Ziua de dinainte

 • În zona Unirii din București nu a apărut Jurnalul Național în campania de Referendum dar în toate tonetele din jurul Magazinului Unirea se împut tabloidele și revistele porno. Adică de n-am avea online…nu am ști nimic din ziarele care contează. Iar azi-noapte, de la ora 23. 10, când abia începuse interviul lui Ciutacu cu Bogdan Teodorescu s-a luat lumina. Da, până după miezul nopții…cât să se termine emisiunea! Pentru că ultima dată s-a luat tot în această campanie și tot la ora 23, după ce i s-a tăiat microfonul Monicăi Macovei la România TV sau Realitatea TV. Așa că nu ne temem de întâmplări…ci doar de repetiții. De repetițiile care vor să inducă neliniște…
 • Pentru că ieri, vineri, 27 iulie 2012, în ultima sa declarație politică pentru Referendum, Traian Băsescu a militat din nou pentru neparticiparea la vot, Cristian Tudor Popescu i-a replicat la Realitatea TV: „Pentru prima dată în istoria României, ţara poate fi salvată luptând, nu cu arma în mână, ci cu berea în mână. Imaginaţi-vă un ins, simpatizant PDL, care stă la terasă şi bea o bere. În felul acesta el salvează România”.
 • Însă nesimțirea pasivă și batjocoritoare se observă peste tot în regimul Băsescu, de la faptul că nu au atras fonduri europene pe cât puteau și până la faptul că au jecmănit bugetul României și averile României.
 • Nu ar fi ceva „nou” pentru ei…dacă prețul pentru România ar fi „o bere cu indiferență”.
 • Mie mi se pare că se urmăreşte instaurarea unei frici generalizate, a unei învrăjbiri naţionale. Şi dosariada asta năucitoare, dosarele „ţinute la sertar” ca să fie scoase atunci când îl supărăm pe preşedintele jucător. Un preşedinte care s-a jucat cu noi toţi aşa cum a vrut şi aşa cum nu ne putem închipui”.

*

COMUNICAT DE PRESĂ
(27 iulie 2012)
Declarația de presă a preşedintelui interimar al României, Crin Antonescu

Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a susținut vineri, 27 iulie 2012, la Palatul Cotroceni, următoarea declarație de presă:

”Bună seara!

Suntem la foarte puţină vreme de momentul încheierii unei campanii electorale pentru referendumul din 29 iulie [2012] şi primul lucru pe care cred că merită să-l observăm şi să-l subliniem ca atare la sfârşitul acestei campanii este că, deşi o campanie intensă, desfăşurată într-o atmosferă cu destulă tensiune publică, a fost o campanie care s-a desfăşurat în termeni normali din punct de vedere democratic.

În sensul acesta, aş dori să mulţumesc tuturor participanţilor dintr-o tabără sau alta, organizatorilor de manifestaţii publice dintr-o parte şi din alta şi, de asemenea, să mulţumesc tuturor forţelor de ordine care au concurat la păstrarea unui cadru legal, civilizat, democratic al tuturor acestor manifestaţii publice de susţinere într-o direcţie sau alta, în cursul acestei campanii electorale.

Este încă un fapt – şi, de aceea, am dorit să-l subliniez – care dovedeşte că România este un stat în care manifestarea, comportamentul democratic sunt mature şi că nu suntem cu nimic mai prejos de colegii noştri, de partenerii noştri din Uniunea Europeană.

Apoi, aş dori să transmit, tot în preajma încheierii acestei campanii electorale şi înainte de ziua de duminică, 29 iulie [2012], două mesaje.

Primul este destinat tuturor oamenilor care lucrează în instituţii publice, cu responsabilitate în organizarea şi desfăşurarea corectă, de la un cap la altul, a referendumului. Cer tuturor acestor instituţii, încă o dată, tuturor oamenilor din aceste instituţii, care sunt implicaţi în procesul electoral, să-şi facă datoria în integralitate, să respecte, să apere şi să impună, acolo unde este cazul, legea şi numai legea.

Guvernul României şi celelalte instituţii care sunt implicate au luat toate măsurile necesare pentru organizarea şi buna desfăşurare a acestui referendum şi le cer încă o dată ca, până când procesul se încheie, să se manifeste fără niciun fel de ezitare, fără niciun fel de părtinire, în spiritul şi litera legii.

Al doilea mesaj este destinat tuturor cetăţenilor României cu drept de vot la acest referendum, fie că ei se află pe teritoriul României, fie că se află pe teritoriul altor ţări.

Dragi compatrioţi,

dreptul de vot este unul din cele mai importante câştiguri pe care le-am dobândit toţi cei care am vrut şi vrem înainte să trăim într-o democraţie.

Dreptul de vot este un drept care garantează şi apără, direct sau indirect, toate celelalte drepturi constituţionale.

Dreptul de vot este mijlocul fundamental, aflat la îndemâna fiecărui cetăţean, de a interveni şi de a decide evoluţiile politice din ţara sa.

Un referendum este un moment electoral special, un referendum este o consultare a întregii naţiuni într-o chestiune concretă, care este considerată a fi de interes naţional, şi este, poate, singurul moment între alegerile obişnuite în care cetăţenii decid, într-un fel sau altul, asupra unor probleme de interes public, de interes naţional.

În sensul acesta, scopul, sensul unui referendum este de a afla care este voinţa naţională şi de a se conforma cu toţii – politicieni, instituţii, legislativ – acestei voinţe.

Iată de ce acest drept, dreptul de a da expresie voinţei naţionale, nu poate fi irosit, nu poate fi neglijat, nu poate fi subestimat.

Fără îndoială, conform Constituţiei României, fiecare dintre noi, cetăţenii cu drept de vot, avem dreptul de a alege, de a alege dacă folosim sau nu acest drept, de a alege ce şi cum votăm, dacă decidem să-l folosim.

Nimeni, în conformitate cu Constituţia şi legile României, nu poate fi obligat, forţat să voteze, nimeni nu poate fi împiedicat să voteze.

Şi unul şi altul dintre aceste lucruri sunt aspru pedepsite de lege şi am convingerea deplină că pe 29 iulie [2012] fiecare cetăţean al României va putea alege liber între a folosi sau nu şi cum să folosească, dacă îl foloseşte, acest drept atât de important.

Ceea ce vreau să spun în încheierea acestei perioade şi în încheirea acestui mesaj este că nu trebuie să uităm – şi asta este obligaţie de conştiinţă – nu trebuie să uităm niciunul dintre noi că nimic trainic, nimic durabil, nimic fundamental nu se aşază în democraţie decât prin participare, decât prin folosirea de către cât mai mulţi cetăţeni a acestui drept fundamental.

Democraţia se bazează pe folosirea dreptului de vot de către cetăţeni, democraţia se bazează pe participare şi nu pe absenţă.

Participarea, implicarea şi folosirea dreptului de vot este, în fond, singura garanţie pentru fiecare cetăţean că politicienii se conformează voinţei cetăţenilor.

Cu aceste gânduri şi cu încrederea că referendumul din 29 iulie va dovedi încă o dată maturitatea democratică şi cetăţenească a românilor, vă doresc tuturor să alegeţi în faţa conştiinţei dumneavoastră şi în faţa situaţiei actuale a României calea de urmat.

Îmi exprim, de asemenea, convingerea că toată desfăşurarea referendumului şi toate zilele care vor urma vor consacra încă o dată, pentru cine mai avea îndoieli, eu nu am, că România este o ţară pe deplin democratică.

Vă mulţumesc!”.

*

 • Nu, Cruceru! Baconschi (adică „un fost ministru și scriitor”) nu făcea apel la „biserica baptistă” ci la Biserica Ortodoxă Română. Nu te autoiluziona! Sau „nu te confunda” cu Biserica. Textul la care te referi e acesta.
 • Poporul român, Cruceru, pe care nu-l mai simți datorită ochelarilor de cal baptiști, adică ai ideologizării baptiste, care te-a făcut mai mult american (după mentalitate) decât român, nu e învrăjbit de pe timpul lui Burebista…pentru că n-ar mai fi existat pe aici nici urmă de român. Popoarele învrăjbite (la mintea cocoșului) nu dăinuiau în istorie mii de ani ci se risipeau peste tot, pe pământ. Însă cum logica și organicitatea gândirii, coerența ei nu îți sunt prietene…e normal să vezi lucruri care te reprezintă: ilogicul, învrăjbirea, inconsistența.
 • Care e diferența Cruceru, între mentalitatea Patapievici, pentru care românii sunt patibulari decerebrați și afirmația ta: poporul român e „popor adormit în sictir în majoritatea vremii, tresărind apoi de ură prost orientată”? Asta e mentalitatea Patapievici, Băsescu, Macovei, Baconschi…adică a celor care știu să denigreze România…când nu fac lucruri importante pentru ea.
 • Ion Spânu (Cotidianul): „Cu toate că duminică poporul român decide prin referendum dacă Traian Băsescu este demis sau nu din funcţia de preşedinte al României, miza adevărată a votului este dacă liberalul Crin Antonescu mai rămâne sau nu în viaţa politică! Oricât ar părea de ciudat, această decizie reprezintă opţiunea pentru trecut sau pentru viitor a României. Din acest punct de vedere, atitudinea intelectualilor care au acaparat în ultimele decenii spaţiul public şi chiar întreaga idee de societate civilă este nu numai surprinzătoare, ci şi una vinovată, chiar mai vinovată decât motivele care ne-au adus în faţa acestui referendum. Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu – ei, mai mult decât toţi ceilalţi – şi-au asumat o responsabilitate care le va marca toată viaţa şi chiar va pune sub semnul întrebării întregul lor destin. Profitori ai tuturor regimurilor, ei au ignorat cu bună ştiinţă faptul că lumea se uita în gura lor, aşteptând să vadă ce gândesc doi oameni ce ar fi trebuit să fie deasupra măruntelor interese de grup sau partinice. Liiceanu s-a ales de la Ion Iliescu şi Petre Roman cu întreg patrimoniul fostei Edituri politice, iar Andrei Pleşu a devenit un abonat la funcţia de ministru sau de consilier prezidenţial. În acest timp, amândoi au beneficiat de stipendii uriaşe şi din interior, dar, mai ales, din afara ţării, pentru care au sacrificat tot: destin personal, operă şi, mai mult decât orice, chiar propria ţară!”.
 • Idem: „Liiceanu a apărut în această săptămână la televizor, îndemnându-i pe oameni să nu se prezinte la vot, urmând îndemnul lui Băsescu precum un căţeluş loial celui care-i dă zilnic de mâncare. Pleşu l-a urmat cu articolele din presă, în care, prin berbecul său şi cele două gâşte, a minimalizat miza referendumului la care trebuie să se prezinte un popor întreg! Dar ce înseamnă „popor” pentru doi vagabonzi ai culturii, al căror unic scop este să nu-l piardă din chingă pe cel care le-a tot [dat] ce au vrut în [toți] aceşti ani?”.
 • Idem: „Puţini sunt cei care ştiu, de pildă, că doi dintre politicienii pe care mizează Traian Băsescu – Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihail Neamţu – sunt făcăturile lui Andrei Pleşu, oameni pe care i-a cultivat de când erau copii, cărora le-a creat o falsă imagine de cărturari şi pe care – cu metode doar de el ştiute, i-a promovat în spaţiul public ca pe nişte valori universale! Cine a urmărit atent presa ultimilor ani a putut vedea uşor că gaşca aceasta reprezentată de Pleşu şi Liiceanu a avut şi o armată de locotenenţi care a ocupat întreg spaţiul public: vedetele Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieş, H.-R. Patapievici, Vladimir Tismăneanu, dar şi pigmei precum Andreea Pora, Robert Turcescu, Ioana Lupea ori Mircea Marian. Pentru ei n-a contat faptulnaţionalismul lui M.R. Ungureanu avea valoare doar [cât] tichia [de] pe cap şi nici că Neamţu defila cu steagul lui Zelea Codreanu pe care l-a pus în poala lui Băsescu odată cu ţipetele de la mitingurile din aceste săptămâni!”.
 • Idem: „Şi, iată, acum, România este pusă în situaţia de a fi la un pas de a-l scoate din viaţa politică pe Crin Antonescu, singurul politician care părea să fie alternativă la guvernarea criminală reprezentată de Elena Udrea, Ioan Oltean, Emil Boc, Adriean Videanu, Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase. Nici nu vă imaginaţi cât de mare este această miză pentru aliaţii lui Traian Băsescu, care începuseră deja să se gândească ce vor face după alegerile generale din acest an şi, mai ales, după cele prezidenţiale din 2014! Când, în mod surprinzător, la suspendarea lui Traian Băsescu, Crin Antonescu şi-a pus în joc propria soartă politică, toţi cei de mai sus au luat o neaşteptată gură de oxigen, căci au văzut în acea promisiune o şansă de a nu mai pierde o bătălie pe care o ştiau deja pierdută. Fără Antonescu, USL nu va mai fi nici pe departe ceea ce era înainte de suspendarea lui Băsescu! Iată de ce adevărata miză a acestui referendum nu este Traian Băsescu (dacă se întoarce ştim cum şi ce va fi), ci Crin Antonescu, fără de care vom fi în faţa unui trecut care nu se va sfârşi şi care va continua cu cioflingari de genul lui Ungureanu sau Neamţu. Vai de soarta noastră dacă duminică nu vom găsi cinci minute pentru a vota!”.
 • Tornadă în Polonia (14 iulie 2012):

 • Crin Antonescu, ieri, 27 iulie 2012, a afirmat despre Dan Voiculescu: „Cred că Dan Voiculescu a fost securist, nu biet informator. [Pentru că] dom’le, în comerţul exterior, în poziţia aia nu erai un biet informator. Deci dacă a fost, a fost ceva serios. […] [Însă] Dan Voiculescu, de ani de zile, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect. Acţionează corect apărând nişte valori democratice, denunţând nişte lucruri anormale, aberante, nedemocratice, nişte hoţii care se întâmplă în România sub regimul lui Traian Băsescu şi atunci e normal să fim aliaţi politic, dacă avem acelaşi scop”.


 • Potrivit sondajului realizat la comanda Realitatea TV, 76% din cei care se vor prezenta la urne vor vota pentru demiterea lui Traian Băsescu şi doar 24 % vor fi împotriva demiterii sale”.
 • Radu Tudor: „Niciodata n-am fost atit de nerabdator sa votez, ca acum”.
 • Traian Ungureanu militează pentru neparticipare dar și pentru verificarea faptului dacă s-a votat sau nu în locul nostru.
 • Roxana Iordache: „Dumnezeu să reunească tot poporul român, de pretutindeni şi să ocrotească România!”.
 • Radu Herjeu: „Vreau să vă spun acum de ce voi vota DA la referendumul de destituirea preşedintelui suspendat”. Pentru că „Nu-mi plac oamenii:- care beau excesiv
  – care beau şi apoi se urcă la volan sau încearcă să conducă o ţară
  – care îşi înşeală partenera/partenerul de viaţă
  – care îşi răsplătesc favoritele, fără jenă, în văzul lumii
  – care îşi împing de la spate odraslele şi, profitând de influenţa lor, le facilitează accesul la poziţii pe care nu le merită şi pentru care nu au calităţile necesare
  grobieni, needucaţi, mârlani, care nu se pot abţine să jignească doar pentru a-şi manifesta puterea
  – care nu sunt deloc săraci în inteligenţă, dar preferă s-o folosească doar spre binele lor personal
  – care nu au scrupule
  – care sunt doar nişte lupi moralişti
  – care mint cum respiră, în timp ce te privesc în ochi sau îţi strâng mâna
  – care nu-şi asumă responsabilităţile şi nu acceptă că au greşit
  – care, după ce greşesc, tot ei sunt tari în gură şi agresivi
  – care se folosesc de cei din jur, după care îi aruncă la coş, ca pe nişte batiste de hârtie, mototolite
  – care au unităţi de măsură diferite în judecarea faptelor lor, ale apropiaţilor sau ale celorlalţi
  – care se sucesc după cum bate vântul şi-şi pun interesul de moment deasupra oricăror valori, principii, reguli
  – care ling unde au scuipat şi vice versa”.
 • Nu vom intoarce fata de la aceasta provocare si vom merge la vot in 29 iulie. Pentru ca, DA, vrem sa schimbam si noi lumea in care traim”.
 • Cristina Țopescu: „eu, domnule Pleșu, cu berbecul m-am lămurit, aleg gâștele”. Și noi!…
 • Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, i-a îndemnat pe maghiari să vină la Referendum.
 • Debut foarte bun pentru echipa olimpică a României la Jocurile Olimpice de la Londra 2012. Alina Dumitru a câștigat  medalia de argint la judo, categoria 48 de kilograme, ea fiind învinsă în finală de brazilianca Sarah Menezes, ploieșteanca aducând astfel prima medalie pentru România la Olimpiada de la Londra”.

***

Cotidianul.ro a selecţionat de pe forumuri, de pe bloguri, din aprecieri primite telefonic sau direct motive pentru care cetăţenii vor să îl demită pe 29 iulie [2012] pe Traian Băsescu.

După o selecţie primară, au rezultat 55 de motive pentru ca Traian Băsescu să nu se mai întoarcă din 30 iulie la Palatul Cotroceni. (L.G.)

*

A. Acţiuni îndreptate direct împotriva cetăţeanului

1. A redus salariile motivând că nu sunt bani, dar banii care existau au fost folosiţi pentru a plăti mafia şi clientela politică a PDL.

2. A impozitat pensiile motivând că nu sunt bani, dar banii care existau au avut aceeaşi destinaţie ca la punctul 1. Seniorii noştri au fost consideraţi o povară şi s-a dorit ieşirea lor din sistem – citeşte s-a dorit moartea – în ritm mai alert.

3. A redus indemnizaţiile pentru mame şi persoanele cu handicap.

4. A redus ajutoarele de şomaj.

5. A adus 5 milioane de români în pragul sărăciei.

6. A îndatorat fiecare roman cu 5.000 de euro.

*

B. Acţiuni îndreptate împotriva sistemului de sănătate

7. A dat indicaţii pentru închiderea a aproape 100 de spitale.

8. A provocat plecarea din ţară a peste 10.000 de medici.

9. L-a umilit public pe Raed Arafat, cel care a înfiinţat cel mai performant serviciu de intervenţie rapidă.

10. A anunţat zilele trecute că mai trebuie reduse 100.000 de paturi de spital.

*

C. Acţiuni împotriva sistemului de educaţie

11. A închis numeroase şcoli.

12. A umilit profesorii.

13. A jignit sistemul de învăţământ -„şcoala produce tâmpiţi”.

14. A făcut presiuni pentru promovarea unei legi a educaţiei confuze şi controversate.

15. A promovat doi miniştri mediocri şi alţi demnitari din minister de aceeaşi factură.

*

D. Ingerinţe şi atacuri la adresa justiţiei

16. A calificat ca inacceptabile unele decizii ale CCR care nu i-au convenit. (Exemplu: „CCR este o instituţie penibilă” – pentru că nu a aprobat tăierea directă a pensiilor).

17. A solicitat magistraţilor să nu mai dea soluţii favorabile petenţilor care atacau decizii ale guvernului în domeniul salarial.

18. A făcut presiuni asupra procurorului general pentru rezolvarea în regim de urgenţă a solicitărilor unei organizaţii de revoluţionari agreate.

19. A adus critici nejustificate membrilor CSM.

20. A criticat judecătorii pentru că nu judecă cu celeritate dosarele, neţinând cont de faptul că numărul dosarelor depăşeşte volumul de muncă al instanţelor

21. A transformat DNA şi ANI în poliţie politică personală.

22. A pus presiune pe justiţie prin Monica Macovei şi prin intervenţii directe.

23. A organizat cea mai amplă operaţiune de îndepărtare de la post a procurorilor „neloiali”, înlocuindu-i cu procurori mai „obedienţi” ori mult mai puţin experimentaţi.

În perioada 2005-2009 a numit 3.011 judecatori şi procurori; spre comparaţie, în perioada 2001-2004, preşedintele Ion Iliescu a semnat 137 de numiri, iar în perioada 1997-2000, preşedintele Emil Constantinescu a semnat 172 de numiri.

*

E. Ingerinţe în viaţa publică, socială şi politică

24. A deconsiderat haina militară oferind grade de generali unor apropiaţi sau unor persoane care îi erau utile.

25. I-a transformat pe membrii SCMD (militari în rezervă sau retragere) în simpli asistaţi social

26. A inclus total nejustificat presa în categoria vulnerabilităţilor la securitatea naţională.

27. A insultat ziariştii incomozi şi pe cei care nu-i cântau în strună – vezi şi cazul „ţigancă împuţită”, „găozarule”, „observ că nu vrei să gândeşti” etc.

28. Prin promovarea – prin intermediul guvernului Boc – a unor decizii aberante a agravat criza economică din România şi a distrus o parte din clasa mijlocie din România – vezi consecinţele impozitului forfetar – în 2009 au fost radiate 66.320 de firme, în 2010, alte 183.227 firme, iar în 2011, un număr de 71.970 firme.

29. A ameninţat şi a şantajat adversarii politici (dar şi câţiva membri din partidul care l-a propulsat) cu dosare penale, multe dintre ele, fictive.

30. I-a învrăjbit pe tineri împotriva pensionarilor.

31. I-a învrăjbit pe angajaţii din mediul privat împotriva bugetarilor.

32. A ameninţat lideri sindicali şi a distrus credibilitatea sindicatelor.

*

F. Acţiuni în contradicţie cu prestigiul funcţiei de preşedinte

33. A făcut lobby pentru exploatarea cu cianuri a aurului de la Roşia Montană deşi nu avea acest drept.

34. A făcut presiuni asupra unor oficiali ai statului tot în cazul Roşia Montană.

35. Şi-a promovat fiica (modestă din punctul de vedere al educaţiei) în politică la nivel înalt, forţând alegerea ei ca europarlamentar.

36. A compromis instituţia prezidenţială prin alăturarea imaginii ei cu cea a interlopului Bercea Mondial.

*

G. Încălcări ale Constituţiei

37. A refuzat să numească un premier al unei clare majorităţi parlamentare – 2009, cazul Klaus Johannis.

38. A anunţat că în situaţia în care USL câştigă în 2012 alegerile parlamentare nu va numi premierul propus de alianţă. 

39. A refuzat să numească un ministru, inventând clauza „dosarului de activitate” – cazul Norica Nicolai.

40. A încercat să condiţioneze numirea unor ministri – vezi cazurile Haşotti şi Andronescu.

41. A iniţiat direct şi prin interpuşi (Monica Macovei, Traian Radu Ungureanu, lideri ai PDL, reprezentanţi ai unor ONG-uri, ziarişti de casă) acţiuni de defăimare a Guvernului României, a Parlamentului României şi a României.

42. Şi-a arogat, fără să existe vreo prevedere în Constituţie, calitatea de şef de stat şi a acţionat ca atare în relaţiile cu celelalte puteri în stat.

43. Nu şi-a îndeplinit importanta atribuţie de mediator; în schimb a protejat şi încurajat acte de corupţie ale demnitarilor PDL – vezi cazurile Blejnar, Liviu Negoiţă, a protejat atitudini şi acţiuni impardonabile ale unor politicieni – vezi cazul Roberta Anastase, nu a ascultat plângerile fostei Opoziţii privind gravele încălcări ale regulamentelor parlamentare şi ale Constituţiei de către liderii PDL, a tolerat risipa banului public şi direcţionarea acestuia spre clientela de partid a PDL – vezi cazurile Udrea, Boc, Flutur etc.

*

H. I-a minţit copios pe români şi nu numai

44. A anunţat în 2007 că demisionează în 5 minute dacă Parlamentul îl suspendă.

45. A promis bucureştenilor că o dată la trei luni se va întâlni cu ei în Piaţa Universităţii pentru consultări cu cetăţenii.

46. A afirmat, în 2009, că nu se va pune problema reducerii salariilor şi pensiilor.

47. A declarat că tăierile de salarii şi diminuarea pensiilor vor fi temporare – până la 31 decembrie 2010.

48. A afirmat că va impune reducerea la minimum a cheltuielilor pentru clientela politică.

49. A promis că va clarifica situaţia casei din Str. Mihăileanu pe care şi-a atribuit-o ilegal.

50. A promis că va clarifica situaţia controversată prin care fiica sa mai mare a achiziţionat o locuinţă cu 1 milion de euro. 

51. A afirmat că o parte din aurul din rezerva BNR a fost vândut pentru a se aloca bani pentru pensii şi salarii – oficialii BNR au anunţat că din 1989 nu s-a vândut un gram de aur.

52. A afirmat iniţial că România nu se va împrumuta la FMI, ulterior a afirmat că împrumutul este doar o centură de siguranţă. Ulterior s-a dovedit că bani din împrumuturi au fost utilizaţi la plata pensiilor şi salariilor.

53. A declarat că legislaţia electorală nu se modifică prin ordonanţe de urgenţă; în 2009 a cerut expres, prin trimiterea la reexaminare, aprobarea unei ordonanţe de urgenţă a guvernului Boc ce viza legea referendumului.

54. L-a minţit pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, că în Constituţie nu există prevederi privind suspendarea preşedintelui de către Parlament.

55. A declarat că nu a minţit şi nu minte niciodată.

***

 • La minutul al 7-lea din această filă video, Vladimir Puștan, pastor penticostal, spune că nu vom avea „amintiri” în veșnicie. Adică vom fi depersonalizați la trecerea noastră în veșnicie. De aceea n-au Sfinți penticostalii…pentru că nu cred în prezervarea memoriei sufletului după moarte?
 • Părintele Nicolae Steinhardt: „Prin Botez m-am născut a doua oară. Acum, în pragul eliberării, am impresia că intru pentru a doua oară în viaţă, încerc simţămintele nenăscuţilor din piesa Venind prin lanul de secară a lui William Saroyan, a sufletelor întrupate care stau la rând să fie introduse în lume şi-n soarta ce le-a fost statornicită. Umblu de la un capăt la celălalt al celulei (nu-s desigur doi metri), fac planuri, îmi vorbesc mie însumi şi cred că-s niţel nebun”.
 • Idem: „Umblu iar prin celulă şi-mi jur să nu mă îndepărtez niciodată de Hristos, mai bine să mor decât să făptuiesc păcate strigătoare la cer, să mă port şi afară aşa cum m-am purtat în închisoare, pe care o binecuvântez”.
 • Pentru ca totul să se desfășoare fără incidente, Minsiterul de Interne trimite mîine în teren, circa 15.500 poliţişti şi 7.000 de jandarmi, vor asigura protecţia celor 18.242 secţii de votare din ţară. Acestora li se alătură 3.000 poliţişti de frontieră, 6.500 lucrători pentru situaţii de urgenţă, 1.000 de lucrători din cadrul altor structuri ale ministerului de interne”.
 • Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu va participa duminică [29 iulie 2012], de la ora 10.00, la ceremonia dedicată Zilei Imnului Naţional, desfăşurată în Parcul Carol din București”.

 • Buletinul valid arată așa:
 • Mihaela Rădulescu, Călin Goia, Monica Anghel, Florin Piersic, Sofia Vicoveanca vor merge mâine la vot.
 • Cetățenii din Galați au fost contactați telefonic și îndemnați să nu participe la referendumul de duminică, 29 iulie [2012], pentru demiterea președintelui suspendat, Traian Băsescu”.

 • A ajuns la 97.339.338 de vizualizări:

 • Pentru că fiecare om are dreptul să fie el însuși.
 • Mergem la Referendum!
 • Iulian Urban nu votează. Motivație: „Astazi stiu foarte clar ca daca votez le dau la nemernicii de comunisti sansa sa castige si ultima reduta, dupa care sa calce in picioare bruma de reusita care a ramas dupa 22 de ani de chinuita democratie – independenta justitiei”.
 • Mihail Boldea votează în arest.
 • Connect-R, pentru că „nu doarme noaptea”…votează mâine la Referendum. „E bine să mergi la referendum, pentru că e bine să iei parte la istorie! Cel puțin atât timp cât ai ocazia”.
 • Călin Popescu Tăriceanu, George Becali, Klaus Iohannis, Gelu Voican Voiculescu, Radu Câmpeanu, Emil Constantinescu, Andi Moisescu, Victor Ioan Frunză, Pavel Bartoș, Dumitru Dragomir, Octavian Morariu, Rică Răducanu, Marius Alexe, Liță Dumitru, Emeric Ienei, Helmuth Duckadam, Gheorghe Caruz, George Pădure, Garbis Kehaian, Radu Timiş merg și votează la Referendum.
 • Idem: Emil Boc, Mihai Trăistariu, Anca Țurcașiu, Mircea Baniciu, Ioan Gyuri Pascu, Radu Gabrea, Marius Manole,Tatiana Niculescu Bran, Dan C. Mihăilescu, Vasile Andru nu votează mâine.
 • Dan Andronic nu votează mâine. Motivație: „este un demers fals și ilegal din fașă”.
 • Nici Mircea Marian nu votează, nici Vlad Macovei, nici Mircea Mihăieș, nici Ion Cristoiu.

*

Vanessa Nistor, studenta de doi ani la Paris, la prestigioasa facultate de drept, Sorbona, […] a dorit să-și facă publică opinia  despre ceea ce se întâmplă acum pe scena politică din România și de ce românii trebuie să-și exercite dreptul de a vota.

[…]

14 lucruri care mă fac să votez anti Băsescu

1. România nu este țară semi-prezidențială! Este o republică parlamentară care funcționează într-un sistem prezidențialist ușor nuanțat. Nimic din Constituție nu-i rezervă vreun domeniu președintelui sau îi dă putere divină. Nici măcar Franța nu este țară semi-prezidențială în condițiile în care la bază președintele francez are mai multe puteri date de Constituție. Toată această combinație a apărut în urma PRACTICII PREZIDENȚIALE care este NECONSTITUȚIONALĂ.

2. Mici speriați de bombe că se încalcă statul de drept, explicați va rog, prin ce anume. Tot ce s-a încălcat au fost câteva PROCEDURI. Dar când Băsescu chemă PDL la Cotroceni nu erați speriați, când EBA vorbește în Parlamentul European nu vă trec fiorii rușinii? Dar ce ziceți de cealată fiică a lui, notar la Cuca Măcăii cu venit de 1 milion de euro pe lună?

3. S-a depreciat leul din cauza USL-ului? S-a depreciat pentru că e criză politică, dacă Băsescu ar avea un pic de demnitate nu ar ține cu dinții de putere, ar pleca și uite așa și-ar reveni leul.

4. UE e supărată pe noi…DA! E din ignoranță! Unde mai există procedură de recall a președintelui? În Austria, atât. Pai dacă Băse îi zice lui Merkel ca nu e reglementată procedura de suspendare în Constituție, normal că UE sare ca arsă. Apropo, stiți că un președinte de stanga a fost ales în Franta, nu? Merkel e de dreapta. Credeți că îi convine să câștige stânga peste tot?! Nu, pentru că după conducerea Uniunii va fi de stânga.

5. USL comuniști? Serios? Ce partid a fost după ’89? FSN. Cine este FSN ? PD + PDSR. Toți cei care au făcut politică înainte de ’89 au fost comuniști…

6. Justiția funcționează! Da?! Cum? Nu vborbim de vinovăția sau nevinovăția lui Năstase, dar s-a spus clar că nu erau probe. Cum poate fi condamnat ?! Ce justiție independentă poate fi după ce Băsescu a zis clar și răspicat că vor răspunde în justiție cei responsabili de procedura de suspendare a președintelui deși, procedura în sine este LEGALĂ?!

7. Cine e Băsescu? Nu cumva e un Berlusconi autohton? Hai să fim serioși, până și italienii s-au trezit după ce și l-au ales singuri pe un om care nu are cum să reprezinte o națiune. Băsescu președinte?! Un om care zice “ghici ghicitoarea mea”?! Și așa țara noastră e o caterincă pentru Europa, de ce am vrea un președinte “caterincă”? Un președinte trebuie să reprezinte țara, nu să fie caterincă.

8. Atacurile la Curtea Constituțională…Cine e Curtea Constituțională? Niște judecători, pardon președintele Curții e doar un consilier juridic, puși de către putere. Nu numai că ar trebui toți judecatorii aștia minunați dați afară, ar trebui reformat procesul de numire a membrilor Curții ca să fie cu adevărat imparțială și independentă. Suntem Republică Parlamentară nu o Republică a Curții Constituționale. Până la urmă Parlamentul este organul ales de popor, nu?

9. De ce se grabește USL? Păi de aia, că le blochează legile cu Curtea Constituțională. Să nu se spună că nu sunt mereu de partea Furiei portocalii, mai nou Furia verde, pentru că asta e la mintea cocoșului, dar nu o va putea sprijini mereu.

10. Economia a stagnat cu USL. Sunt de 3 luni la guvernare. SERIOS?! Și da, în 2007 economia “duduia”, acum e criza. Cu PDL am intrat în UE. Intram în 2007 în UE și dacă era Gigel președinte, deoarece negocierile și acordurile au fost făcute în ani de zile nu când a venit PDL la guvernare.

11. Vai ce manipulează Antena 3!!! Așa și? E o televiziune anti Băsescu. B1, TVR sunt pro Băsescu. E foarte democratic, care e problema? PDL are o problemă pentru ca Antena are audiență mai mare.

12. Diferența la prezidențiale au făcut-o cei din Diasporă care votează cel mai conștient. E da, nu mă innebuniți…Aia sărăcuții (spun din proprie experiență) se uită la TVR Internațional unde Băsescu este prezentat ca fiind un DULCE. Plus, credeți-mă, atâția proști am văzut eu în Diasporă, “vaaai, ce draguț e Băse , acum circul liber în Europa datorită lui”…Sau mai sunt cei din Republica Moldova care sunt pro Băsescu… Pe ce bază? Că e simpatic?! Da sunt convinsă că și eu la un Remy și un wisky m-aș distra. Dar asta nu mă face să votez cu un om care a adus o domnișoară la putere (că doar Udrea nu e o doamnă), a făcut dintr-un om măcar citit un prim ministru măscărici, care duce o analfabetă în Parlamentul European, un om asociat cu cel mai tare “punător de borduri” din lume.

13. Toți sunt la fel? Da? Atunci calcă-ti pe inima și fă-mi mie o favoare și votează contra lui Băsescu. Apoi pentru cei care zic că Antonescu e dictator. Serios?! Chiar poate cineva să se uite la un discurs al lui Băsescu și dupa la Antonescu și să zică că cel din urmă e populist și dictator? Pentru cei care zic că Antonescu e marionetă. Stiți care e ironia? NU CONTEAZĂ. Primul ministru ar trebui să dirijeze politica națională, NU președintele. Am fost spălați pe creier ani de zile cum că Președintele trebuie să fie cel mai important in guvern. Nu, nu trebuie!

14. Un alt motiv să votezi DA…Stiți filmulețul ala cu “ia de la Băsescu” ? Chiar vrem să luăm în continuare de la Băsescu?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *