii „grave la structura de rezistenţă”. O sentinţă judecătorească şi un raport tehnic întăresc acest diagnostic. Cele mai înalte blocuri de apartamente din România se găsesc în Bucureşti, la intersecţia Şoselei Mihai Bravu cu Splaiul Unirii. Alcătuiesc complexul Asmita Gardens. Arhitectul lor le consideră cel mai sigur loc în care cineva s-ar putea afla în tipmul unui cutremur. Sunt şapte blocuri turn – cu 17 până la 25 de etaje, măsurând între 66 şi 90 de metri în altitudine şi cuprinzând 758 de locuinţe. Au costat 94 de milioane de euro. În decembrie 2011, dezvoltatorul Asmita Gardens a intrat în insolvenţă, iar azi, apartamentele încă necontractate, aproximativ 350, sunt vândute de un administrator judiciar. 400 de familii locuiesc sau sunt pe cale să se mute aici”.
 • Marius Marinescu (Curentul): „Astfel, în România [Monica] Macovei a declarat că a încasat în urma unor procese împotriva statului român, la CEDO,  mai multe sume considerabile: în 2008, 49 416.78 RON, în 2009, 58 480.54 RON și în 2010, 41 996 RON. La Parlamentul European, aceeași doamnă Macovei a declarat doar suma din 2008 deși articolul 4 alineatul 2 litera e) din Codul de conduită o obliga să declare orice activitate exterioară Parlamentului European care depășește 5.000 EURO anual. Bineînțeles, avocații consacrați din presa ai fostului procuror ceaușist vor sări  să spună: „dar reprezentarea în fața CEDO a fost înaintea numirii la PE, doar veniturile au fost realizate în anii 2009 și 2010”. Da, adevărat dar atunci de ce a declarat banii încasați în 2008 pentru prestații anterioare anului 2005? Sau s-a gândit că nu dă bine în ochii colegilor din PE, la capitolul „iubire de țară”, să încasezi chiar în fiecare an de mandat câte 10.000 EURO pe an de la țărișoara ta aflată în criză?”.
 • Mihai Goțiu (Vox Publica): „Astăzi se împlinesc 6 luni de la ocuparea Hotelului Continental din Cluj de către un grup de activiști pentru Roșia Montană. […] Ce a diferențiat acțiunea din 7 noiembrie 2011 de precedentele a fost, după cum am scris încă de atunci, radicalizarea. Prin mesajul ”Revoluția începe la Roșia Montană” (luat inițial în derâdere de unii cârcotași) și prin asumarea unei eventuale intervenții ilegale în forță împotriva lor (ceea ce s-a și produs), activiștii arătau că sunt dispuși să meargă până la capăt: să-și revendice și să-și apere în stradă drepturile”.
 • Erau + 23 de grade Celsius la București la ora 12. 02 minute. La 16. 19: 30 de grade.
 • Cristian Andrei (Gândul): „Leitmotivul petrecerii de lansare a candidaţilor PDL pentru alegerile locale „tot greul spre bine” maschează dezamăgirea”.
 • Idem: „”Începem să dansăm un tango, dar vestea tristă pentru USL este că PDL ştie să danseze foarte bine tango”, se laudă un pedelist”.
 • Dan Tapalagă (Hot News): „vedem o prapastie intre aspiratiile unor lideri si asteptarile interne. Pedelistii de rand s-au saturat si de Blaga, si de Udrea si de Boc si de Anastase si vor altceva”.
 • Varujan Vosganian: „Suntem la audieri. Fără prea mari emoții pentru noii miniștri. Chiar si unii de la PDL votează, in comisii, pentru candidați. […] PDL face haz de necaz. Sunt foc de veseli, dar nu e rasul lor. Din basescieni au devenit ungureni. Ceea ce e încă un salt înapoi pe scara evolutiei”.
 • Teodor Baconschi: „PDL nu e perfect, din două motive: pe de o parte, a crescut mai ales prin neobișnuita serie de victorii aduse la cheie de Traian Băsescu. Sub crinolina acestor succese politice s-au strecurat tot soiul de nechemați, pe care partidul i-a acceptat prea ușor (și care, ca orice paraziți, pleacă acum spre alte zări). Pe de altă parte, am prins guvernarea pe vârf de criză economică (astfel încât, deși am realizat multe lucruri vitale pentru Romania, ne-am erodat popularitatea, mai ales sub tirul propagandistic al Antenelor lui Felix)”.
 • Gazeta de Nord-Vest: „La locul de muncă, femeile sunt afectate de gelozie şi invidie atunci când vine vorba de colegele lor mai atrăgătoare, în timp ce bărbaţii rămân nepăsători când vine vorba de acest gen de rivalitate […]. Totuşi, studiul a subliniat faptul că atât femeile, cât şi bărbaţii s-au dovedit a fi la fel de invidioşi pe competenţele sociale ale rivalilor”.
 • Alexandru Vișan (Cotidianul): „Miniştrii desemnaţi în Guvernul condus de Victor Ponta au fost audiați, luni [7 mai 2012], în comisiile de specialitate din Parlament. Toți miniștrii au primit aviz favorabil”.
 • Radu Cristescu (Cotidianul): „Acum avem 16 la sută [noi, PDL, pentru că autorul este vicepreședintele PDL, sector 5 n.n.]. Poate cu ajutorul găleţilor umplute cu făină, zahăr şi ulei vom mai lua câteva procente. Asta dacă vom mai găsi sponsori. Trist! Foarte trist!”.
 • Cotidianul: „Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni [7 mai 2012] că nu ia în calcul varianta plafonării la 15% a despăgubirilor pentru casele naţionalizate şi că trebuie găsită, în acest caz, soluţia constituţională, echitabilă, pentru restituirea în primul rând în natură a proprietăţilor, acolo unde este posibil”.
 • Ioana Radu (Cotidianul): „Conform unui sondaj efectuat de CSCI, peste 60% dintre români cred că Victor Ponta va fi un premier bun, iar aproximativ 80% sunt de acord cu desemnarea în noul Cabinet a unor miniştri cu experienţă în fostele guverne. Totodată, aproape 90% dintre români cred că Guvernul Ponta va da înapoi banii reţinuţi ilegal din pensii pentru plata CASS”.
 • Victor Ponta, Discursul de la Ședința de învestitură (Antena 3): sunt singurul premier al României postdecembriste…care nu am de-a face cu comunismul 16. 19/ colaborare parlamentară cu UNPR și Minoritățile naționale/dorim să câștigăm alegerile din noiembrie…pentru ca să facem în 4 ani…ce nu vom putea face în următoarele 6 luni/Antena 3…a pierdut transmisia live.
 • Idem: voi cere tuturor miniștrilor vulnerabili să se retragă (Realitatea TV)/ Guvernul se va conduce din sediul Guvernului României/ nu vreau să uit cum am fost tratat de guvernul anterior/ Guvernul pe care vreau să îl conduc va răspunde continuu în fața Parlamentului/ „prima răspundere și obligație o avem în fața populației României”/ respect față de lege și competență/
 • Idem: o justiție corectă și eficientă (Antena 3)/ îndepărtarea clientelei politice care a secătuit resursele publice/ alegeri corecte/ respectarea obligațiilor pe plan internațional/ relații bune cu Republica Moldova…și cu românii din diaspora/ experiență profesională/ integritate și corectitudine în exercitarea funcțiilor publice/
 • Idem: o strategie națională de valorificare a resurselor naturale/ dreptate pentru pensionari/ voi cere scuze publice pensionarilor care au suferit din cauza Guvernului anterior al României/ austeritatea nu merge fără măsuri de dezvoltare și de creare de noi locuri de muncă/ un audit general/ sunt conștient de greutatea misiunii mele/ dar am conștiința că se poate guverna altfel…și România merită să fie guvernată altfel/ vreau să guvernez pentru oameni care au curaj, nevoie de noi, dar, mai ales, demnitate/ 16. 50: finalul discursului.
 • Vasile Blaga: ați contestat UNPR și traseismul politic dar profitați de ele (Antena 3)/ nu aveți legitimitate/ sunt încă patru nume în cabinetul dvs. care sunt conteste public/ nu aveți o strategie de guvernare/
 • Idem: nu știți ce veți face (Realitatea TV)/ se bucură că se vor respecta alegerile internaționale ale României (TVR1)/aveți un program etatist și ultra-liberal în același timp/nu cunoașteți situația agriculturii/ vă faceți campanie electorală/ v-ați grăbit cu demiterea guvernului/ PDL nu va vota noul guvern/ PDL va face „o opoziție fermă și responsabilă”. 17. 08/
 • Călin Popescu Tăriceanu (Antena 3): UDMR merge către un drum care înseamnă segregare și izolaționism, împotriva a ceea ce vrea să fie Europa/ votăm un guvern pe care ar fi trebuit să-l avem de trei ani și jumătate/ avem un prim-ministru, în sfârșit, din rândurile Parlamentului, care are legitimitate, ceea ce e o intrare în normalitate/ „astăzi îi încetează mandatul de prim-ministru domnului Traian Băsescu”. 17. 54/
 • Crin Antonescu (Antena 3): Vă mulțumesc, domnule Victor Ponta, pentru că ați luat hotărârea de a pune mai presus interesul poporului/ sper ca la sfârșitul mandatului vom sta, la fel ca acum, cu fruntea sus/ împreună cu Victor Ponta, am discutat de multă vreme un program de guvernare și ce avem de făcut din momentul în care veți pleca/ acesta e un program limitat, pentru nevoile urgente ale românilor/
 • Idem: dacă este vreo problemă stringentă a unei minorități, cum ați guvernat până ieri și nu ați rezolvat-o?/ vorbiți în termeni patetici și cu totul disproporționați, domnule Kelemen, că guvernul ar începe vreo prigoană împotriva minorităților/
 • Idem: cetățenii României vor vedea că se poate și altfel/ programul acestei echipe este și al PNL/ cele două instituții pe care trebuie să le respectați, domnule prim-ministru, sunt Parlamentul și Opoziția/ Opoziția nu trebuie considerată doar un grup de oameni compromiși, ci este o instituție de care toți avem nevoie și care trebuie respectată. 18. 16/
 • Elena Udrea (Antena 3): USL a abdicat de la principii/ deja ați uitat ce ați promis/ ați preluat programul de guvernare PDL/ sper să fiți la fel de echidistanți precum am fost noi/ acest guvern pare făcut în curtea domnului Voiculescu. 18. 35/
 • Emil Boc (Realitatea TV): acest guvern care a căzut a fost susținut de o coaliție și fiecare trebuie să-și asume o parte din responsabilitate/ rămân în partid cei care cred cu adevărat în PDL și sunt adevărate caractere. 18. 45/
 • Victor Ponta (Realitatea TV): în România încep o mulțime de schimbări astăzi/ domnul Blaga și doamna Udrea nu se luptau cu mine ci pentru cine va fi șeful Opoziției/ n-o să-i răspund doamnei Udrea la critici: fără să vreți ați contribuit foarte mult la instaurarea unui guvern USL/ modificări legislative vom face venind în Parlament și nu prin angajarea răspunderii guvernului/
 • Idem: în ce privește legea sănătății, trebuie ascultați profesioniștii/ domnul Titus Corlățean va fi un ministru al Justiției mult mai bun decât doamna Macovei/ nu puteți spune despre mine că sunt anti-maghiar, dar „chiar cred că acum locul UDMR este în opoziție și nu e nimic anti-maghiar în asta”/ am semnat un acord azi-dimineață cu minoritățile/ drepturile minorităților nu înseamnă drepturi în plus față de majoritate/
 • Idem: astăzi, după mult timp, am avut în Parlament o dezbatere așa cum generația mea o dorea de mult. 18. 55/
 • Potrivit numărătorii Antenei 3, guvernul Ponta a fost învestit de Parlament/ se așteaptă anunțul oficial. 19. 44.
 • Idem: guvernul are peste 270 de voturi, mai mult decât ar fi avut nevoie ca să treacă. 19. 50.
 • Idem: guvernul Ponta a primit 284 de voturi pentru și 92 împotrivă, cu 53 de voturi mai mult decât era nevoie/ sunt și voturi favorabile din partea PDL sau UDMR. 20. 05.
 • E oficial: guvernul a fost învestit! 20. 08.
 • Iulian Băicuș: „în mîinile lui Victor Ponta stă acum rezultatul USL la alegerile din toamnă, dacă vor da greș prețul va fi pierderea alegerilor, dar am încredere în acest guvern, este posibil să se descurce ceva mai bine decît toate guvernele BOC și MRU la un loc. Să le urăm succes și să le ținem pumnii!”.
 • Victor Ciutacu: „De astăzi avem, legal constituit, un alt guvern. Reprezentant al unei coaliţii care, când era-n opoziţie, a promis întronarea normalităţii. Până nu se va întâmpla asta, atitudinea mea faţă noua putere politică va fi normală: vânător în căutare de vânat”.
 • Crișan Andreescu (Dece News): „Pentru investirea Guvernului Ponta, 376 de parlamentari și-au exprimat votul în Parlament. Dintre aceștia, 284 au dat un vot de încredere noului Executiv, iar 92 de parlamentari au fost împotrivă. Pentru ca Executivul  să fie învestit, era nevoie de votul a 231 de parlamentari. USL  a beneficiat și de voturile parlamentarilor UNPR, dar și de cel al grupului minorităților naționale, potrivit protocoalelor semnate de USL cu aceștia. Totuși, un parlamentar UDMR a dat votul de încredere Guvernului Ponta”.
 • Cornel Nistorescu (Cotidianul): „Coana Joiţica, Blejnar şi Videanu, Negoiţă şi Berceanu nu mai au acces la cârnăţărie, iar oamenii PSD-ului şi ai liberalilor nu se pot dedulci pentru că se tem de laţurile marinarului. Nu întâmplător Victor Ponta a spus mai ieri-alaltăieri că va fi cel mai corect guvern. Tot de luni vom avea şi cel mai corect preşedinte. Dar muuult, muult mai mic!”.
 • Jurnalul Național: „[Ora] 21:12 Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de numire ale miniştrilor din cabinetul condus de Victor Ponta”.
 • Ciprian Iancu (Evenimentul zilei): „Nea Achim are 73 de ani și a adunat de-a lungul vieții 10.000 de obiecte reprezentative pentru cultura, istoria și tradițiile românilor. Este depozitarul a 500 de ani de istorie, toate achizițiile fiind făcute din veniturile sale modeste. Acum vrea să cumpere o moară de vânt în mărime naturală”.
 • Florin Ciornei (Evenimentul zilei): „Miniștrii Cabinetului Victor Ponta vor depune, în această seară, la Cotroceni, la ora 22.30, jurământul de învestire”.
 • Făclia de Cluj: „“Este un rezultat elocvent. Este un rezultat care depăşeşte aritmetic şi aşteptările cele mai optimiste şi este un rezultat care arată, aşa cum am apreciat înainte de moţiunea de cenzură, că un Guvern al USL era singura şansă pentru România”, a spus [Crin] Antonescu după ce Parlamentul a acordat votul de învestitură pentru Cabinetul Ponta”.
 • Traian Băsescu (după depunerea jurămintelor de către noii miniștri): Am fost impresionat de votul de învestitură Antena 3. 23. 00./ să se continue ceea ce a fost bun/noi locuri de muncă/ vreau o bună colaborare în problemele de interes național/ vreau să nu se schimbe prea multe/
 • Cabinetul Victor Ponta: „Florin Georgescu – vicepremier şi ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu – ministru al Economiei, Ioan Rus – ministru de Interne, Andrei Marga – ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean – ministru al Justiţiei, Corneliu Dobriţoiu – ministru al Apărării Naţionale, Leonard Orban – ministru al Afacerilor Europene, Mircea Diaconu – ministru al Culturii, Daniel Constantin – ministru al Agriculturii, Ovidiu Silaghi – ministru al Transporturilor, Eduard Hellvig – ministru al Dezvoltării Regionale, Dan Nica – ministru al Comunicaţiilor, Vasile Cepoi – ministru al Sănătăţii, Ioan Mang – ministru al Educaţiei, Rovana Plumb – ministru al Mediului, Mariana Câmpeanu – ministru al Muncii, Victor Paul Dobre – ministru delegat pentru Administraţie, Lucian Isar – ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Mircea Duşa – ministru pentru relaţia cu Parlamentul, Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Social”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *