Bucurii cu ploaie

 • Plouă frumos, plouă constant de aseară și până acum la București. O ploaie atât de mult așteptată pentru vegetație dar și pentru a mătura murdăria de pe străzi și din toate cotloanele.
 • Pentru prima dată în viață l-am visat pe Crin. Pe Crin Antonescu…Azi-noapte…Era bucuros să mă întâlnească (mă aflam într-o mulțime de oameni)…Și a venit direct la mine…și mi-a mulțumit pentru că îi sunt prieten…și îl reflectez în mod pozitiv în online. Iar astăzi împlinește 53 de ani…și îi doresc mulți ani fericiți și multă încredere în propriile decizii!
 • Preşedintele Traian Băsescu îi va trimite, în cursul zilei, şi preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, care împlineşte 53 de ani, un coş de flori, asemănător cu cel trimis, joi, premierului Victor Ponta”.
 • a plecat dintre noi Romulus Vulpescu. Odata cu el se stinge unul dintre marii si adevaratii carturari ai Romaniei. Poet, prozator, dramaturg, traducator, editor, grafician, promotor al culturii profunde, pe care s-a straduit, prin intreaga sa activitate, sa o duca in cat mai multe case de romani, carora sa le insufle dragostea de literatura, dragostea de carte si de scrisul elegant si mestesugit”.
 • Simon Gathercole și Alin Suciu despre fragmentul copt în care se vorbește despre „soția” Domnului.
 • Dubai Mall e cel mai mare mall din lume. A fost deschis „în 2008, are peste 600 de magazine, 22 de cinematografe, un patinoar olimpic, un acvariu gigantic cu 33.000 de animale marine, dar şi o copie a arterei comerciale Regent Street din Londra”.

***

Eveniment cultural european:

Au apărut primele 25 de volume din „Integrala manuscriselor Cantemir”

 Lădiţa cu „Integrala manuscriselor Cantemir”, pe care a primit-o Vladimir Putin

 articol de Ion Spânu, 20 septembrie 2012, joi (© Cotidianul)

Sub coordonarea scriitorului Constantin Barbu, într-o ediţie de lux, au văzut lumina tiparului primele 25 de volume din „Integrala manuscriselor Dimitrie Cantemir”, primul set fiind achiziţionat chiar de către Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, care a aprobat scanarea documentelor aflate de sute de ani în Arhivele din Moscova.

Vă prezentăm mai jos interviul pe care l-am realizat cu scriitorul Constantin Barbu, cel despre care filosoful Constantin Noica spunea că este „excepţional de înzestrat pentru lucrări de erudiţie şi istorie literară”.

Interviul a fost înregistrat chiar înainte de plecarea la Moscova, unde, împreună cu sponsorul acestei întreprinderi culturale, Paul Tudor, urmează să aducă în ţară fotocopiile următoarei tranşe din ediţia acestei integrale Cantemir.

„Ce manuscrise vrei? – Pe toate!”

Ion Spânu: Cum a început această aventură prin Arhiva Moscovei?

Constantin Barbu: La festivitatea de acordare a unui premiu de excelenţă ambasadorului Federaţiei Ruse, Alexander Churilin, l-am rugat să-mi aprobe intrarea în Arhiva de la Moscova, cu care, în principiu, a fost de acord.

După un timp, am fost surprins să primesc de la domnia sa o scrisoare în care mă întreba „ce manuscrise vrei?”. I-am trimis lista după Tocilescu, completată cu ce mai ştiam eu, dar i-am spus, prevăzător, că le vreau pe toate.

S-a dovedit că am procedat bine, întrucât acolo am descoperit manuscrise despre care nu se ştia nimic!

Abia în mai 2009 am primit confirmarea din partea rusă, inclusiv preţul pentru fiecare filă scanată. Din partea oficialităţilor române nu a fost nimeni dispus să finanţeze această operaţiune, astfel încât abia în toamna lui 2009 am putut pleca la Moscova, când Paul Tudor, un om de faceri care conduce firma SC Besta SA, prin „Fundaţia culturală Tudor”, a avut bunăvoinţa să sponzorizeze tot demersul acesta, cu care România se va mândri multe secole de acum înainte, căci fondul acestor manuscrise este cel mai mare tezaur al României din afara graniţelor!

„Vladimir Putin ne-a dat una dintre aprobări”

Dar cum de a rămas în uitare o asemenea arhivă?

Simplu. Începând din 1878, când Tocilescu a tipărit primul volum Cantemir, şi până azi, Academia Română a publicat doar 9 (nouă) volume de opere! Lui Tocilescu îi aprobase copierea manuscriselor Ţarul Alexandru al II-lea, iar mie, pentru documentele din Arhiva Ministerului de Externe, Vladimir Putin, care era pe atunci prim-ministrul Rusiei!

De aceea, în semn de recunoştinţă, i-am trimis în dar această ladă care conţine primele 25 de volume apărute, într-o ediţie de lux cum rar se tipăresc în lume. Le ştii, nu cred că mă contrazici

Dar ce manuscrise erau în Arhiva Ministerului de Externe din Rusia?

Acolo am fost surprins să găsesc „Jurnalul persan” în limba rusă şi „Manifestul lui Petru cel Mare”. Despre „Jurnalul persan”, Tocilescu credea că are doar 7 pagini, iar despre „Manifest…” credea că este „Catehismul persan”, care s-ar fi scufundat în mare!

Academia Română spune că s-au mai scanat manuscrise Cantemir.

Da, în anii ’60 s-au făcut fotocopii alb-negru după unele manuscrise, dar vă rog să le comparaţi cu ediţia aceasta, unde documentele sunt mai frumoase decât originalul! Ca să nu mai spun de numărul lor…

De altfel, se ştie că Tocilescu furase, pur şi simplu, 3 fascicule, pe care le rezumăm astfel: 4 pag. din „Epistola dedicatoria” la „Sacro-sancte scientiae indepingibilis imago”, 24 de pag. din „Index Rerum Nobilium”, de la aceeaşi lucrare, şi fila 42 din „Loca Obscura”. Şi pe acestea le-am introdus în ediţia mea, reîntregind astfel „Sacro-sancte scientiae indepingibilis imago” şi „Loca Obscura”.

Constantin Barbu, coordonatorul „Integralei manuscriselor Cantemir”

Bănuiesc că nu e aşa de uşor să cauţi printr-o arhivă cum este cea a Moscovei? Ne povesteşti care a fost cea mai mare surpriză din această aventură prin hârtiile lui Cantemir?

Ştiam din sursă ştiinţifică sigură că arhiva păstrată de Serghei Cantemir, fiul cel mai mic al lui Dimitrie, compusă din 27 de pachete, a fost cumpărată la licitaţie la moartea sa şi se află într-una din arhivele Moscovei.

Mergând prin arhiva de acte străvechi, conduşi de directorul acesteia (căci pe acolo nu te plimbi ca pe Unirii!), m-am trezit în faţa a 76 de lădiţe pe care scria „CANTEMIR”!

Bucuria mea a fost de om smintit.

Directorul ne-a adus opisul şi de la el am aflat că acesta fusese făcut între 1898 şi 1956! Ultimul care ordonase terminarea inventarului fusese Stalin, în 1935, când s-au şi adus în România osemintele lui Cantemir! Şi dacă tot veni vorba, să ne amintim că atunci sicriul lui Cantemir a fost primit pe covor roşu, cu salve de tun, fiind salutat de Guvernul ţării, iar Iorga a stat drepţi în faţa Voievodului!

Din aceste 76 de lăzi câte ai reuşit să scanezi?

Doar una! De fapt, partea rusă a scanat documentele în condiţii excepţionale. În această primă ladă este corespondenţa dintre Antioh, Maria şi Constantin Cantemir şi formează două dintre volumele actualei ediţii! Îţi dai seama cât a mai rămas de tipărit?

„În final, ediţia va avea peste 100 de volume!”

Ai o estimare a numărului total de volume al acestei ediţii Cantemir?

Probabil că, în final vor fi vreo 100 de volume, dacă nu vom mai avea şi alte surprize prin arhivele lumii. Tragedia este că pentru întocmirea acestei ediţii nu plăteşte decât Ludovic al XIV-lea, cum îi spun eu lui Paul Tudor! Cu el şi cu ceilalţi prieteni ai lui Cantemir intenţionez să aduc în ţară şi celelalte manuscrise ale Domnitorului, care se află în alte 10 ţări, în afară de România şi Rusia!

Care speri să fie impactul acestei colosale ediţii Cantemir?

Sper ca în anii viitori să se scrie cărţi şi să se dea doctorate după această ediţie, căci Cantemir, prin toată opera lui, ar putea să tragă după el toată cultura română! Ca să nu mai spun că şi politicienii noştri ar putea sta altfel de vorbă cu mai-marii lumii dacă le-ar pune pe masă o astfel de ediţie! N-ar mai avea tonul acela arogant pe care-l au acum Barroso, Viviane Reding, preşedinta Lituaniei sau chiar doamna Merkel!

Un mesaj pentru final, înainte de plecarea la Moscova?

Trebuie să ţinem minte că, în 1711, cel mai vestit ţar rus, Petru cel Mare, l-a făcut pe Dimitrie Cantemir prinţ al Imperiului rus, şi tot la fel a procedat cu toţi copiii lui, pe care Rusia i-a tratat princiar până la stingerea stirpei!

Asta, în timp ce, în 1714, Constantin Brâncoveanu şi fiii săi erau umiliţi şi decapitaţi la Constantinopol de Sultanul Ahmed al III-lea, despre care se spune că ar fi trăit în „epoca lalelei”. Cantemir era cineva în vremea lui, iar ruşii l-au apreciat cum se cuvine. Nu putem să rămânem mai prejos, noi, cei care-i suntem urmaşi!”.

***

 • Conform datelor publicate de Econtext, în ultimii 15 ani, numărul dascălilor [din România] a scăzut cu 65.768, de la 313.255 în 1996, la 247.487 la finele anului trecut [2011]. Procentual, scăderea este de 21%! În aceste condiţii, nu este de mirare că, pentru anul şcolar 2012 – 2013, Ministerul Învăţământului a fost obligat să apeleze la studenţi şi la pensionari, pentru a avea oameni la catedră”.
 • Crin Antonescu: „din punct de vedere moral, profund, nu regret nimic şi Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat posibilitatea să fac, cu bune, cu rele, toate lucrurile pe care le-am făcut în aceşti ani. Spun acest lucru pentru că direcţia spre care s-au îndreptat toate eforturile mele, toate energiile mele, a fost, din punctul meu de vedere, privind acum, în urmă, una bună. Nu totdeauna am reuşit, am avut momente de nemulţumire, de disperare, de mare bucurie. A fost cu de toate, dar, repet, una peste alta, direcţia e bună şi în sensul acesta nu regret nimic fundamental din opţiunile mele”.
 • Idem: „Atât celor care mă iubesc cât şi celor care nu mă apreciază, deşi îi deosebesc între ei, vreau să le transmit acelaşi lucru – Ar fi bine ca noi, toţi, să avem nivelul de forţă spirituală cât să putem să trăim fiecare zi din viaţa noastră ca şi cum ar fi ultima”.
 • Adrian Năstase: „Personalitatea remarcabila a lui Romulus Vulpescu s-a evidentiat, pe langa spatiul literaturii, si in cel politic cand, in zorii democratiei a ajutat la recladirea Romaniei. Implicarea sa in spatiul politicii nu a facut decat sa aduca acel spirit al democratiilor occidentale, din operele carora isi extragea traducerile. L-am întâlnit, ultima data, în urmă cu câteva luni, când l-am vizitat acasă, lângă Piata Rosetti, înconjurat de cărţi şi de video-casete, cu imagini de altădată şi cu filmele prezente…In aceste momente dureroase nu pot decat sa spun: Odihneste-te in pace, maestre! Iar doamnei Ileana Vulpescu: Condoleanţe şi sărutări de mână”.
 • Cântări ale ucenicilor la pomenirea de doi ani a Fericitului Iosif Vatopedinul.
 • „Dan Diaconescu a câştigat Oltchim”.
 • Dan Diaconescu a fost desemnat câștigător întrucât a oferit 45 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni de 54%”. De unde atâția bani?
 • Închis de guvernarea Boc, în aprilie, 2011,  în urma restructurării operate în sistemul sanitar, spitalul din Urlați va fi redeschis de la 1 octombrie [2012].  Spitalul  va deservi aproximativ 60.000 de locuitori din localităţile limitrofe”.
 • Pe 21 octombrie 2012, Consiliul Unirii din Republica Moldova va organiza un marș la București pentru unirea cu România”.
 • Feministele de la Femen au protestat la Paris pe străzi în sânii goi…Pe trupul uneia scria că „Dumnezeul nostru este o femeie”. Pe când alta cerea „libertate laicizată”, adică fără amprentă religioasă.
 • PDL va depune prima moţiune de cenzură împotriva guvernului Ponta. Vicepreşedintele PDL, Sulfina Barbu, a explicat că au reuşit să strângă toate semnăturile necesare, iar moţiunea va fi citită luni [24 septembrie 2012], în plenul Camerei Deputaţilor. Moţiunea de cenzură va fi depusă pe Educaţie”.
 • Dacă statul italian tocmai acum a recunoscut că trăiesc în granițele lui și credincioși ortodocși, majoritatea români…nu înseamnă că statul român „și-a dat seama” de mai multe secole că există romano-catolici în România?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *