Oamenii sunt surprize continue…sau de dincolo de Colocviu
Am călătorit spre Constanța, pe 3 septembrie 2012, cu domnul Horațiu Dorin Iordache…și mi-a devenit amic și pe Facebook după o zi.
O fiică și mama ei în vârstă…au mers la mare în același tren cu mine…mama văzând marea după…40 de ani. La întoarcere am venit în același tren…fără să ne „programăm”.
Primul om care mi-a văzut fața în Constanța…a fost domnul Nicu, care m-a luat cu mașina și m-a dus la Hotelul Oxford din Mamaia, unde am fost cazați. Un om credincios, cu soție credincioasă…și doi copii necăsătoriți…tocmai pentru că nu își găsesc parteneri de viață pe inima lor. I-am luat telefonul și, la întoarcere, am venit tot cu el. Punctual…și cu mult bun simț.
M-am cazat…și am plecat spre Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța. Studenți cu restanțe și curățenia de dinaintea cursurilor.
Pentru că trebuia să ajung la Arhiepiscopie…un preot m-a auzit unde mă duc…a oprit mașina…și m-a invitat să urc. Nu a vrut cu niciun chip să îmi ia bani, m-a lăsat în fața palatului…și, mai mult decât atât, mi-a dăruit un CD de muzică psaltică imprimat de el. E vorba de Părintele Răzvan Neagu, preot la 50 de kilometri de Constanța…CDul conținând Acatistul Sfântului Apostol Andrei.
Mă aștepta bunul meu coleg și prieten Protosinghelul Asist. Dr. Maxim Vlad, cu care m-am întreținut la vorbă și care m-a ospătat peste 5 ore…și, la plecare, mi-a dăruit trei exemplare din disertația sa de Master….unul cu autograf.
E vorba de: Asist. Univ. Drd. Protos. Maxim Vlad, Priveliștea lumii. Stâlpnicii în spiritualitatea monahală. O introducere, col. Isihasm, Ed. Platytera, București, 2007, 146 p. + 4 pagini.
După care a urmat vizita la Moscheea Carol I.
Colegul meu de cameră: Pr. Dr. Cornel Toma, fost cadru universitar, vorbitor de limbă greacă și traducător de carte patristică, mi-a fost un partener de dialog de noapte și zi, foarte implicat în gândirea teologică…de la care am învățat multe nuanțe. Doamna preoteasă Eufemia, soția sa, editează blogul Ortodoxie și Viață.
*
…Și participarea mea la Colocviu se datorează, în întregime, invitației neașteptate și a deschiderii călduroase față de mine a Părintelui Profesor Adrian Niculcea. Concizie și coerență. Eleganță și dinamism. Îmi place la dumnealui dorința continuă de înnoire teologică fundamentată pe înnoirea ontologică. Pentru că numai alți oameni pot să facă altă teologie ortodoxă.
Am primit de la Sfinția sa o carte în manuscris: Pr. Prof. Dr. Adrian Niculcea, Constituirea sacramentală a Bisericii. 30 de ani de la lansarea documentului „Botez, Euharistie, Slujire” la Lima-Peru (1982-2012), Constanța, 2012, 194 p.
*
În prima zi a Colocviului [4 septembrie 2012], la prima oră, am făcut cunoștință cu Pastor Prof. Dr. Dr. Iacob Coman, pastor adventist, față de care deja mă poziționasem…I-am spus față către față același lucru: Biserica Ortodoxă are nevoie de oameni care să predice ca dumneavoastră…dar, pe de altă parte, mă miră că un om profund ca dumneavoastră…poate sluji o teologie atât de fadă ca cea adventistă.
Foarte deschis spre dialog și cu mult tact profesoral și predicatorial.
Și mi-a dăruit 3 cărți:
1. Dr. Iacob Coman, Natură-Persoană între opțiune și necesitate, Ed. Episteimon, București, 2000, 208 p.
2. Dr. Iacob Coman, Theo-Doxa-Logia. Semnificația teologico-doxologică a imnelor religioase în marile religii ale lumii din perspectivă creștină, Ed. Episteimon, București, 1999, 435 p. Teza sa doctorală, în teologie ortodoxă, condusă de Pr. Prof. Dr. Ioan Ică sn. și prefațată de Arhidiac. Conf. Dr. Ioan Ică jr.
3. Iacob Coman, Teologie fundamentală și metafizică, Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2008, 397 p. E vorba de teza sa doctorală în filosofie, condusă de Acad. Prof. Dr. Gheorghe Vlăduțescu.
I-am promis că le citesc…și că mă voi poziționa vizavi de ele.
*
Apoi l-am cunoscut pe domnul Prep. Drd. Ionuț Chircalan…cititor de TPA, care ne-a arătat multă afecțiune…și care ne-a ajutat cu ora trenului la întoarcere.
Părintele Profesor Valer Bel, din prima clipă când am făcut cunoștință, mi-a spus că mi-a citit studiul pe care l-am prezentat la Colocviu. Trebuia să facem un interviu împreună, pe 6 septembrie 2012…dar lucrurile s-au precipitat…și nu a mai fost timp. Ochi vii și atenți. Cumpănire a vorbelor.
M-am revăzut cu bucurie cu domnul Conf. Nicolae Adrian Lemeni și am vorbit despre prieteni comuni…și cu Părintele Profesor Ștefan Buchiu, lângă care am mâncat la masă și cu care am evocat persoana Părintelui Profesor Dumitru Popescu. Părintele decan a trecut la lucrul pe laptop…și asta mă bucură.
*
Trei cărți din partea organizatorilor:
1. Pr. Prof. Dr. Vasile Nechita, Prinos de recunoștință, Ed. Vasiliana ’98, Iași, 2012, 157 p., format mic.
2. Simpozionul internațional „Sfintele Taine și familia creștină” [17-19 octombrie 2012], Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Dorna-Arini, Ed. Vasiliana ’98, Iași, 2012, 498 p.
3. Rev. Theologia Pontica, 2012 (V), nr. 1-2, 216 p.
*
Părintele decan Bogdan Moise, stând față în față la masă, ne-a mărturisit că citește TPA.
Din partea Părintelui Profesor Valer Bel: Revelație, Dogmă și Spiritualitate în perspectiva misiunii Bisericii. Al III-lea Colocviu Național de Teologie Dogmatică Ortodoxă, Cluj-Napoca, 25-26 mai 2010, ed. îngrijită de Pr. Prof. Dr. Valer Bel și Pr. Asist. Dr. Cristian Sonea, Ed. Renașterea, Cluj-Napoca, 2011, 400 p.
După un început furtunos de relație cu Părintele Profesor Ion Popescu, pe 5 septembrie 2012, după prima sesiune, cea de dimineață, am avut parte de 10-15 minute de dialog-confesiune din partea sa…un fel de a-i cunoaște inima din lăuntru…care m-a bucurat foarte mult.
Părintele Profesor Constantin Rus mi-a mulțumit încă odată pentru traducerea din Sfântul Irineu al Lyonului pe care i-am trimis-o prin email…și ne-a vorbit despre felurile de iehoviști, 7 la număr, din Arad…și despre cum se întorc ortodocșii de la neoprotestanți…pentru că se plictisesc în locașurile acelora.
O discuție și cu Părintele Profesor Ioan Tulcan, pe care l-am cunoscut pe viu pentru prima dată…în legătură cu teza mea doctorală și cu relația de suflet pe care am avut-o cu Părintele Profesor Dumitru Popescu.
L-am cunoscut, pentru prima dată, pe Părintele Lector Ioan Moga, cu care am vorbit despre metoda de a scrie teologie și despre tatăl său…pe care îl prețuiesc mult…după ce l-am văzut la Trinitas TV.
Tot pentru prima dată am vorbit și cu Părintele Lector Sorin Șelaru…care mi-a mărturisit că a învățat „dialectica ecumenică” de la Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, pe care l-a cunoscut…dar care, totodată, mi-a spus că nu are un proiect teologic pentru toată viața.
Tot acum l-am cunoscut pe Părintele Profesor Dumitru Megheșan, vorbitor de limbă germană, care mi-a vorbit despre două proiecte personale de cercetare. Mi-a mărturisit că predă o teologie poetică…și a rămas în suspans promisiunea de a-mi dărui una dintre cărțile sale.
*
Însă cel care m-a umplut din destul de daruri de carte și cu care, paradoxal, am vorbit cel mai puțin, a fost Părintele Profesor Vasile Citirigă.
Mi-a dăruit 7 cărți:
1. Pr. Conf. Dr. Vasile Citirigă, Antropologia hristologică în teologia ortodoxă, vol. 1, ed. a II-a, Ed. Europolis, Constanța, 2006, 322 p.
2. Pr. Dr. Vasile Citirigă, Antropologia hristologică în teologia ortodoxă, vol. 2, Ed. Ex Ponto, Constanța, 2003, 273 p.
Am citat această carte în cartea noastră: Studii de Teologie Dogmatică Ortodoxă (vol. 1).
3. Pr. Dr. Vasile Citirigă, Preoția credincioșilor în Biserică și în societate, Ed. Ex Ponto, Constanța, 2004, p. 255 p.
4. Pr. Conf. Dr. Vasile Citirigă, Cuvinte și fapte ale Domnului Hristos în lumina dogmaticii ortodoxe, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2008, p. 262 p.
5. Pr. Conf. Dr. Vasile Citirigă, Cunoașterea lui Dumnezeu prin rugăciune, Ed. ASAB, București, 2008, 296 p.
6. Pr. Prof. Dr. Vasile Citirigă, Probleme fundamentale ale Teologiei Dogmatice și Simbolice, vol. I. Curs pentru studenții în Teologie, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2011, 391 p.
7. Pr. Prof. Dr. Vasile Citirigă, Probleme fundamentale ale Teologiei Dogmatice și Simbolice, vol. II, Curs pentru studenții în Teologie, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2008, 260 p.
*
Și tot pentru prima oară am vorbit cu ÎPS Prof. Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, cel care a susținut financiar și a prezidat Colocviul, care mi-a acordat multă încredere…și o deschidere părintească…care ne-a dăruit tuturor câte trei sticle de vin de 10 ani vechime, numărul personal de telefon…și ne-a dat canon să îl sunăm, de fiecare dată când ajungem la Constanța…pentru a locui la Arhiepiscopie…și a vorbi cu Înalt Preasfinția sa…pentru că acum ne consideră fiii săi duhovnicești.
*
În concluzie: o întâlnire științifică cu succes duhovnicesc.
Adică una care m-a împlinit interior…pentru că am audiat prezentări teologice diverse dar am asistat și la modul de manifestare a unor teologi cu stiluri distincte de a gândi și scrie teologie.
Pingback: Teologul e ortodoxul care își asumă Tradiția Bisericii | Teologie pentru azi