Despre logica iconică

Icoanele lui Liviu Dumitrescu sunt ascetice, pline de maturitate dar și de noutate personală…în ciuda vârstei sale tinere. De când i-am cunoscut creațiile la nivel online m-am bucurat din prima de ele.

Pentru că e atent, fidel la detalii…fără să abuzeze de culori sau de linii.

Însă remarc de astă dată o incoerență iconică ce îmi displace.

Și la el și la alții.

Și anume că nu înscrie toate Icoanele sale în logica teologică și dogmatică a Ortodoxiei.

Icoana Înălțării Domnului o are doar pe Maica Domnului cu aureolă și pe cei doi Îngeri.

Când i-am spus cuiva că trebuie să punem aureole la toți Sfinții Apostoli în această Icoană, mi-a spus că…Apostolii „nu primiseră încă harul Duhului Sfânt”. Lucru pe care și Liviu Dumitrescu, în mod fals, mi-l poate invoca.

Atunci însă de ce au aureole cele două Sfinte Femei Mironosițe în ziua Învierii Sale din morți? Pentru că nici ele „nu primiseră încă harul”.

Ba, mai mult, de ce au aureole toți Sfinții Întâmpinării Domnului…dar nu au Apostolii Domnului nici la Intrarea Domnului în Ierusalim și nici la Înălțarea Domnului?

Pentru că în acest amănunt Icoanele lui Liviu suferă de un derapaj, de o ieșire din logica iconică.

Icoana, după cum știe și el, nu e o fotografie realistă

Adică nu prezintă evenimentele în desfășurarea lor…ci dinspre veșnicie spre istorie. De mâine…spre ieri

Și din perspectiva teologiei ortodoxe…toți Sfinții trebuie aureolați…pentru că noi vorbim despre Sfinți potrivit staturii lor de acum…și nu dintr-o secvență a vieții lor.

Dacă e să o luăm așa…un Sfânt care a devenit Mucenic în ultimele zile ale vieții…dar până atunci a fost păgân…ar trebui să nu fie iconizat, în nicio parte a vieții lui de mai înainte, cu aureolă.

Dar noi nu facem istorie în Icoane ci teologie!

Și îl prezentăm pe Sfânt cu aureolă în orice parte a vieții lui…pentru că îl privim dinspre sfârșitul lui…spre începutul vieții lui.

Așa că Icoanele trebuie să se înscrie, cu toatele, într-o logică teologică. Adică să fie consecvente.

S-au făcut erori în trecut în materie de iconografie…care nu trebuie repetate.

De aceea trebuie să terminăm odată cu minimalizarea Sfinților în Icoane prin iconizarea preferențială a Sfinților pe care îi pictăm.

Toți Sfinții trebuie pictați cu aureolă…și nu doar așa, doi-trei, pe care ni-i dorim noi.

Pentru că asta arată lipsă de evlavie dar și grave neștiințe teologice.

În Icoana Învierii Domnului, spre exemplu, se perpetuează nerozia asta într-un mod supărător.

Îi avem, în unele Icoane, ca Sfinți pe Sfântul David, pe Sfântul Solomon și pe Sfântul Ioan Botezătorul dar nu și pe Sfinții Protopărinți Adam și Eva, când Sfinții Adam și Eva sunt în  prim-planîn secunda scoaterii lor din Iad.

De ce? Minimalizăm Sfinții Bisericii din necunoaștere.

La fel, în multe din Icoanele recente pe care le-am văzut…în timpul vieții Mântuitorului Sfinții Apostoli nu au aureole.

Să înțelegem că sfințenia lor a apărut așa, dintr-un foc, la Cincizecime…și până atunci erau niște „păgâni”?

Ce mentalitate ortodoxă e asta, ca iconar, să calci cu bocancii peste tot Sinaxarul Bisericii…pentru niște pseudo frici sau rețineri „evlavioase”?

Însă trebuie să remarc la Liviu și noutatea personală…care trebuie să apară în spațiul unde poți desfășura o teologie. Unde poți extinde o teologie profund patristică.

În Icoana întâlnirii Domnului cu Sfânta Fotini, deși, în mod  nedrept nu o aureolează, pune în mâna Domnului monogramul, care reprezintă, în mod simbolic, chintesența revelării Lui în fața Sfintei.

Totodată face din fântână o Cruce și din găleata cu apă o cădelniță…îmbisericind cu totul scena istorică…adică dezvoltând o întreagă teologie iconică.

Maica Domnului, în Icoana Înălțării Domnului, e singura care stă pe o piatră în formă trapezoidală…deși cu toții sunt pe munte…și acea piatră e cea cu semnul piciorului Domnului  când S-a înălțat.

Însă, paradoxal, Liviu uită să pună semnul harului pe capetele Sfinților Apostoli la Cincizecime…„privându-i” până și acolo de sfințenia lor.

Deci e bine…dar se poate și mai bine.

Și mai bine înseamnă fără derapaje teologice și aghiologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *