Când comentez predica lui Cruceru [2]

Prima parte.

*

Și pastorul Cruceru ajunge la definiția Bisericii de „stâlp și temelie a adevărului” (min. 19). Bineînțeles, fără mustrări de cuget, imaginându-și faptul că definiția paulină se referă la…baptism…și nu la Biserica, fără întrerupere, de 2.000 de ani.

Și el, „de tânăr păstor”, s-a „verificat” în comunitate. În comunitatea celor rătăciți…Pentru că orbul conduce pe orb…și lățește Iadul și mai mult.

*

Și pe la 25 de ani…„avea tot felul de idei”. Și pentru că el cunoștea „câte ceva din limba originală a Scripturii, avea tot felul de interpretări și tot felul de curiozități”.

Însă „reperul de control” al tânărului pastor Cruceru…nu era Sfântul Augustin sau  vreun „mare teolog” baptist…ci „vreo două trei-surori”, care stăteau prin spate și care, când „strâmbau din nas”, era semn că el „o luase pe arătură”.

Și vine bomba! De ce ele erau reperul lui? Pentru că ele „aveau Duhul Sfânt”. Dar ele nu aveau așa ceva…ci mult satanism camuflat în îngereală.

*

Însă Cruceru a ajuns la cele 3 repere…pe firul ideii că Bisericii „i s-a dat Duhul Sfânt”. Da, Bisericii…și nu „bisericii” baptiste!

Celei baptiste nu i s-a dat nimic de la Prea Sfânta Treime…ci ea și-a luat singură, în mod nelegitim, adevărurile ei din marea Tradiție a Bisericii…și nici până astăzi nu știe ce să facă cu ele…sau cum să le mai corcească, să le mai amestece cu minciuni.

*

Și „Duhul Sfânt”, nu „harul Duhului Sfânt”, spune Cruceru, „e în noi și între noi”. Și astfel nu mai are nevoie de teologi, de Sfinți, de vechimea Bisericii…pentru că pastorul Cruceru a rezolvat „sfințenia” în mod pur evenimențial.

Dacă Sfântul Pavel a zis că Biserica e „sfântă”…atunci toți baptiștii sunt „sfinți”. Și dacă vrei să fii „ca Sfântul Pavel”…ochești vreo trei femei din adunare…te uiți la ce se strâmbă ele…și dacă zâmbesc înseamnă că „ești teolog ca Sfântul Pavel”. Dacă nu zâmbesc…înseamnă că va fi suspendare

*

Și Cruceru exclude faptul că Dumnezeu „îți mai poate revela” și azi lucruri. Pentru că el exclude  „secta” ce se poate naște oricând din sânul baptismului…sau din alt neant.

Însă cum nu se exclude și pe sine? Cum nu-și pune întrebări de conștiință ca aceasta: ce fac eu în secta baptistă…când Biserica lui Dumnezeu exista și înainte și după secta mea?

Vai, cât de intolerant este Cruceru…cu viitoarele „secte”!

*

Dar pastorul Cruceru face apel la…„istoria Bisericii”! Căci, spunea el, „dacă nu cunoști istoria Bisericii” repeți multe lucruri greșite.

Însă Cruceru nu cred să fi învățat ceva de la istoria Bisericii.

Pentru că primul lucru pe care l-ar fi învățat de la Sfinții Părinți ai Bisericii ar fi fost acela că aceia…niciodată nu au schimbat corabia Bisericii cu vreo șalupă eretică.

Și că Tradiția Bisericii te îndeamnă să fii fidel la toate adevărurile ei…și nu pe sărite. Nu selectiv.

Și s-ar fi cutremurat profesorul Cruceru când ar fi văzut că Arie sau Eunomiu sau Nestorie au fost condamnați la Iad pentru erezii mult mai puține…decât compendiul de erezii în care crede el însuși.

Așa că istoria Bisericii e sfântă și mare…iar Cruceru rămâne eretic  baptist…adică în afara Bisericii…cu doctorat lingvistic pe Sfântul Augustin.

*

Și de la 21. 39…pastorul nostru începe discuția despre „tradițiile” baptiste. Și una dintre „tradițiile” baptiste e aceea că „se întâlnesc la ora șase”.

Și gura păcătosului a spus: „dacă nu ai tradiții bune, cu siguranță vei crea tradiții proaste”. Și Cruceru și ai lui și-au creat tradiții „după măsura lor”…„bune” ca ale evreilor blamați de Domnul.

*

Și, vai, hoțul strigă: „Hoții!”. La 22. 27. Unde vorbește despre „noile biserici care apar ca ciupercile după ploaie”.

Păi baptismul nu a apărut odată, din senin, după lună…plină, fără să aibă vreo genealogie cu…Biserica? De ce să nu mărim numărul bisericilor la infinit…dacă noi, baptiștii, suntem o altă sectă?

Ce democrație e asta…dacă pui zăbală în gură…sectelor?

Să se înmulțească sectele, virușii, extremiștii, dictatorii, sociopații, homosexualii că de aia e „democrație anarhică”!

*

Și noile secte, spune ideologul nostru…apar din sectele „evanghelice”, pe premisa că nu mai vor „tradiții”. Însă „tradițiile” se fac „în șase luni”.

Și sunt „tradiții” tot la fel „de solide” și de „coagulate” ca „tradiția americană” de 300 de ani.

*

Despre tânărul cu „lumea lui” pe internet. Probabil e vorba despre fiul lui…că acela are o „narnie a lui” pe internet. O lume plină de fantasme ca „teologia baptistă”.

*

„Autoritatea e peste tot”, dixit Cruceru. Și dacă nu vrei autoritate, a continuat el, mai devreme sau mai târziu o să dai cu capul de pragul de sus. Însă Cruceru vrea „autoritate” cum a vrut Luther „monahism”…

Minutul 23. 54.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *