Un timp cu ochi atenți

  • Cercetătorii americani au reuşit să cultive în premieră mondială, în laborator, celule umane care au în structurile lor senzori electronici integraţi, informează Mediafax. Producţia de ţesuturi artificiale reprezintă deja o realitate, iar terapiile bazate pe astfel de țesuturi fac progrese mari, reuşind în unele cazuri să redea vederea unor pacienţi sau să elimine procesul de respingere a grefelor. O echipă de cercetători americani a mers şi mai departe, creând primele ţesuturi umane în care au fost integrate minicabluri electrice. Odată cu apariţia acestor “ţesuturi cyborg” (referire la denumirea roboţilor umanoizi din filmele şi literatura SF), oamenii de ştiinţă consideră că s-a deschis calea spre obţinerea unor senzori biologici din ce în ce mai sofisticaţi. Creația revoluționară a fost realizată de Charles Lieber de la Universitatea Harvard, profesorul Robert Langer de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), medicul Daniel Kohane de la Boston Children’s Hospital şi colegii lor. Aceștia au integrat fire minuscule de siliciu (cu diametre de aproape 80 de nanometri) într-un fel de burete asemănător vatei pe băţ, fabricat din molecule organice (precum colagenul). Oamenii de ştiinţă au grefat apoi pe această armătură celule musculare şi cardiace, dar şi neuroni de şoareci”.
  • Idem: „Următoarea etapă va fi “de a racorda ţesuturile şi de a comunica cu ele”, aşa cum fac organismele vii, spune Charles Lieber. Pentru moment, savanţii americani pot doar să primească semnalele înregistrate de acele nanocabluri. Însă, după ce vor putea să “coordoneze prin telecomandă” aceste circuite integrate biologice, de exemplu pentru a elibera în corp medicamente ultradirecţionate, va mai fi doar un pas până la fabricarea de nanoroboţi medicali”.
  • Speriaţi de succesul foarte mare al televiziunii de ştiri, atât Traian Basescu, dar mai ales MRU au adoptat culoarea albastră utilizată ca fundal la Antena 3. Este vorba de albastrul cu efect optic de mare impact folosit de industria cinematografica americană. Pare o glumă, dar nu e. Strategia politică a lui Traian Basescu şi MRU este pliată mai puţin în funcţie de adversarii politici, cât în funcţie de succesul Antenei 3”.
  • Din 17 septembrie, în satul Holdea din Hunedoara, câțiva elevi de școală primară își vor petrece câte patru ore pe zi într-un container adus special ca să poată înlocui sălile de clasă ale fostei școli a satului”.
  • Zilele trecute umbla zvonul ca PDL pregateste o motiune de cenzura inca din 3 septembrie, in debutul sesiunii parlamentare. Toti cei care vad in presedinte un combinator desavarsit dadeau ca sigura caderea Guvernului. Realitatea a dovedit, cel putin pana acum, contrariul. Nu grupurile parlamentare USL au suferit pierderi, ci cele ale PDL. Iar in continuare se asteapta si alte dezertari. La urma urmei, ce parlamentar ar dori sa plece de la o alianta de 60% la un partid de sub 20%, in conditiile in care legea electorala transforma accesul partidelor mai mici intr-o veritabila loterie? Potrivit scenariilor moderate, USL va castiga mai multe zeci de parlamentari, iar PDL va pierde cateva zeci”.
  • Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky” ”.
  • Adrian Năstase: „Iată, deci, „triungiul” care s-a ocupat, sub supravegherea lui Daniel Morar, de dosarul meu: procuror şef de secţie – Doru Ţuluş – numit de Monica Macovei, procuror Claudia Roşu – în relaţii apropiate, ulterior soţia lui Doru Ţuluş şi procuror Paul Dumitriu – fost consilier al Monicăi Macovei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *