O respirație mai liberă

 • Vasile Blaga şi Roberta Anastase au fost revocaţi astăzi [3 iulie 2012] din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor. De asemenea, Gheorghe Iancu a fost înlocuit din funcţia de avocat al Poporului. Funcţiile eliberate de PDL au fost preluate de Crin Antonescu (PNL), la Senat, şi Valeriu Zgonea (PSD), la Camera Deputaţilor. Interimar la instituţia Avocatului Poporului a fost desemnat fostul deputat PSD, Valeriu Zgonea”.
 • Însă tot ieri, 3 iulie 2012, spre seară…s-a protestat în București împotriva Guvernului USL. Cristi Dorombach a fost la fața locului, la Protestul ghilimelelor…și ni-i prezintă pe „admiratorii” președintelui Băsescu. Să înțelegem că „admiratorii” președintelui au fost de acord cu tăierile de salarii, închiderile de spitale și umilirile românilor de până acum?
 • Sa strigi din toti bojocii ca te-a calcat Hitler Ponta pe gat pentru ca ti-a schimbat-o pe Roberta Anastase din fruntea Camerei Deputatilor, asta e culmea cinismului si arogantei. Abia asta face dovada paralelismului cu viata reala, cu bunul simt si minima decenta intelectuala. Iar ca sa urli ca mineriada USL omoara democratia, doar pentru ca la pachet cu Roberta a plecat si Blaga din fruntea Senatului si Avocatul Poporului, trebuie sa fii pe cat de ipocrit pe atat de ticalos. Se schimba oameni, nu institutii!”.
 • Idem: „Cat despre cei care stau toata ziua cu Hitler in gura as vrea sa le reamintesc ca fostii guvernanti si-au fundamentat ACTIUNILE care au atins direct populatia, nu doar simtul estetic al democratiei, pe art. 53 din Constitutie. Sa-l reciteasca! Si apoi sa mediteze. Ce este mai periculos? O putere care decide prin asumarea raspunderii suspendarea unor drepturi cetatenesti, calcand Parlamentul in picioare, sau o putere cat de cat proaspat legitimata de popor care alege si voteaza democratic in baza unei majoritati sa isi schimbe liderii unor institutii?”.
 • Trezindu-se cu lideri arestaţi şi cu plagiate în presa internaţională, noii puternici ai zilei au trecut la următorul nivel. Spre uluirea adversarilor politici, încă buimăciţi de luptele interne (vezi mărturisirea lui Blaga că încă nu a vorbit nici măcar la telefon cu Traian Băsescu), USL a luat într-o zi ca Făt Frumos din poveste: televiziunea şi radioul publice, Avocatul Poporului, preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor (numărătoarea voturilor nu a mai salvat-o de data aceasta pe Roberta Anastase). Şi cu siguranţă nu se va opri aici”.
 • Cînd sînt abuzaţi cetăţenii cu liberalizări de preţuri, cu legi ale sănătăţii care îşi bat joc de dreptul minimal la îngrijire, ce strigăm atunci!? Strigăm că aşa zice FMI sau UE să facem,  deci e normal. Pentru că ne e frică să folosim democraţia într-un fel incomod, noi sîntem “democraţi” numai cu ştampilă de la Vest. Democraţia dictată de Fondul Monetar e bună din oficiu? Poate pentru cele două clanuri de politicieni şi pentru o masă de naivi. Pentru mine nu. Ianuarie a fost de aceea veritabil anti-sistem, pentru că aceste mesaje au fost prezente, pentru că s-a vorbit de cum sînt plătiţi profesorii sau medicii, pentru că a fost atacat un stat poliţienesc (real, dacă ne uităm cît s-a “investit” în servicii pe timp de criză)”.
 • Postul Realitatea TV se află din nou în proprietatea familiei lui Sorin Ovidiu Vîntu, după ce, timp de aproape un an, patronul oficial al televiziunii de știri a fost afaceristul Elan Schwartzenberg. RISE Project a obținut din Cipru documentele firmei offshore Bluelink Comunicazione Ltd –acționarul majoritar (86,5%) al stației TV din România. În prezent, fiica și fiul lui Vîntu (Ioana și Ionuț Codrin) dețin împreună 82% din compania cipriotă și, implicit, controlul asupra Realitatea TV”.
 • Jurnaliştii Victor Ciutacu şi Robert Veress au fost interceptaţi de DIICOT pentru presiuni puse asupra justiţiei în cazul Boldea. Procurorii nu au trimis însă nicio notificare că telefoanele le vor fi ascultate”.
 • Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române doresc să recupereze Liceul Dinu Lipatti, Grădinița Floreasca, Școala Generală Iovan Ducici, precum și alte imobile din București, pentru a redeschide școlile confesionale care au funcționat în respectivele sedii înainte de venirea comuniștilor la putere. Dorința BOR a fost exprimată de o Delegaţie a Patriarhiei Române care a avut marți [3 iulie 2012] o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, şi cu vicepreşedintele ANRP, Ioan Nasleu”.
 • Absolvenţii de liceu dau astăzi [4 iulie 2012] proba obligatorie a profilului, adică Matematică sau Istorie. Ieri elevii care au învăţat la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale au dat proba la limba maternă. La proba de azi s-au înscris peste 180.000 de candidaţi, dintre care 145.000 au optat pentru Matematică, iar 38.000 pentru Istorie”.
 • Liderii USL, împreună cu Viorel Hrebenciuc şi Valeriu Zgonea s-au întâlnit [astăzi, 4 iulie 2012] la Guvern pentru a pune la cale ultimele detalii pentru suspendarea lui Băsescu. La întâlnire participă premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului Crin Antonescu şi Daniel Constantin. Liderii USL au cerut parlamentarilor din provincie să nu părăsească Bucureştiul. La ora 16:00 va avea loc şedinţa Plenului Reunit la Parlament, unde USL ar putea depune cererea de suspendare a preşedintelui. Guvernul va lua în discuţie astăzi şi modificarea legii de organizare a Curţii Constituţionale, care va fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă”.
 • Dar cîţi academici din România erau preocupaţi de problema plagiatului şi a imposturii academice, despre care am scris aici de atîtea ori, plîngîndu-mă că nu există o protecţie eficientă în România pentru plagiat, că de la cărţi la titluri de ziar se fură totul, imediat şi fără ruşine, înainte de scandalul cu Corina Dumitrescu, Ion Mang şi Victor Ponta? Carmen Muşat şi Vasile Docea, atîta tot, plus cei care au încercat o reglementare mai bună, ca Mircea Miclea. Universităţile de stat cele mai dubioase din România, de la Oradea la SNSPA, rezolvaseră demult problema de imagine, dînd doctorate honoris causa ca să cumpere vanitoşii sau naivii şi să îşi facă imagine. Am scris, tot aici, despre cum Oradea, celebră prin traficul de diplome, a făcut doctor honoris causa nu ştiu cîţi ambasadori. Nu ştiu dacă am mai povestit cum a apărut fenomenul la SNSPA, sub rectorul Vasile Secăreş, care evoluase de la consilierul lui Iliescu la PNL şi de la ADIRI la Eximbank şi dezvolta şcoala cum ştia el mai bine, vînzînd numele NATO pe diplome şi alte asemenea. L-am găsit odată probînd noua togă, desenată pentru ocazia decernării şi m-a întrebat, cum eu avusesem ocazia pe la Harvard, Stanford, etc, dacă avea un aer autentic, dacă se potrivea cu originalul. Cine Dumnezeu avea nevoie de o diplomă de doctor onorific de la Secăreş et comp? Răspunsul, pe care l-am aflat destul de repede a fost: Vladimir Tismăneanu”.
 • In fine, USL a ajuns la concluzia ca nu are cum coexista cu Presedintele Traian Basescu. Ceea ce, in intelepciunea lui, cetateanul roman a descoperit demult”.
 • taxa pe tutunul destinat fumatului va creşte cu 77%, de la 13 la 23 de euro pe kilogram. Companiilor producătoare şi importatoare de băuturi alcoolice ar putea plăti o contribuţie mai mare cu 20%. Taxa pe viciu a adus circa 5,5 miliarde de lei Ministerului Sănătăţii, de la introducerea acesteia, în 2006, până la 1 ianuarie 2011, potrivit datelor furnizate Capital de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”.
 • Subiectele la Matematică-BAC.
 • Cea mai mare creştere a fost înregistrată de numărul bancnotelor de 10 lei, care a urcat cu 38% pe parcursul anului trecut [2011], acestea ajungând să reprezinte aproape o cincime din numărul total al bancnotelor aflate în circulaţie”.
 • Oamenii de cultură nu trebuie să abandoneze valorile morale şi amplitudinea inerentă culturii în nicio situaţie. Dacă, însă, ei îşi amintesc de aceste valori doar pentru a apăra redute politice, atunci ceea ce propovăduiesc se transformă în contrariul său. Valorile ori sunt pretutindeni, ori nu sunt deloc. Nu se poate ca valorile unei societăţi să funcţioneze doar la anumite ore, doar pe anumite străzi ori doar în anumite judeţe. Nu e posibil ca ele să fie invocate atunci când ne convine şi uitate atunci când nu ne mai folosesc”.
 • Idem: „Am văzut că Grupul de Dialog Social a lansat un apel pentru susţinerea statului de drept pe care actualul guvern îl pune în pericol. Înţeleg că până acum GDS, nu a avut, în această privinţă, nimic de reproşat guvernării PD şi preşedintelui său. Nici bâjbâielile administrative, nici antimodelele promovate, nici ofensele impardonabile la adresa regelui,  nici minciunile înşirate pe bandă rulantă, nici mojiciile la adresa CSM, spuse pe un ton mahmur la judecători acasă, nici batjocura legislativă la adresa Constituţiei, nici prăpastia de multe zeci de miliarde de euro între prăbuşirea PIB şi creşterea datoriei publice, nici curbele de sacrificiu pe fundalul ostentaţiei opulente a guvernanţilor, nici criza de sens ce a cuprins societatea românească. Despre toate acestea când va dialoga Grupul de Dialog Social?”.
 • Dar “Regimul Băsescu” a însemnat în sine un regim securist. Să ne uităm doar cum scoate tovarăşul Băsescu dosarele din paporniţă, peste noapte, doar atunci când are nevoie de ele. Aşa a făcut cu amicul păcătos al lui Cornel Nistorescu, imediat după ce acesta a preluat “Cotidianul”. Aşa face acum, cu plagiatele. Aceste plagiate existau de multă vreme şi probabil că Băsescu ştia de ele de multă vreme, dar, în loc să le facă publice, securistul care (încă) ne conduce le ţinea la tolbă, ca un şantajist”.
 • Vasile Blaga a ratat şansa de a-şi repera onoarea, ieri. Dacă demisiona, creştea în ochii oamenilor şi demonstra că e altceva decât Boc. Şi că, prin urmare, poate face din PD-L altceva decât o clică infracţională plină de tupeu. Care în loc să-şi asume nemerniciile antinaţionale, criminale şi împotriva statului de drept pe care le-a comis la guvernare, acuză USL că eliberează ţara de un regim de ocupaţie”.
 • Idem: „Ceauşescu era mic copil faţă de Băsescu. Vasile Blaga o ştie prea bine. Partea proastă e că nu face nimic ca să binemerite. Respectul”.
 • Reprezinta Mark Gitenstein America? Eu, cu o jumatate de familie formata din cetateni americani, cred ca nu. Un ambasador care prefera sa reprezinte 200 de homosexuali exhibitionisti si sa-si bata joc de alte 20.000.000 de romani, de traditia, cultura si religia lor milenare, si carora uita sa le ceara scuze pentru violurile asupra unor minore transformate in obiecte sexuale de soldatii americani de la Deveselu, nu poate reprezenta America”.
 • „Amabilitate” baptistă: „Cred că niciunul din noi nu trebuie să-și strice buna dispoziție pentru o conversație cu un străin pe Internet. Nu merită”. Dar pentru „o mică evanghelizare în forță” merită să…„îți strici buna dispoziție”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *