Istoria filosofiei după Diogenes Laertios [6]

Prima parte, a doua, a treia, a patra, a cincea.

Diogenes Laertios, Despre viețile și doctrinele filosofilor, Ed. Polirom, Iași, 1997, 618 p.

 ***

Speusip se sinucide din „deznădejde”, fiindcă era paralizat și [ca și Ferekyde] suferea de „boala păduchilor” și „întreg trupul îi era descompus”/ p. 150.

Lista cărților lui Speusip. Aristotel i-a cumpărat operele (însumând 43. 475 de rânduri) cu trei talanți/ p. 151.

Xenocrate, elev al lui Platon. Era indolent/ p. 151.

Rezistă tentațiilor unei curtezane și reține numai cât avea nevoie dintr-o sumă mare de bani pe care i-o trimisese Alexandru cel Mare/ p. 152.

Ca să urmezi filosofia, trebuia să știi muzica, geometria și astronomia/ p. 152.

Xenocrate medita asupra sieși. Lista de cărți (224.239 de rânduri)/ p. 153-154.

„Când poeții se apucă să scrie proză, reușesc, dar prozatorii care încearcă să scrie poezie dau greș; de aici se vede că poezia este un dar de la natură, dar proza un meșteșug”/ p. 154.

Polemon fusese foarte desfrânat în tinerețe, dar a nimerit odată la școala lui Xenocrate care vorbea despre cumpătare și și-a schimbat de atunci comportamentul/

Se considera o virtute faptul că „putea să rămână timp nelimitat în aceeași atitudine a corpului”/ Opera de artă, ca și caracterul unul om, trebuie să se caracterizeze prin „fermitate și inflexibilitate”/ p. 155.

Arcesilaos „a propovăduit abținerea de a judeca lucrurile, din cauza contradicțiilor care se ivesc în argumente”/ p. 158.

Era homosexual, dar trăia și cu două curtezane/ p. 161.

A murit la 75 de ani pentru că a băut prea mult „vin neamestecat”/ p. 162.

Bion „condamna pe aceia care ardeau oamenii de vii, ca și când n-ar simți, și totuși îi ard cu fierul, ca și când ar simți”/ A trecut prin mai multe școli filosofice/ p. 163.

Lacydes a murit după ce a paralizat de prea multă băutură/ p. 165.

În timpul morții lui Carneade a fost eclipsă de lună și s-a interpretat imediat că astrul nopții a fost compătimitor/ N-a lăsat nimic scris/ p. 166.

Clitomah, pe numele adevărat Hasdrubal, era cartaginez la origine și „a compus mai mult de patru sute de cărți” [rulouri de papirus]/ p. 167.

Aristotel era născut la Stagira și „a fost cel mai congenial dintre discipolii lui Platon”/ Era peltic/

Platon i-a reproșat că „mi-a dat cu piciorul, întocmai ca mânjii care dau cu piciorul în mama care i-a născut”/ 

Peripatetic vine de la faptul că se plimba în timp ce filosofa fie cu discipolii săi, fie cu Alexandru cel Mare/

Unii spun că Hermias eunucul ar fi fost iubitul lui, iar alții că Hermias i-a dat în căsătorie pe fiica sau nepoata lui, în vreme ce, după alt autor, s-a îndrăgostit și s-a căsătorit cu o iubită a lui Hermias și „aducea unei slabe femei sacrificiile pe care atenienii le aduceau Demetrei din Eleusis”/ p. 168.

A fost învățătorul lui Alexandru cel Mare, apoi a condus școala sa din Atena și s-a retras fiind acuzat de impietate, pentru un imn compus lui Hermias, iar pentru a evita acuzațiile s-a sinucis bând otravă la 70 sau 73 de ani/ p. 169.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *