In memoriam Pr. Prof. Dr. Ștefan Sandu

„Cu profundă durere, anunțăm că Pr. prof. Dr. Ștefan Sandu a trecut la cele veșnice în seara zilei de  1 iunie [2012].

Trupul neînsuflețit va fi depus astăzi, 2 iunie [2012], în Biserica Sfânta Ecaterina, unde studenții îi pot aduce un ultim omagiu, urmând apoi ca Duminică după oficierea Sfintei Liturghii să fie dus în satul natal.

Înmormântarea va avea loc luni, 4 iunie [2012], începând cu ora 14:00 în localitatea Schitu – Jud. Giurgiu. Dumnezeu să-l odihnească! Îi vom fi veșnic recunoscători! Profesorii, studenții, masteranzii și doctoranzii Facultății de Teologie Orotodxă din București”.

(saitul Facultății de Teologie Ortodoxă din București)

***

Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a părintelui profesor Ștefan Sandu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, luni, 04 iunie 2012:

Am aflat cu întristare vestea trecerii la cele veșnice a părintelui profesor Ștefan Sandu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, cadru didactic competent și teolog apreciat în cercurile universitare românești.

S-a născut la 6 iunie 1944 în localitatea Rădmănești, județul Timiș, în familia preotului Nicolae și a preotesei Maria Sandu. Dornic să urmeze tradiției părintești a urmat cursurile Seminarului Teologic din București (1959-1964) și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Capitală (1964-1968).

Cursurile de doctorat în teologie le-a urmat la același Institut Teologic între anii 1968-1971, având ca îndrumător științific pe profesorul universitar Nicolae Chițescu. În anul 1972 a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea din Uppsala, Suedia până în anul 1976, iar ulterior a studiat la Universitate din Lund între 1976-1981.

S-a căsătorit în anul 1973 cu tânăra Emilia Săpungiu, de profesie inginer chimist. A fost hirotonit preot în anul 1976 pe seama parohiei ortodoxe române din Göteborg, Suedia, unde a slujit până în anul 1978, transferându-se ulterior la parohia ortodoxă română din Stockholm, Suedia, activând aici până în anul 1981.

Revenind în țară după încheierea studiilor, a fost încadrat ca asistent universitar la Institutul Teologic din București, parcurgând succesiv toate treptele didactice universitare până la gradul didactic de profesor universitar și conducător de doctorat.

Între anii 1990-1996 a asigurat, în paralel cu activitatea didactică, postul de spiritual-șef al Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București.

Într-o perioadă dificilă și plină de transformări a societății românești a știut să-și apropie pe studenții teologi și să-i modeleze ca viitori slujitori ai sfintelor altare, insuflându-le duhul slujirii bisericești și al iubirii aproapelui.

De-a lungul activităţii sale didactice de peste trei decenii părintele profesor Ştefan Sandu a predat mai multe discipline de teologie sistematică: Formarea duhovnicească, în cadrul căreia a utilizat cursul de „Ascetică și Mistică” al părintelui profesor Dumitru Stăniloae; Teologie Dogmatică și Simbolică, afirmându-se ca un specialist în teologia Mărturisirilor de Credință din sec. al XV-lea și al XVI-lea; Istoria dogmelor, reluând tradiția ilustrată în această facultate de celebrul profesor Ioan Mihălcescu (ajuns mitropolit al Moldovei) și elaborând pentru studenți un curs universitar, tipărit la Editura Universității din București, în patru volume.

A condus cu acrivie și pasiune didactică sute de lucrări de licență, dizertații de master, iar din anul 2003 şi teze de doctorat în teologie.

Concomitent, s-a preocupat și de perfecționarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, îndrumând zeci de lucrări de gradul I didactic, disciplina Religie.

Pe baza unei cercetări științifice riguroase, părintele profesor Ştefan Sandu a publicat de-a lungul anilor, în țară și în străinătate, zeci de studii și articole de teologie, precum și un număr de opt cărți.

Chipul blând și inima generoasă ale părintelui profesor s-au întipărit în sufletele multor generații de studenți, care-l vor păstra în memoria lor ca dascăl devotat și preot distins, angajat deplin în viața și lucrarea Bisericii.

Astăzi, prin trecerea la cele veșnice a părintelui profesor Ștefan Sandu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul pierde un cadru didactic vrednic, care a marcat viaţa acestei facultăţi.

Pentru vrednicia arătată în câmpul activității pastoral misionare a primit cea mai înaltă distincție bisericească crucea patriarhală oferită de vrednicul de pomenire Justin, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Apreciind strădaniile didactice și de cercetare științifică în domeniul teologiei ortodoxe românești a regretatului părinte profesor, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul său în ceata drepților și să-i dăruiască odihna veșnică în lumina și iubirea Preasfintei Treimi!

 

Veșnica lui pomenire din neam în neam !

Cu părintești condoleanțe pentru familia îndoliată,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

*

Luni, 4 iunie [2012], cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Schitu, [județul Giurgiu], începând cu orele 14.00, va fi săvârşită slujba înmormântării părintelui Prof. Univ. Dr. Ştefan Sandu, de către un sobor de preoţi şi diaconi”.

*

Din păcate nu am aflat nimic…până azi.

Și îmi pare rău că nu am apucat să îi iau un interviu Părintelui Ștefan…și nici să lucrez cu el la elaborarea unei a doua ediții a Istoriei Dogmelor.

Sfinția sa întotdeauna amâna, lăsa pe mai târziu lucrurile, din smerenie…și multă modestie…și iată că ceea ce nu facem la timp…nu se mai poate face…

Ultima dată m-am întâlnit cu el în fața facultății…

Pleca acasă…cu geanta plină de cărți…în urma unui curs.

Și am discutat o oră și ceva…transformând drumul până la metrou în discuții despre cărțile noastre online, despre Istoria Dogmelor extinsă, despre cum a ieșit la pensie în mod forțat, despre atmosfera din Biserică…

Era obosit…dezamăgit de multe lucruri…dar bucuros să îmi spună despre studiile teologice citite recent, despre ce mai trebuie scris în teologia dogmatică, despre ce nu trebuie să pierdem din vedere…

Și…prietenia cu dumnealui s-a fundamentat la Master, când transformam mesele la cantină sau drumul până la metrou în discuții despre orice.

Și sunt frumoase discuțiile despre orice…când îți dai seama că omul care ți le dăruia o făcea cu conștiință profesorală.

Dumnezeu să vă ierte, Părinte Profesor Ștefan Sandu și ne vom ruga pentru dumneavoastră, păstrându-vă sfaturile și cărțile în aceeași inimă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *