Cuvintele trebuie să te ducă mai departe
- „Se cunoaşte faptul că muzica, în general, şi muzica sacră în special, este izvor de pace profundă, de bucurie sfântă, dar şi de sănătate sufletească şi trupească. Ascultată în stare de rugăciune muzica liturgică devine terapie, contribuie la alinarea suferinţei sufletului şi a trupului. Activitatea de cultivare a muzicii liturgice autentice este pentru Biserică o lucrare misionară, de sensibilizare a sufletelor pentru a recepta Evanghelia lui Hristos şi pentru a se împărtăşi de prezenţa lui Hristos. De aceea, cuvântul sacru cântat, în Ortodoxie, are ca scop realizarea comuniunii cu Cel Unul Sfânt. Astfel, cântarea sacră sfinţeşte mintea şi limba, auzul şi simţirile. Ea ne ajută „să lepădăm toată grija cea lumească”, mai ales când ne întâlnim liturgic cu „Împăratul tuturor Cel nevăzut înconjurat de cetele îngereşti”. Mai precis, în muzica sacră sau liturgică este cântată prezenţa harică a lui Dumnezeu în Biserică şi în creaţie, dar şi prezenţa Bisericii şi a creaţiei în iubirea milostivă a lui Dumnezeu”.
- „Iuliana Tudor împreună cu 60 de voluntari ai Crucii Roșii au oferit primul-ajutor pentru 208 persoane venite ieri [26 octombrie 2012] în pelerinaj pe dealul Mitropoliei”.
- „Microsoft a scos, vineri [26 octombrie 2012], la vânzare cea mai nouă versiune a sistemului său de operare, Windows 8. Cu ocazia evenimentului a fost lansat şi noua gamă de tablete Surface, sub marca Microsoft”.
- „Liderul PNL, Crin Antonescu va candida în colegiul 2 Senat din judeţul Teleorman. Informaţia ne-a fost confirmată de preşedintele PNL Teleorman, deputatul Marin Almăjan. Decizia a fost luată sâmbătă seara [27 octombrie 2012]”.
- „”Am sărit pe cal şi m-am dus acolo în cea mai mare viteză. Trap, galop. Când am ajuns, bărbatul era aplecat, gata să se arunce”, povesteşte Ion Rădulescu. Acum face parte din Patrula Călare, care asistă Poliţia Locală în misiuni. Are, însă, o carieră de peste 20 de ani în spate, ca poliţist. Spune că, pentru început, a folosit ”metoda legendei”. Adică îi spui sinucigaşului o poveste care să-l scoată din pasa în care se află. Ceva la care nu se aşteaptă. ”L-am fluierat de departe, iar când s-a întors, pe jumătate, l-am întrebat. Alo, alo, domnu’, îţi plac caii”? ”Păi îmi plac, am şi eu unul, la ţară”, a răspuns bărbatul. În momentul acela, Ion Rădulescu a ştiut că se poate da jos de pe cal”.
- Astăzi se împlinesc 1700 de ani de la convertirea Sfântului Constantin cel Mare. „Sfântul Constantin cel Mare – Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 – 22 mai 337), cunoscut sub titulatura de Sfântul Constantin cel Mare, a fost Împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306 şi care a condus Imperiul Roman până la moartea sa, survenită în anul 337. În 313, împăratul Constantin cel Mare emite Edictul de la Milan (numit atunci Mediolanum), prin care creştinismul devine ‘religio licita’, adică religie permisă, la fel cu celelalte religii din imperiu. Ia măsuri în favoarea Bisericii creştine, înlătură din legile penale pedepsele contrare creştinismului, îmbunătăţeşte tratamentul în închisori, uşurează eliberarea sclavilor acordând episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i declara liberi în biserici. Protejează prin lege pe săraci, orfani şi văduve. Modifică legislaţia privind căsătoria, îngreunează divorţul, pedepseşte adulterul. Atribuie Bisericii creştine casele imperiale de judecată (basilikos oikia), care vor purta în continuare numele de basilici, nume păstrat în limba română sub termenul de biserică. Împăratul Constantin cel Mare a generalizat în 321 Duminica drept zi de odihnă în imperiu, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, când soldaţii asistau la slujbe. Încă din anul 317 a început să bată monedă cu monograme creştine. Împăratul şi familia sa au sprijinit repararea bisericilor dar au ajutat şi la construirea altora mai mari şi mai frumoase la Ierusalim, Roma, Antiohia, Nicomidia, Tyr etc. Totodată, Împăratul Constantin cel Mare a construit o nouă capitală – inaugurată la 11 mai 330 – transformând oraşul Bizantium în oraşul Constantinopol care timp de o mie de ani va fi capitala creştină a Imperiului Roman. Aici a construit numeroase lăcaşuri de cult printre care Biserica Sfinţii Apostoli. Din dorinţa de a ajuta Biserica, a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, împotriva ereziei lui Arie. Sub influenţa sfântului Atanasie cel Mare, Sinodul a proclamat învăţătura ortodoxă despre dumnezeirea Fiului care este ‘Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut’ (Simbolul Credinţei sau Crezul). Constantin cel Mare a murit în Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337 şi a fost înmormântat în biserica Sf. Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa”.
- „Părerea mea despre capitalismul românesc o cunoașteti: este suma acumulării primitive de capital de după 1989, a distorsiunilor făcute în numele capitalismului (pe care le-am detaliat într-un articol din decembrie 2007 în revista Money Express, articol pe care îl voi relua mai jos) și a anterprenorilor de bună credință care se luptă cu distorsiunile generate de cele două categorii enumerate mai sus”.
- „În pace şi fără tulburare, Fericitul Teofil [cel nebun pentru Hristos] şi-a încredinţat sufletul în mâna lui Dumnezeu în ziua de 28 octombrie la ora 5 după-amiaza, anul 1853”.
- International Journal of Orthodox Theology (2010-2012)
- „De aceea vreau să fac o dezvăluire în premieră – cum ar spune Ion Cristoiu. Aici, în penitenciar, am acces preferenţial la pix. Pixul ăsta scrie însă, în mod automat, comentarii împotriva lui Băsescu şi a slugilor sale”.