Orice articol contează! Necitirea nu contează

  • Patriarhul Maxim [al Bulgariei], cel mai bătrân patriarh ortodox din Europa, a adormit marţi dimineaţa [6 noiembrie 2012] la vârsta de 98 de ani, a anunţat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, într-un comunicat”.
  • Preafericitul Părinte Maxim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei a trecut la cele veşnice în această dimineaţă la orele 04:00 în spitalul Lozeneţ din Sofia unde fusese internat în vederea efectuării unui tratament de durată. Patriarhul Maxim a condus Biserica Ortodoxă a Bulgariei din anul 1971, iar pe 29 octombrie 2012 a împlinit vârsta de 98 de ani. Preafericitul Părinte Maxim s-a născut pe 29 octombrie 1914 în satul Oreshak, districtul Loveci. El a fost botezat cu numele de Marin Naidenov Minkov. A devenit frate de mănăstire la Mănăstirea Troyan şi apoi a studiat teologia ortodoxă la Universitatea din Sofia. A fost hirotonit Arhiereu în 1941, este numit secretarul general al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare în anul 1955, iar la 30 decembrie 1956 devine Episcop titular de Branitsa. La 30 octombrie 1960 a fost ales Mitropolit de Loveci. După trecerea la cele veşnice a Patriarhului Kiril în data de 7 martie 1971 Preafericitul Maxim a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei la data de 4 iulie 1971”.

*

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj de condoleanţe pe care îl prezentăm în continuare:

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preasfinţitului Părinte NAUM, Episcop-vicar, Secretarul Sfântului Sinod

Preasfinţia Voastră,

Cu profundă tristețe creștină, am primit vestea trecerii din această lume, după o îndelungată suferinţă, a fratelui nostru în Hristos și împreună-slujitor, de binecuvântată memorie, Patriarhul Maxim al Bulgariei.

În numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a clerului și a credincioșilor ortodocşi din România, împărtășim durerea acestui eveniment și transmitem condoleanţe ierarhilor, clerului și credincioșilor Bisericii soră Ortodoxă Bulgară şi ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul cel Veșnic, să odihnească sufletul său în pace împreună cu cei drepți, iar pe întregul popor ortodox din Bulgaria să-l păzească și să-l întărească în credință.

Veşnica lui pomenire!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

*

  • Gândul ne ține la curent cu votarea în America.
  • În afară de momentele când nu înţeleg acustic ce zic ăştia şi nu-mi vine să râd, mai sunt tot felul de situaţii când nu înţeleg dacă e cazul să râd. Cu ei, de mine. Sau de ceilalţi”.
  • Și Amar a găsit, în sfârșit, un ortodox, pe care să-și verse filologia! Pentru că el, ca să zic așa, a făcut o teză doctorală acum un an…și „spusese toate lucrurile ce trebuiau spuse despre Cornilescu, Bălcescu și Florinescu”. El deloc n-a gândit „confesional” când a scris teza și nici când s-a dus în Anglia să îi caute „roatele” lui Cornilescu. Iar acum, încă din rezumat a înțeles „ce pericol” i s-așterne la tălpi…și a zis că „nu e bine să îl compari pe Bartolomeu cu Cornilescu” ci „trebuie să ne uităm în sinea lor…și să îi vedem în sinea lor…să vedem ce condiționări suspecte au avut” și apoi…să le vedem „mai puțin” pe ale lui Bartolomeu și „mai mult” pe ale lui Cornilescu. Să vedem cât de eretic era Cornilescu…și ce frumos era Bartolomeu. Eu așa am înțeles că trebuie să facem!
  • Cruceru n-are bani…dar își schimbă adesea mașinile, ca și Băsescu, alt om „sărac”. Un om sărac…mai ales la cărți…și la bun simț
  • În ședința de marți [6 noiembrie 2012], membrii CNA au decis ca emisia Pro TV, Kanal D, Acasă TV și Antena 1 să fie întreruptă timp de 10 minute în intervalul orar 19.00-19.10. [Pentru că] Vadim s-a certat ca la ușa cortului cu Mărioara Zăvoranu iar imaginile au fost difuzate de televiziuni”.
  • Dar dacă Vadimi, Zăvorance, Prigoane etc. au acest nivel, „scăzut”, de bun simț…cu ce sunt ei „vinovați” că sunt așa? Cu ce au „greșit” ei, maică, că sunt „așa cum sunt”? Poate că și televiziunile sunt „așa cum sunt”…Ce aveți „cu ele”? Lăsați-i să le vedem „toate măruntaiele”, că d-aia e „democrație”!…
  • Revista La drum, nr. 24-27/ 2012, 64 pagini în PDF e downloadabilă la nivel online. Le mulțumim frumos autorilor pentru semnalarea noului număr al revistei.
  • China își va alege în curând noul președinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *